Oulu–Laurila -rataosuutta kuvataan ilmasta ja tutkitaan maastosta – nyt mietitään, voisiko peruskorjauksen lisäksi rataa parantaa

Oulu–Laurila–Tornio -radalla voisi olla merkitystä yhtenä reittinä Keski-Eurooppaan.

rautatieliikenne
Oikealle kaartavat rautatiekiskot.
Tavoitteena on saada raideyhteys Ruotsiin kuntoon. Kuvituskuva.Petteri Bülow / Yle

Väylävirasto selvittää, voisiko Oulu–Laurila -rataosuudella kulkea tulevaisuudessa entistä raskaampia junia ja voitaisiinko junien nopeutta osuudella lisätä.

Oulusta Keminmaan Laurilaan kulkevan radan kuntoa ja rakenteita tarkastellaan kesäkuusta lähtien muun muassa ilmakuvauksin ja muilla maastotöillä. Yli sata kilometriä pitkä rataosuus aiotaan peruskorjata tämän vuosikymmenen aikana.

Nyt Väylävirasto selvittää paitsi, mitä radan parantaminen vaatii, myös sen kehittämismahdollisuuksia. Pelkkä Oulu–Laurila -rataosuuden peruskorjaus maksaa arviolta 100 miljoonaa euroa.

Tarkoituksena on esimerkiksi kartoittaa, voitaisiinko peruskorjauksen aikana kohtuullisella lisärahalla nostaa junien akselipaino raskaammaksi nykyisestä, eli 25 tonniin.

Oulu–Laurila -rataosuuden tarvesuunnittelu valmistuu vuoden 2021 lopussa.

Oulusta lopulta Ruotsin Haaparantaan ulottuvan ratayhteyden mahdollisen uudistamisen on kaavailtu avaavan yhteyden Keski-Eurooppaa myöten.

Tosin esimerkisi Laurila–Tornio -osuuden sähköistämisen kustannushyöty näyttää tällä hetkellä olevan plus miinus nolla. Sähköistäminen on kuitenkin kirjattu Suomen hallitusohjelmaan.

Myös Oulu–Laurila -yhteyden osalta saatetaan lopulta tyytyä pelkkään peruskorjaukseen.

– Minulla on ennakkofiilis, että kustannukset ovat lyhyellä tähtäimellä suuret suhteessa saavutettuihin hyötyihin, Väyläviraston projektipäällikkö Jarno Viljakainen toteaa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)