Kadettikurssin johtaja ei anna armoa korkeakoulun hakijoille Cooperin testissä: "Absurdia, ettei tästä selvitä"

Maanpuolustuskorkeakoulun pääsykokeissa täytyy juosta vähintään 2600 metriä Cooperin testissä. Se on tulos tai ulos.

Cooperin testi
Kadettikouluun pyrkivien Cooperin testi Kimpisen kentällä
Tänä keväänä juoksutestiä suoritetaan koronavirustilanteen vuoksi hajautetusti useilla paikkakunnilla.

Kymmenen jännittynyttä juoksijaa odottaa starttia urheilukentän juoksuradan lähtölinjalla. Alkamassa on fyysistä kuntoa testaava osio Maanpuolustuskorkeakoulun pääsykokeessa.

Joensuulainen Elmo Mäkelä on saapunut kuntotestiin Lappeenrantaan. 23-vuotias mies on ollut Libanonissa rauhanturvaajana sekä Euroopan unionin taisteluosaston valmiusjoukoissa.

Nyt Mäkelä hakee toista kertaa kadettikouluun.

– Olen tykästynyt puolustusvoimien tehtäviin. Jos pääsisin upseeriksi, saisin osaamiseni entistä paremmalle tasolle ja loppuelämäni ammatin, Mäkelä kertoo syitä kouluun hakemiselle.

Raamikas Mäkelä on harjoitellut ahkerasti kadettikoulun pääsykokeisiin. Hän on testannut juoksunopeuttaan Cooperin testillä viime aikoina kerran viikossa.

– Viime viikolla juoksin Cooperin testissä 2900 metriä. Olen liikunnallinen ihminen. En usko, että juoksutesti tulee tuottamaan minkäänlaisia hankaluuksia, sanoo Mäkelä.

Kadettikouluun päästäkseen on 12 minuutissa juostava vähintään 2600 metriä.

Elmo Mäkelä chillaa ennen Cooperin testiä
Elmo Mäkelä on harjoitellut vuoden ahkerasti päästäkseen sisään Maanpuolustuskorkeakouluun. Harjoittelu on pitänyt sisällään fyysisen kunnon kasvattamista ja lukemista.Elli Sormunen / Yle

Kauniin naisen haastattelu oli pääsykokeen vaikein vaihe

Maanpuolustuskorkeakoulun pääsykokeisiin osallistuu tänä vuonna kaikkiaan 445 hakijaa. Hakijat käyvät läpi soveltuvuusarvion, psykologisen testin, aineistokokeen ja fyysisen kunnon testin.

Mäkelälle hankalin vaihe pääsykokeissa oli henkilökohtainen haastattelu.

– Eniten jännitti haastattelu, kun oli niin kaunis nainen siinä mukana. Menin vähän lukkoon. Toivottavasti pääsen kouluun näkemään enemmän tätä kyseistä naista, nauraa Mäkelä.

Elmo Mäkelä kertoo tavoitteistaan ennen juoksua
Elmo Mäkelä on 23-vuotias mies, joka työskentelee tällä hetkellä asiakashankinnassa muun muassa ikkunoita myyvässä yrityksessä. Hänen unelmansa oli päästä upseeriksi.Elli Sormunen / Yle

Cooperin testi nykyään lähinnä armeijakäytössä

Kadettikouluun pyrkivien fyysistä kuntoa testataan 12 minuutin juoksutestillä. Tänä keväänä juoksutestit suoritetaan hajautetusti useilla paikkakunnilla koronavirustilanteen vuoksi. Normaalisti pääsykokeissa olisi myös lihaskuntoa testaava osuus, mutta se on jäänyt pois koronarajoitusten takia.

UKK-instituutin liikuntasuunnittelija Katriina Ojala pitää perinteistä Cooperin testiä kelpo tapana testata hakijan kuntoa.

– Kyllä se puolustaa vielä paikkaansa epäsuorien kestävyyskuntotestien joukossa. Cooperin testissä testataan maksimaalista hapenottokykyä.

Ojala kertoo, että Cooperin testin kaltaisia testejä on olemassa paljon, muun muassa UKK-instituutin kehittämät kuuden minuutin tai kahden kilometrin kävelytestit.

Kouluissa on osin jo luovuttu perinteisestä Cooperin testistä.

– Kouluissa on siirrytty Cooperin testin sijaan 1500 metrin juoksutestiin. Cooperin testiä käytetään vielä armeijassa. Armeijaa vartenhan se kehitettiinkin.

Kapteeni: "Absurdia, ettei tästä testistä selvitä"

Tulevan kadettikurssin johtaja, kapteeni Aki Kukkonen tarkkailee Lappeenrannan Kimpisen kentän laidalla kadettikouluun pyrkivien juoksua. Hän on käynyt tähän mennessä kolmella paikkakunnalla seuraamassa juoksutestejä.

– Joka erässä yhdestä kahteen juoksijaa juoksevat alle 2600 metriä, kertoo Kukkonen, joka on nähnyt kolmella paikkakunnalla yhteensä 12 juoksuerää. Yhdessä erässä on maksimissaan kymmenen juoksijaa koronarajoitusten takia.

