1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. murha

Raakaan väkivaltaan kuolleen uhrin ruumis löytyi auton takaluukusta Espoosta – nelikymppiselle miehelle elinkautinen vankeustuomio murhasta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään vuonna 1980 syntyneen miehen elinkautiseen vankeuteen niin sanotusta Kannelmäen takakonttimurhasta.

Kolme miestä sai tuomion Helsingissä Kannelmäessä tapahtuneeseen henkirikokseen liittyen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään vuonna 1980 syntyneen Sami Aleksanteri Grönforsin elinkautiseen vankeuteen Helsingin Kannelmäessä lokakuussa 2019 tehdystä murhasta ja ampuma-aserikoksista.

Henkirikoksesta on mediassa puhuttu niin sanottuna Kannelmäen takaluukkumurhana, koska raa'an väkivallan seurauksena kuolleen miehen ruumis löytyi henkilöauton takakontista paketoituna.

Rikoksessa oli mukana myös kaksi muuta miestä, jotka saivat vankeustuomiot. Vuonna 1974 syntynyt mies tuomittiin törkeästä vapaudenriistosta ja ampuma-aserikoksesta yhden vuoden ja viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Vuonna 1997 syntynyt mies puolestaan sai törkeästä vapaudenriistosta yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Murhan motiivina mustasukkaisuus

Henkirikoksen taustalla oli henkilökohtaisia syitä. Rikoksen uhri oli Grönforsin tyttöystävän entinen miesystävä. Murhan syynä vaikuttaa olleen mustasukkaisuus.

Syytteen mukaan Grönfors oli pyytänyt vuonna 1974 ja vuonna 1997 syntyneitä miehiä ottamaan uhrin kiinni. Uhrin havaittuaan miehet olivat pahoinpidelleet häntä ja estäneet hänen liikkumisvapautensa.

Kun Grönfors oli saapunut paikalle, kolmikko oli kuljettanut uhrin autolla Tapanilasta Kannelmäkeen Grönforsin tyttöystävän asuntoon. Uhria oli pahoinpidelty matkalla.

Asunnossa uhri oli huumattu, ja hänen pahoinpitelyään oli jatkettu. Lopulta Grönfors oli kuristanut ja puukottanut uhria aiheuttaen hänen kuolemansa. Grönforsin tyttöystävä oli ollut tapahtumien aikaan asunnossa. Hän oli esitutkinnassa kertonut Grönforsin sanoneen, että "jos nainen pettää, jompi kumpi kuolee."

Henkirikoksen jälkeen vainaja oli paketoitu jätesäkkiin ja jätetty auton takakonttiin. Ruumis löytyi Espoosta Ämmässuon varikolle hinatusta autosta lojuttuaan siellä kaksi kuukautta. Uhrin äiti oli tehnyt pojastaan katoamisilmoituksen lokakuussa. Ruumis löytyi joulukuussa.

Kaikki tuomitut ovat kiistäneet syytteet. Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lisää aiheesta:

Ruumis löytyi paketoituna auton takakontista – syyttäjä vaatii Kannelmäessä tapahtuneesta raa'asta murhasta elinkautista