Naiset ja miehet majoittuvat reserviupseerikoulussa nyt samoissa tuvissa – eikä siinä ole heistä mitään ihmeellistä

Kokeilua on vastustettu muun muassa siksi, ettei varusmiesten kotona odottaville tyttöystäville tulisi paha mieli.

puolustusvoimat
Kuvassa sotilaat syövät eväitä pöydän ääressä.
Haminan Reserviupseerikoulussa on eletty yhteismajoituksessa hieman alle viikko.Reserviupseerikoulu

Haminan Reserviupseerikoulusta tuli viime viikolla Suomen ensimmäinen varuskunta, jossa naiset ja miehet majoittuvat palvelusaikana samoissa tuvissa.

Kyse on kokeilusta, jonka tarkoitus on kerätä kokemuksia ja tutkimustietoa yhteismajoituksen vaikutuksista muun muassa palveluksessa olevien toimintakykyyn, palveluksen sujuvuuteen, ryhmäkiinteyteen ja koulutustuloksiin. Kokeilu perustuu puolustusministeriön helmikuussa antamaan asetukseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yhteismajoituskokeilun voi aloittaa huhtikuun alussa.

Kurssille osallistuvista hieman alle 600 upseerioppilaasta noin 550 antoi suostumuksensa yhteismajoitukselle.

Korona kuitenkin viivästytti suunnitelmia. Reserviupseerikoulun uudet kurssilaisetkin olivat palvelun ensimmäiset kaksi viikkoa vapaalla palveluksesta.

Seuraavaksi yhteismajoituskokeilun on tarkoitus alkaa heinäkuussa Kainuun ja Karjalan prikaateissa. Aiemmin yhteismajoitus on ollut käytössä jo maastoharjoituksissa ja laivapalveluksessa ja muissa Pohjoismaissa.

Osallistuminen kokeiluun on vapaaehtoista, ja sen voi keskeyttää milloin tahansa. Kurssille osallistuvista hieman alle 600 upseerioppilaasta noin 550 antoi suostumuksensa yhteismajoitukselle, kertoo kurssinjohtaja Tommi Sikanen.

– Se kuvastaa sitä, miten nuoret asiaan suhtautuvat, Sikanen sanoo.

– Heille tämä ei ole niin suuri mörkö.

Kuvassa jäpitetään tuvassa.
Yhteistupakokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistuja voi perua suostumuksensa milloin tahansa.Reserviupseerikoulu

Yhteismajoitus ei herättänyt tunteita

Venla Eskola aloitti varusmiespalveluksen Kainuun prikaatissa tammikuussa. Hänelle oli alusta asti selvää, että hän pyrkii reserviupseerikouluun. Aleksi Vainio päätyi Karjalan prikaatissa samaan tulokseen muutaman mutkan kautta. Molempien mielestä kurssi on lähtenyt "hyvin käyntiin". Yhteismajoituksesta he saivat kuulla hyvissä ajoin ennen kurssin alkamista, eikä se herättänyt heissä suuria tunteita.

– Kiva lähteä ensimmäisinä testaamaan, miten arki lähtee yhteisessä tuvassa pyörimään, Eskola sanoo.

– Ei mullakaan mitään isompia fiiliksiä, mielelläni lähdin tähän mukaan, Vainio jatkaa.

Kuvassa poseeraavat Venla Eskola ja Aleksi Vainio.
Venla Eskola ja Aleksi Vainio ovat majoittuneet reserviupseerikoulun yhteistuvassa hieman alle viikon. Reserviupseerikoulu

Tämä on niin luonnollisen oloinen juttu, että ei ole mitään mullistavia muutoksia.

Venla Eskola

Mikä on tähän mennessä ollut parasta?

– Tämä on niin luonnollisen oloinen juttu, että ei ole mitään mullistavia muutoksia, Eskola vastaa.

Kokeilu on Eskolan ja Vainion mukaan kuitenkin jo parantanut kurssin yhteishenkeä ja nopeuttanut tiedon kulkemista. Joissakin varuskunnissa naisten tupa sijaitsee erillään muusta joukosta, mikä vaikeuttaa tiedon kulkemista. Heille ei välttämättä muisteta kertoa kaikista koulutuksista tai vapaa-ajan ohjelmista.

Lisäksi Reserviupseeriliiton nuorten toimikunnan mukaan (siirryt toiseen palveluun) naisten majoittaminen erilleen korostaa turhaan naisten näennäistä erityisasemaa varusmiespalveluksessa.

Toive yhteismajoituksesta onkin lähtöisin varusmiehiltä. Varusmiesliitto on voimakkaasti kannattanut yhteistupia, koska heidän käsityksensä mukaan se voisi vähentää naisten asepalveluksessa kokemaa syrjintää ja parantaa ryhmän toimivuutta.

