Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain satelliittikuvat vahvistavat: Venäjä siirtänyt hävittäjiään Libyaan – tavoitteena tukikohta Euroopan laidalla?

Yhdysvaltain pelkona on, että Venäjä pyrkii saamaan ilmatukikohdan Euroopan etelälaidalle.

Yhdysvaltojen armeijan välittämä kuva venäläiskoneesta Libyassa. Kuva: U.S. Africa Command / dvidshub.net

Venäjä on lähettänyt hävittäjiään Libyaan tukemaan maan hallitusta vastaan taistelevia venäläispalkkasotilaita, sanoo Yhdysvaltojen armeijan Afrikan sotatoimialueen esikunta (Africom).

Hävittäjät lähtivät tukikohdasta Venäjältä ja pysähtyivät ensin Syyriassa, missä "ne maalattiin uudelleen häivyttääkseen niiden venäläinen alkuperä", Africom sanoo lausunnossaan tiistaina. (siirryt toiseen palveluun)

Jo viime viikolla Libyan hallituksen edustajat sanoivat, että Venäjä olisi lähettänyt koneitaan maahan. Heidän mukaansa Venäjä olisi lähettänyt kuusi MiG-29 -hävittäjää ja kaksi Suhoi Su-24 -pommittajaa Syyriassa olevasta tukikohdastaan Haftarin joukoille.

Ainakin yksi MiG-29 on nähtiin viime viikolla Haftarin joukkojen lentokentästä otetussa satelliittikuvassa. Yhdysvaltain armeija on nyt julkaissut tuonkin kuvan.

Satelliittikuvassa näkyy MiG-29-kone Libyassa. Kuva: U.S. Africa Command / dvidshub.net

Venäläiskoneet ovat Africomin mukaan tulleet vahvistamaan venäläisistä palkkasotilaista koostuvia Wagner-joukkoja.

Wagner-joukot ovat tukeneet lähes koko maan vallaneen kapinallisjohtaja Khalifa Haftarin joukkoja. Haftari on saanut tukea myös Egyptiltä ja Arabiemiraateilta.

– Venäjä yrittää selvästi kallistaa vaakaa omaksi hyödykseen Libyassa. Aivan kuten näin heidän tekevän myös Syyriassa, he laajentavat sotilaallista läsnäoloaan Afrikassa käyttämällä hallituksen tukemia palkkasotilasjoukkoja, kuten Wagner-järjestöä, sanoo Africomin komentaja, kenraali Stephen Townsend.

– Venäjä on pitkään kiistänyt täyden osallisuutensa Libyan meneillään olevaan konfliktiin. No, nyt siitä ei ole mitään kiistämistä. Olemme katselleet Venäjän lennättävän neljännen sukupolven taistelukoneita Libyaan, Townsend jatkoi.

Yhdysvallat arvelee, että Venäjä pyrkii saamaan Libyaan tukikohdan, aivan Etelä-Euroopan rajalle. Mikäli näin tapahtuisi, se olisi merkittävä turvallisuusuhka Euroopalle, Yhdysvaltain armeija varoittaa.

Eilen maanantaina Wagner-joukot vedettiin yllättäen pois pääkaupungin Tripolin rintamalta sisemmälle Itä-Libyaan.

Aiheesta aiemmin:

.
.