1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Kouvolalaiset yrittäjät ovat hakeneet Business Finlandin isoja tukirahoja vähemmän kuin lähikaupunkien yrittäjät – kaupunki patistaa yrittäjiä hakemaan

Lappeenrantaan ja Mikkeliin myönnetty miljoona euroa enemmän Business Finlandin korona-ajan tukea.

Kouvola
 Business Finlandin logo Helsingissä
Business Finlandin koronatukia kehotetaan hakemaan nyt. Tulevaisuudessa uusi kustannustuki tulee korvaamaan Business Finlandin tuen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kouvolaan on tullut kevään aikana vähemmän Business Finlandin myöntämää koronatukea kuin lähialueen muihin isoihin kaupunkeihin.

Kouvolalaiset yrittäjät ovat saaneet tähän mennessä Business Finlandin myöntämää avustusta 2,9 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Lappeenrantaan ja Mikkeliin Business Finland on myöntänyt avustusta noin miljoona euroa enemmän. Kotkaankin tukea on myönnetty noin 20 000 euroa enemmän kuin Kouvolaan.

Varmaa syytä ilmiölle ei ole. Kouvolan kehitysjohtaja Petteri Portaankorva arvioi yhdeksi syyksi kouvolalaisten yrittäjien pidempää harkinta-aikaa.

– Kouvolassa on herätty vähän myöhemmin hakemiseen. Tilanne on ollut myös sellainen, että hakukriteerit ovat tarkentuneet hakuajan aloituksen jälkeen. Yrittäjät ovat varmasti halunneet odottaa hakukriteerien tarkentumista, Portaankorva sanoo.

Yritykset voivat hakea Business Finlandilta tällä hetkellä kahta erilaista korona-ajalle suunniteltua tukirahaa. Pienempi esiselvitysrahoitus on maksimissaan 10 000 euroa. Suurempi tuki on nimeltään kehittämisrahoitus. Sen myönnetty maksimisuuruus on 100 000 euroa.

– On ollut ajattelua, että haetaan ensin sitä pienempää esiselvitystukea. Sen jälkeen katsotaan, haetaanko myöhemmin suurempaa kehittämisrahoitusta, elinkeinoyhtiö Kinnon yhteyspäällikkö Leena Gardemeister sanoo.

Business Finlandille tehdyt tukihakemukset jakautuvat alueittain tasaisesti ely-keskuksen tilastoinnissa. Kymenlaaksosta tukihakemuksia Business Finlandille oli tehty 551 ja Etelä-Karjalasta 426. Puoltavia tuki päätöksiä Kymenlaaksoon on tullut 205 ja Etelä-Karjalaan 164.

Kouvolassa uskotaan, että tukipotti nousee, kun kaikki Business Finlandille toimitetut hakemukset saadaan käsiteltyä.

– Tällä hetkellä hakemuksia on vielä paljon käsittelemättä, Portaankorva sanoo.

Innovaatioille on aina kysyntää

Heikki Siukkolan insinööritoimisto Anteplan Oy on yksi niistä kouvolalaisista yrityksistä, joille Business Finland on myöntänyt 100 000 euron kehittämisrahoituksen.

Insinööritoimisto Anteplanin toimitusjohtaja Heikki Siukkola
Anteplan Oy:n toimitusjohtaja Heikki Siukkola.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Tukirahalla Anteplan kehittää suunnittelu- ja konsulttialalle uutta sähköistä alustaa, jolla on tarkoitus tulevaisuudessa yhdistää tehokkaammin palveluntarjoajat ja yrittäjät.

25 vuotta Anteplanin yrittäjänä toiminut Siukkola ajattelee, että rohkealle ajattelulle on tilausta.

– Haasteellisten aikojen jälkeiset ajat ovat sellaisia, että silloin uusia innovaatioita ollaan valmiita ottamaan vastaan. Niille on aina kysyntää, Siukkola toteaa.

Korona-ajan tukiraha myönnetään yritykselle uuden kehittämiseen, ei siis tämän hetkisiin juokseviin kuluihin.

– Talouttahan tällä ei ole tarkoitus paikata, eikä voikaan paikata. Tämä ei siinä mielessä ole oikeanlainen tuki, jos joku on taloudellisissa vaikeuksissa, Anteplan Oy:n toimitusjohtaja Heikki Siukkola sanoo.

Kouvolan elinkeinoyhtiö Kinnosta kerrotaan, että yrittäjät olisivat kaivanneet suoraa tukea kustannuksiin heti, kun asiakasliikenne keväällä pysähtyi.

Uusi tuki on tulossa

Kouvolan kaupunki kannustaa yrityksiä hakemaan Business Finlandin koronatukia. Business Finlandin koronatuen haku on määrä ajaa hallitusti alas, kun uusi kustannustuki astuu voimaan.

Hallitus linjasi, että kustannustuki on tarkoitettu ensisijaisesti niille yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tuen tarkoituksena on auttaa eniten koronasta kärsiviä toimialoja.

Vielä ei olla tarkkaan määritetty sitä, mitkä toimialat ovat oikeutettuja kustannustukeen.

– Valitettavasti yksityiskohtia me emme tiedä vielä. Ne varmasti tarkentuvat siinä vaiheessa, kun tarvittava lainsäändäntö ollaan saatu loppuun säädettyä, elinkeinoyhtiö Kinnon Leena Gardemeister toteaa.

Lue lisää: "Ei riitä kattamaan kulujamme, mutta olen onnellinen, että yleistukea on tulossa" – Yrittäjät varovaisen optimistisia uuden koronatuen suhteen

Lue seuraavaksi