Hyppää sisältöön

Katso: Sinfoniaorkesteri yllätti valmistuvat musiikkivideolla, jota äänitettiin koronan takia kahdeksan kertaa

Myös Suvivirsi kaikuu monin paikoin virtuaalisesti. Valmistujaisia vietetään tänä keväänä verkossa.

Sinfonia Lahti mussiikkivideon kuvauksissa.
Lahti Sinfonia teki Gaudeamus igiturista musiikkivideon, ja hämeenlinnalaisnuoret laulavat nettivideossa Suvivirren. Poikkeusolojen kevät siirsi valmistujaiset verkkoon. Toimittajana Petri Niemi. Kuvaus: Juha Petri Koponen / Yle, Tiina Kokko / Yle, Kaarimedia Oy, Vanajaveden nuorisokuoro.

Koulujen kevätjuhlien klassikkokappaleet soivat tänä vuonna virtuaalisesti verkossa.

Gaudeamus igituria tai Suvivirttä ei pääse nyt laulamaan koulun perinteisissä kevätjuhlissa, sillä koko koulun juhlia ei koronarajoitusten vuoksi tänä vuonna järjestetä.

Poikkeuskevään keskelle Lahden kaupunki ja kaupunginorkesteri Sinfonia Lahti tuottivat varsinkin ylioppilaiden lauluna tunnetusta Gaudeamus igiturista verkkovideon.

– Tämä on lahtelainen tervehdys ylioppilaille ja myös kaikille kouluista valmistuville sekä koulutyönsä tänä keväänä päättäville, sanoo Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen.

Sinfonia Lahden musiikkivideo tehtiin kahdessa päivässä. Kuva: Mika Kupari / Sinfonia Lahti

Video tehtiin kahdessa päivässä. Musiikki nauhoitettiin Sibeliustalossa ja video kuvattiin Lahden lyseossa.

– Koronarajoitusten takia kappale äänitettiin kahdeksassa eri ryhmässä. Ryhmässä oli enintään kymmenen ihmistä. Ensimmäinen ryhmä teki pohjan ja muut ryhmät soittivat osuutensa sen päälle, sanoo tuottaja Jarkko Felin Kaarimedia Oy:stä.

Lopputuloksessa eri ääniraidat on miksattu yhteen, jolloin syntyy koko orkesterin sointi. Videon kuvauksissa pienryhmät soittivat playbackinä.

Voit katsoa Gaudeamus igitur -videon täältä (siirryt toiseen palveluun).

Jarkko Felin viimeistelee Sinfonia Lahden videon ääntä ja kuvaa yhdessä teknisen tuottajan Simo Haakanan kanssa. Kuva: Petri Niemi/Yle

Suvivirsi – nuorisokuoron ensimmäinen virtuaalivideo

Tänä keväänä Suvivirrestä löytyy useita videoita verkosta. Yhden niistä on tehnyt Vanajaveden nuorisokuoro, joka on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kuoro.

Kuoronjohtaja Anna-Maria Lehtoaho kertoo, että idea videosta virisi, kun kuoro ei voinut koronan takia kokoontua. Koska nuotinluku etänä ei innostanut, ehdotti joku kuorolaisista, että tehdään virtuaalikuoroesitys.

Koska elettiin huhtikuuta, päätti Lehtoaho, että kuoro laulaa Suvivirren. Seurakunnan lisäksi Hämeenlinnan kaupunki kiinnostui videosta, ja se julkaistiinkin molempien Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Videota tehdessä ei vielä ollut tiedossa, että se päätyy laajempaan julkisuuteen. Kyse oli kuoron ensimmäisestä virtuaalivideosta.

– Muutaman videon olen aiemmin editoinut, mutta en koskaan mitään näin isoa. Ehkä en täysin tiennyt mihin lupauduin. Kyllä se siitä sitten lähti, naurahtaa Elmeri Mäenpää, kuorolainen, videon editoija ja itsekin kevään ylioppilas.

Anna-Maria Lehtoaho ja Elmeri Mäenpää. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Laulamisen osalta Mäenpää sanoo, ettei urakka paljon poikennut normaalista, paitsi ettei ympärillä ollut muita kuorolaisia. Oman äänensä huomasi entistä paremmin, mutta samalla pystyi hieman helpommin keskittymään. Ja koska oli nauhoituksesta kyse, oman osuutensa saattoi äänittää useamman kerran kunnes oli tyytyväinen.

Jos haluaa itsekin laulaa, eikä katsoa vain Suvivirsi-videoita, niin lauantaina 30. toukokuuta jokainen voi tehdä sen tykönään.

Hämeenlinnassa kaupunki ja seurakunta, mutta myös moni muu seurakunta kannustaa lauantaiseen yhteislauluun (siirryt toiseen palveluun) eri puolilla Suomea kello 18. Silloin kajahtaa Suvivirsi pihoilta, ikkunoista, parvekkeilta tai ihan mistä vain, missä satut olemaan.

Kuuntele Yle Areenasta: Korona hiljensi konserttisalit – Sinfonia Lahden syksyn tilanteesta vielä vähän tietoa