Esimerkiksi Eskolan koulutuslinjalla ei ole muita naispuolisia upseerioppilaita, joten "normaalioloissa" hänen tupakaverinsa koostuisivat muiden linjojen naisopiskelijoista. Nyt hän on viereisessä tuvassa kuin muut samalla linjalla opiskelevat.

– Ei jää ulkopuolelle, ja pääsee tutustumaan porukkaan enemmän, Eskola sanoo.

Kuvassa pedataan sänkyjä tuvassa.
Venla Eskola, Jonna Elonen ja Tomi Tuunainen petaavat punkkia tuvassa. Reserviupseerikoulu

Vieraat naiset huolettivat valiokunnassa

Kaikki eivät ole olleet kokeilusta innoissaan. Esimerkiksi edellinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) linjasi vuonna 2018 (siirryt toiseen palveluun), ettei uudistusta kokeilla hänen kaudellaan.

– Ei voida edellyttää, että nuoret miehet joutuisivat majoittumaan mahdollisesti täysin vasten tahtoaan vastakkaisen sukupuolen kanssa. On muistettava, että miehet suorittavat velvollisuuttaan ja naiset ovat vapaaehtoisia, Niinistö lausui tuolloin Suomenmaa-lehdelle.

Myös nykyisen puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.) on kritisoinut hanketta ja epäillyt sen ruokkivan varusmiesten epävarmuutta.

– Painetta voi tulla omalta tyttöystävältä. Hän voi ajatella, että siellä poikaystävä köllii vieraiden naisten kanssa samassa tuvassa, Ronkainen sanoi Hämeen Sanomien haastattelussa viime lokakuussa.

Painetta voi tulla omalta tyttöystävältä. Hän voi ajatella, että siellä poikaystävä köllii vieraiden naisten kanssa samassa tuvassa.

Jari Ronkainen

Eskola ja Vainio sanovat ymmärtävänsä, että kokeilu herättää mielipiteitä puolin ja toisin, mutta muistuttavat, ettei "kölliminen" ole sääntöjen mukaan sallittua. Hellyydenosoitukset ja "kaikki tämmöinen" on Eskolan mukaan kielletty, Vainio kuvailee tunnelmaa sisarelliseksi.

Ja suihkut ja WC-tilat ovat eri sukupuolille erilliset yhteismajoituksessa.

– Tässä nyt kuitenkin haluaa vielä käydä ihan omissa rauhoissa suihkuissa, Eskola tokaisee.

Kuvassa on yhteistupa.
Eri sukupuolet ovat majoittuneet maastoharjoituksissa samoissa teltoissa siitä asti, kun varusmiespalveluksen suorittaminen on ollut naisille mahdollista.Reserviupseerikoulu

Vuosia öitä samoissa teltoissa

Jos yhteismajoituksessa ei kerran nykynuorten mielestä ole mitään ihmeellistä, miksi eri sukupuolet ovat tähän asti majoittuneet visusti eri tiloissa?

Kurssinjohtaja Sikanen epäilee sen kuvastavan yhteiskunnallista ilmapiiriä.

– Yhteiskunnassa ylipäätänsä on aina erotettu tytöt ja pojat ja naiset miehistä, oli kyse sitten kesäleireistä, rippileireistä tai ihan mistä tahansa.

Mikä tästä kasarmielämästä sitten tekee erityisen ongelmallisen, en ihan ymmärrä.

Tommi Sikanen

Sikanen sanoo seuranneensa "hieman surullisena" aiheesta käytyä keskustelua. Sikasen mukaan Maavoimien uutinen kokeilun aloittamisesta keräsi nopeasti "navan alle" meneviä kommentteja. Hänen mielestään se aliarvioi sekä palvelusta suorittavia yksilöitä että koko järjestelmää.

Sikanen muistuttaa myös, että naiset ovat maastoharjoituksissa ongelmitta majoittuneet miesten kanssa samoissa teltoissa niin kauan kuin naisten on ollut mahdollista asepalvelukseen osallistua.

– Mikä tästä kasarmielämästä sitten tekee erityisen ongelmallisen, en ihan ymmärrä.

Artikkelista voi keskustella 27.5. klo 23 asti.

Lue myös:

Naisten ja miesten yhteiset tuvat otetaan pian käyttöön Puolustusvoimissa: "Tämä ei ole mikään mullistus"

Puolustusministeri: Puolustusvoimat kokeilee naisten ja miesten yhteistupia tänä keväänä

Kaikki samaan tupaan! Kainuun prikaati aloittaa yhteismajoituskokeilun

Puolustusvoimat kokeilee yhteismajoitusta kolmessa varuskunnassa

Puolustusvoimat majoittaa naisia ja miehiä yhteistupiin toukokuusta alkaen koemielessä – Norjassa yhteisasuminen näyttäisi vähentäneen seksuaalista häirintää