1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkoposkihanhi

Valkoposkihanhien tuhojäljet esiteltiin ministereille Kiteellä – myös vihreä ympäristöministeri uskoo, että kanta kestäisi metsästyksen

Viljelijät saavat korvauksia valkoposkihanhien aiheuttamista tuhoista nopeutetusti, lupasi ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) Kiteellä tutustumassa valkoposkihanhien tekemiin tuhoihin. Kuva: Meri Remes / Yle

Ministereille esiteltiin Kiteellä valkoposkihanhien paljaaksi kaluama nurmipelto. Ensimmäisestä rehusadosta on paikoin jopa puolet mennyt valkoposkihanhien ateriaksi.

Vihreä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoi, että maanviljelijöiden kampanjoima metsästyksen vapauttaminen ei ratkaise satotuhoasiaa.

– Jos täällä on nyt ollut puoli miljoonaa lintua, niin vaikka niitä metsästettäisiin, osa laskeutuisi takaisin pelloille. Pitää ratkaista myös se, missä hanhet voivat levätä, sanoi Mikkonen.

Mikkosen mukaan lintu ei voi olla enää suojeltu, jos sitä ryhdytään metsästämään.

– Asia on ratkaistava EU:n tasolla. Itse näen, että kanta kestäisi metsästystä, mutta emme voi päättää sitä itse, vaan siitä on saatava EU-tasoinen päätös.

Mikkonen korosti ongelman ratkaisun vaativan monia keinoja.

– Näyttää siltä, että hanhet pitävät samoista pelloista kuin karja. Täällä on jo siirrytty pois syysrukiin kasvatuksesta. Tarvitaan uusia keinoja ja maatalouselinkeinoa pitää turvata.

Satovahingoista kärsineille viljelijöille Mikkonen lupasi korvauksia nopeutetulla aikataululla.

Keskustan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä avaisi nopeammin vapaan metsästysoikeuden ja korosti, että korvaukset pitää saada pian liikkeelle.

– Ensi syksyksi pitää olla jo ratkaisuja, eikä vain todeta näitä ongelmia. Ensi keväänä pitää olla lainsäädäntö ja ratkaisut valmiita.

Keski-Karjalan viljelijät esittelivät ministereille paitsi kaluttuja peltoja, myös kaikkea sitä, mitä ovat kokeilleet hanhien karkottamisessa.

Käytössä on ollut ilmapalloja, haukkaleijoja kuin uusimpana lasertykkejäkin, mutta hanhet tuntuvat tottuvan kaikkiin karkottimiin.

Viljelijät totesivat keinojensa loppuneen. Metsästykseen on myönnetty tälle ja ensi syksylle 375 poikkeuslupaa, joista on valitettu.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) tutustuivat valkoposkihanhien aiheuttamiin mittaviin tuhoihin kiteeläisellä maatilalla. Kuva: Meri Remes / Yle

Kansalaisaloitteen valkoposkihanhien metsästyksen sallimisesta on allekirjoittanut yli 30 tuhatta kansalaista. Krista Mikkosen mukaan tänä keväänä asia on ollut näkyvä ja saanut siksi huomiota.

– Tämä koko EU:n ongelma on ollut täällä meillä, sanoi Mikkonen viitaten kotimaakuntaansa.

Valkoposkihanhien jäljiltä ei korjata ensimmäistä rehusatoa. Kuva: Meri Remes / Yle

Jari Leppä sanoi ymmärtävänsä kansalaisaloitetta.

– Korvaukset eivät koskaan kata kaikkia menetyksiä, Leppä sanoi.

Keski-Karjalan eli Tohmajärven, Kiteen ja Rääkkylän pelloilla sekä muualla Pohjois-Karjalassa levähti kevätmuutolla arviolta puoli miljoonaa valkoposkihanhea.

Pohjoisen ilmavirtauksen vuoksi linnut laidunsivat alueella jopa kolme viikkoa. Nyt pääjoukot ovat jatkaneet matkaansa kohti koillista.

Lue myös:

Turhautuneet maanviljelijät pulassa valkoposkihanhien kanssa – "Tuhojen määrä kasvaa vuosi vuodelta"