Hänen mielestään on järjetöntä, että osa juoksijoista ei pääse minimitavoitteeseen.

– Minun mielestäni on absurdia, ettei tästä testistä selvitä. Tämä on ainoa kokeen osa, johon voi valmistautua.

Kukkosen mukaan kyse on hakijoiden huonosta kunnosta, jos he eivät juokse 2600 metriä 12 minuutissa. Hän sanoo, että tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsisi treenata juoksua kuukauden verran.

Entä jos juoksussa sattuu pieni haaveri tai nilkan nyrjähdys, onko haussa inhimillisyyttä vai joutuuko hakija odottamaan vuoden seuraavia pääsykokeita?

– Jos tasaisella kentällä 2600 metrin juoksun aikana sattuu haaveri, niin sitten ei ole välttämättä sotilasuralle soveltuva, toteaa Kukkonen.

Elmo Mäkelä lepää kentän laidassa ennen juoksua
Elmo Mäkelä oli hieman väsynyt huonosti nukutun yön ja pitkän ajomatkan jälkeen.Elli Sormunen / Yle

Sohvaperunoille Cooperin testi on liian rankka

UKK:n instituutin liikuntasuunnittelija Katriina Ojala muistelee, että 1980-luvulla armeijassa varusmiehet juoksivat Cooperin testissä keskimäärin 2800 metriä. Nykyään tulos on hädin tuskin 2400 metriä.

Ojala pitää Cooperin testiä osittain liian rankkana nykyihmisille.

– Nykyään ihmiset jakautuvat aiempaa vahvemmin paljon liikkuviin ja ei ollenkaan liikkuviin. Sohvaperunoille testi on liian rankka.

Lisäksi ihmisiin on iskostunut ajatus, että Cooperin testissä pitää juosta hampaat irvessä.

– Ihmiset kuvittelevat, että Cooperin testissä pitää aina juosta. Voi siinä kävelläkin, toteaa Ojala UKK-instituutista.

Elmo istuu ja odottaa juoksuvuoroaan kentän laidalla.
Elmo Mäkelän unelma olisi päästä Maanpuolustuskorkeakouluun. Hän hakee kouluun toista kertaa.Elli Sormunen / Yle

Naisten pitää olla miehiä paremmassa kunnossa kadettikouluun pyrkiessä

Kadettikoulun pääsyvaatimukset ovat samat miehille ja naisille. Molempien pitää juosta Cooperin testissä vähintään 2600 metriä.

– Minun mielestäni se on kohtuullinen raja. Jos juoksee 2600 metriä 12 minuutissa, se tarkoittaa 13 kilometrin tuntivauhtia, ynnää liikuntasuunnittelija Katriina Ojala UKK-instituutista.

Ojalan mukaan naisten on oltava Maanpuolustuskorkeakoulun hakuprosessissa paremmassa kunnossa kuin miesten.

– Naisilla on pienemmät keuhkot, eivätkä naiset pääse hapenkulutusarvoissa niin korkealle kuin miehet.

Jalkaväkijoukon johtaja, everstiluutnantti Tapio Huhtamella kertoo, ettei ole kyse miehistä tai naisista vaan sotilaan tehtävistä.

– Sotilaan tehtävä ei katso sukupuolta, eikä ikääkään. Meillä on tietyt tehtävät, joista pitää pystyä suoriutumaan. Suoriutumiseen vaaditaan tietynlaista fyysistä kuntoa, kertoo Huhtamella Maasotakoulusta Lappeenrannasta.

Tänä vuonna naishakijoita kadettikouluun oli enemmän kuin koskaan. Kouluun haki runsaat 700 ihmistä, joista naisia oli hieman alle sata.

Kadettikouluun pyrkivien Cooperin testi Kimpisen kentällä
Lappeenrannassa kadettikoulun juoksukokeeseen osallistui 26 kouluun pyrkivää.Kare Lehtonen/Yle

Univaje ja pitkä ajomatka verotti tulosta

12 minuutin uurastus on takana. Vaikka lämpötila aamulla on lähes helteinen, Elmo Mäkelä ei näytä olevan moksiskaan juoksun jälkeen.

– Oli se kyllä rankempaa kuin kuvittelin. Helle teki sen vaikeaksi, toteaa Mäkelä.

Mäkelän oma tavoite oli juosta testissä 2900 metriä. Tavoitteeseen hän ei aivan päässyt, ja se harmittaa. Syy siihen löytyy kotopuolesta.

– Univaje ja liian vähäinen lepo. Sisko asuu pikkulapsensa kanssa nyt meillä, niin neljä tuntia sain nukuttua. Lisäksi piti varata ajoaikaa ja tunti eksymisaikaa, kun Joensuusta Lappeenrantaan aamulla tulin, pohtii Mäkelä syitä.

Tarpeeksi nopea hän kuitenkin oli. Mäkelä juoksi kadettikoulun pääsykokeeseen kuuluvassa Cooperin testissä 2785 metriä ja on askeleen lähempänä unelmaansa, upseerin uraa.