Hongkongissa heräsi huoli omasta oikeuslaitoksesta: Lähteiden mukaan osa tuomareista ei saisi päättää "kansallista turvallisuutta" koskevista jutuista

Hongkongissa on protestoitu Kiinan esittämää turvallisuuslakia vastaan. Se uhkaa rajoittaa vapautta erityishallintoalueella.

Hongkong
Tuomareita suuressa salissa
Hongkongin korkeimman oikeuden puheenjohtaja Geoffrey Ma Tao-li puhui tuomareille oikeusvuoden avajaisissa 13. tammikuuta.Jerome Favre / EPA

Hongkongissa pelätään, että Kiinan kaavailema uusi turvallisuuslaki paitsi rajoittaa asukkaiden vapauksia myös horjuttaa oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Tuhannet hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään lakia vastaan. Se kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Vime vuonna Kiina luonnehti Hongkongin mielenosoittajien toimintaa terrorismiksi, joka uuden lakiesityksen myötä voitaisiin tulkita rikokseksi.

Nyt asiasta perillä olevat uutistoimisto Reutersin lähteet kertovat, että laki myös rajoittaisi sitä, ketkä tuomarit saisivat osallistua "kansallista turvallisuuta" koskevien juttujen käsittelyyn.

Lähteiden mukaan päätösvaltaa ei näissä jutuissa olisi Hongkongin oikeuslaitoksen ulkomaisilla tuomareilla.

Oikeuslaitoksessa on tuomareita muun muassa Britanniasta, Kanadasta ja Australiasta perintönä sopimuksesta, jolla alue siirtyi Britannian hallinnasta Kiinalle vuonna 1997. Ulkomaalaisten tuomarien avulla pyrittiin osaltaan varmistamaan, että Hongkong säilyy uskottavana ulkomaisten sijoittajien silmissä.

Hongkongin korkeimman oikeuden 23 tuomarista 15 on ulkomaalaisia. He eivät istu Hongkongin oikeuslaitoksessa pysyvästi, vaan heidät kutsutaan käsittelemään määrättyjä juttuja.

Ulkomaisten tuomarien päätösvalta säilyisi edelleen muissa kuin kansallisen turvallisuuden piiriin luettavissa jutuissa, Reuters kertoo.

Rajauksen pelätään kuitenkin merkitsevän sitä, että Kiina on horjuttamassa Hongkongin oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Muun muassa EU on vaatinut Kiinaa kunnioittamaan Hongkongin autonomiaa.

Aiheesta aiemmin:

Hongkongissa jälleen levottomuuksia – Kiinan ulkoministeri vaatii kiistellyn turvallisuuslain asettamista heti voimaan

Hongkongissa takana levoton viikonloppu – Taiwan lupasi auttaa turvallisuuslakeja vastustavia mielenosoittajia

Lähteet: Reuters