Lippu-uudistus tulossa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen: jo tänä vuonna voit ostaa saman HSL-lipun sekä kortille että sovellukseen

HSL:n mukaan ensimmäinen askel on kortin ja mobiilipohjaisen sovelluksen lippujen yhtenäistäminen.

Matkakortit ja -liput
Nainen pitää kädessään kännykkää, jossa on mobiililippu, taustalla Tikkurilan aseman laitureita.
HSL haluaa, että matkustaja voi ostaa samanlaisia lippuja niin puhelimella kuin myyntipisteissäkin.HSL

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä, HSL, aikoo uudistaa lippujärjestelmänsä. Tavoitteena on yhdenmukaistaa liput ja luoda valtakunnallisesti toimiva myyntitapa, jolloin ostaja voisi hankkia lippunsa pidemmälle matkalleen samalla tavalla myyntikanavasta riippumatta.

Yhtymän mukaan ensimmäinen askel uuteen järjestelmään on HSL-kortin ja mobiilipohjaisen HSL-sovelluksen lippujen yhtenäistäminen jo tänä vuonna. Jatkossa matkustaja voi ostaa samanlaisia lippuja puhelimellaan ja myyntipisteissä. Tällä hetkellä kortin ja sovelluksen liput poikkeavat toisistaan.

Jatkossa HSL tarjoaa kaikille maksutavasta ja myyntikanavasta riippumatta kertalippuja, 1–13 päivän vuorokausilippuja sekä 14, 30 tai 360 päivän kausilippuja. HSL kertoo, että lippujen myynti yhdenmukaistetaan sitä mukaa kuin se on teknisesti mahdollista eri myyntijärjestelmissä.

Lippujen hinnoista päätetään syksyllä 2020.

Laaja muutos vie aikaa

HSL:n mukaan uudistus vaatii laajemman muutoksen myyntipisteiden käyttämään taustajärjestelmään. Käytännössä tulevaisuudessa kaikkia lippuja hallinnoitaisiin vain yhdessä järjestelmässä. HSL tutkii, mitä tällainen muutos vaatii lipunmyyntilaitteistolta.

Yhtymä aikoo hankkia uuden, tilipohjaisen järjestelmän yhdessä valtakunnallisen Toimivaltaisten viranomaisten lippu- ja maksujärjestelmä, TVV LMJ Oy:n kanssa. Uudistus mahdollistaisi lippujen ostamisen samalla tavalla Helsingissä ja muualla maassa.

HSL haluaa myös asiakkaat mukaan ja aikoo selvittää, millaisia lippuja he tarvitsevat. Palautteen perusteella suunnitellaan uusi lippuvalikoima.

HSL:n uudistus on aloitettu, mutta sen valmistuminen tulee viemään vuosia.

Lue myös:

HSL: Matkakorttien kausilippuihin ei vielä tule 30 päivän pakkoa