1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaisperuna

Varhaisperunan nosto avomaalta on alkanut Naantalin Rymättylässä – menekin pelätään hiipuvan, koska päättäjäisjuhlia on peruttu

Maaliskuussa istutettiin ennätysmäärä varhaisperunaa, mutta kevään koleus on hidastanut kasvua tuntuvasti.

Pian sitä saa! Varhaisperunan nosto on alkanut
Pian sitä saa! Varhaisperunan nosto on alkanut

Varhaisperunan nosto avomaalta on alkanut. Toukokuun viimeinen viikko on yleensä kiireistä aikaa perunanviljelijöille.

Nyt menekki saattaa hiipua koulujen ja oppilaitosten peruuntuneiden päättäjäisjuhlien takia. Kolea kevät jätti myös jälkensä uuteen perunaan.

– Toivotaan, että lämpenevä sää houkuttaa ihmiset siirtymään grillikauteen ja käyttämään siinä yhteydessä myös varhaisperunaa. Oman pellon perunat näyttävät kyllä kauniilta ja hyvän kokoisilta, kertoo rymättyläläinen maanviljelijä Mika Törne.

Jos menekki hiipuu, niin sitä tasoittaa varhaisperunan vähäinen määrä. Maaliskuussa istutettiin ennätysmäärä varhaisperunaa eli noin 150 hehtaaria, mutta kevään koleus hidasti kasvua tuntuvasti.

– Luonto näytti voimansa ja siirryttiin melkein takatalveen. Viljelyolosuhteet ovat olleet haasteelliset. Todella kylmiä öitä on ollut runsaasti, korostaa Mika Törne.

Viljelijä Mika Törne odottaa varhaisperunasadosta maultaan erinomaista, sillä kolean kevään takia peruna on kasvanut hitaasti. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

MTK:n varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja Jukka Sariola arvioi, että kasvuaika on sääolojen seurauksena ollut pitkä.

– Uskon, että sadosta tulee kokonaisuutena hyvä. Varsinainen sesonki alkaa vasta kesäkuun alussa, sillä monet ovat vasta aloittamassa nostoja.

Lue lisää:

Kotimaista varhaisperunaa kauppoihin toukokuun loppupuolella – Varsinais-Suomen viljelyala 600-700 hehtaaria

Varhaisperunan istutus pääsi alkuun – Litimärkä pelto kuivui Varsinais-Suomen Rymättylässä sopivasti viikonloppuna