Herätys: EU-komissio esittelee jättimäisen elvytyspaketin, lääkärit seuraavat lasten vakavia tulehdusoireita, Itä-Suomen yrittäjät ahtaalla

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ursula von der Leyen osallistui Euroopan parlamentin kokoukseen Brysselissä 13. toukokuuta.
Ursula von der Leyen osallistui Euroopan parlamentin kokoukseen Brysselissä 13. toukokuuta.Aris Oikonomou / AFP

EU-komissio julkistaa koronakriisin keskellä budjettiehdotuksensa

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistaa tänään komission ehdotuksen Euroopan jälleenrakennusrahastosta. Sen koko tulee todennäköisesti olemaan vähintään 500 miljardia euroa. Rahastolla on Saksan ja Ranskan tuki. Parhaassa tapauksessa EU-johtajat pääsevät poliittiseen sopuun paketista kesäkuun huippukokouksessa.

Koronaviruksen yhteyttä lasten tulehdusoireisiin selvitetään

Suojavarusteisiin pukeutunut terveydenhoitohenkilö saattaa lasta.
On vielä epäselvää, onko koronavirus laukaissut lapsissa Kawasakin taudin vai onko kyseessä jonkin muu tulehdustauti tai -tila. Kuvituskuva. Valery Sharifulin / AOP

Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut eri maiden lääkäreitä seuraamaan lapsipotilailla koronaviruksen yhteydessä esiintyviä erittäin harvinaisia mutta vakavia oireita. Oireet ovat muistuttaneet verisuonitulehdustaudin eli Kawasakin taudin oireita. Suomessa tapauksia ei ole toistaiseksi todettu, mutta lastenlääkärit seuraavat tilanteen kehittymistä.

Korona jätti venäläisten miljoonat rajan taakse

Laplandia Market Nuijamaalla.
Nuijamaalla sijaitseva Laplandia Market ehti olla kiinni yli kuukauden. Nyt se on jälleen auki ja toiveissa on myydä erääntyvät tuotteet pois ajoissa.Mikko Savolainen / Yle

Itärajan sulkeminen on kurittanut kovalla kädellä Itä-Suomen alueen yrittäjiä, joista monen tulot ovat täysin riippuvaisia venäläisistä asiakkaista. Venäjän ja Suomen rajat sulkeutuivat maaliskuun puolivälissä. Jos raja pysyy kiinni vuoden loppuun asti, se voi tarkoittaa jopa 225 miljoonan euron liikevaihdon ja 900 henkilötyövuoden menetystä.

Miehen kuolemaan johtanut pidätys kuohuttaa USA:ssa

Mielenosoittajia Minneapolisissa tiistaina.
Mielenosoittajia Minneapolisissa tiistaina.Kerem Yucel / AFP

Yhdysvaltain Minneapolisissa neljä poliisia on erotettu sen jälkeen, kun pidätystilanne johti nelikymppisen mustan miehen kuolemaan maanantaina. Myös liittovaltion poliisi FBI on ryhtynyt tutkimaan tapausta. Silminnäkijä kuvasi järkyttävän videon pidätystilanteesta. Videolla valkoinen poliisi painaa tiukasti polvellaan käsiraudoissa maassa makaavan mustan miehen kaulaa viiden minuutin ajan.

Sää viilenee hieman, myös sateita luvassa

keskiviikon sääkartta
Yle

Aamulla tulee sadekuuroja länsirannikon tuntumassa sekä Länsi-Lapissa. Päivällä taasen sataa maan länsi-, keski- ja pohjoisosassa. Idässä ja etelässä poutainen ja lämmin sää jatkuu. Iltapäivällä lämpötila on etelässä 16-22 astetta. Maan länsi- ja pohjoisosassa on viileämpää.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.