1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hulevesi

Futiskenttien mustat rakeet otetaan talteen Lahdessa – ympäristöpääkaupunki haluaa estää kumirouheen päätymisen vesistöihin

Kaupungin kaikille tekonurmikentille asennetaan kesällä hulevesikaivoihin raekeräimet, johon kumirouhe jää.

hulevesi
Kaivonkansi tekonurmikentän vieressä Lahden Kisapuistossa.
Uudet rouhesiepparit otetaan ensimmäisenä käyttöön Kisapuistossa. Lahdessa on toteutettu useita muitakin hankkeita, joissa on kehitetty hulevesien hallintamenetelmiä. Emilia Korpela / Yle

Rouhesieppareista toivotaan Lahdessa apua tekonurmikentiltä vesistöihin kulkeutuvan kumirouheen torjuntaan. Lahti Aqua asentaa kaupungin kaikille tekonurmikentille kesän aikana rouhesiepparit, joilla kumirouhetta otetaan talteen hulevesikaivoista.

Kumirouhe tarttuu hulevesikaivossa olevaan raekeräimeen, josta se voidaan ottaa talteen kierrätettäväksi tai uudelleen käytettäväksi. Ensimmäiset rouhesiepparit on jo asennettu Kisapuiston tekonurmikentälle.

– Rouhesiepparieden avulla luontoon ei päädy sinne mitään sinne kuulumatonta, haluamme investoida niihin, sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni Lillman.

Kyseeessä ovat tiettävästi ensimmäiset rouhesiepparit koko maassa. Muualla Pohjoismaissa, esimerkiksi Norjassa, niitä on jo yleisesti urheilukentillä.

– Rouhesiepparit ovat esimerkki siitä, että ympäristökysymykset otetaan huomioon kaikilla toimialoilla, toteaa Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaja Milla Bruneau.

Kumirouheen haitoista on puhuttu pitkään, ja nyt rouhesieppareilla kumipartikkelit saadaan voidaan kerätä talteen ja käyttää uudestaan.

Hulevedet eli sade- ja sulamisvedet ovat Lahdessakin merkittävä pintavesiin kulkeutuvien epäpuhtauksien lähde.

Lue seuraavaksi