Kunta-alan neuvottelut jatkuvat tänään ja huomenna – liitot varautuvat mahdollisen neuvottelutuloksen käsittelyyn vielä tällä viikolla

Palkansaajaliitot ovat olleet erimielisiä siitä, millainen sopimus nyt voitaisiin hyväksyä.

työmarkkinapolitiikka
Hoitohenkilöstöä sairaalan käytävällä.
Hoitajaliitot Tehy ja SuPer kaatoivat valtakunnansovittelijan tekemän esityksen kunta-alalle ennen vappua. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluita on jatkettu tänään.

Pääneuvotteluryhmän kokous alkoi yhdeltä iltapäivällä ja päättyi hieman kolmen jälkeen. Ryhmä jatkaa neuvotteluita jälleen huomenna klo 13.

Kunta-alan sopimuksia yritetään saada nyt tosissaan valmiiksi. Ylen tietojen mukaan liitot varautuvat kutsumaan hallintonsa koolle käsittelemään mahdollista neuvottelutulosta vielä ennen viikonloppua, todennäköisesti torstaina, mikäli sellainen syntyisi.

Tavoitteesta pidetään edelleen kiinni, vaikka sopimusta ei vielä tiistaina saatu aikaiseksi. Varautuminen kertoo, että neuvotteluissa on edistytty merkittävällä tavalla.

Edellisen kerran pääneuvotteluryhmä kokoontui viime keskiviikkona. Tapaamisten välissä työnantajia edustava Kuntatyönantajat (KT) on tavannut palkansaajien pääsopijajärjestöjä kahdenvälisissä neuvotteluissa.

Valtakunnansovittelijan esitys kaatui ennen vappua

Kunta-alalla neuvotellaan yli 420 000 palkansaajan työehdoista. Joukkoon mahtuvat niin opettajat, lääkärit, hoitajat kuin esimerkiksi kirjastotyöntekijätkin.

Työnantajien lisäksi pääneuvotteluryhmässä istuu kolme pääsopijajärjestöä: akavalaisia liittoja edustava JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) sekä hoitajaliittoja edustava Sote (SuPer ja Tehy).

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala teki alalle sovintoesityksen ennen vappua, mutta se kaatui hoitajaliittojen vastustukseen.

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren arvioi aiemmin tänään STT:lle, että neuvotteluissa on kuitenkin tapahtunut edistystä viime päivinä.

– Kyllä uskon, että jotain lähentymistä on tapahtunut myös Soten (hoitajaliittojen) rintamalta, Löfgren sanoi.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen painotti kuitenkin Twitterissä, että liitto kutsuu hallituksen ja valtuustonsa koolle vasta ”kun on syntynyt neuvottelutulos”.

– Mikään ei ole valmista ennen kuin kaikki on valmista, Rytkönen kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Muut palkansaajajärjestöt ovat toivoneet sopua nopeasti. Esimerkiksi JUKO on ilmoittanut myös julkisesti, että se olisi valmis neuvottelemaan erillisratkaisuna sopimukset työnantajien kanssa ilman hoitajia.

Juttua päivitetty klo 15.32 tiedolla neuvotteluiden päättymisestä tiistain osalta ja jatkumisesta keskiviikkona 27. toukokuuta. Klo 22.10 on lisätty Millariikka Rytkösen Twitter-kommentti.

Lue myös:

Kunta-alan tes-neuvotteluja jatketaan maanantaina

Analyysi: Kunta-alan neuvottelut ajautuivat umpikujaan ja saivat aikaan somesodan liittojen välille

Hoitajat hylkäsivät kunta-alan sovintoehdotuksen – Tehyn Rytkönen: "Se oli kautta linjan huono esitys"