Huhtikuun työllisyysluvut ovat synkkiä, mutta luottamusluvuissa on pilkahduksia paremmasta

TEM: Työttömien työnhakijoiden määrä lähes tuplaantui huhtikuussa.

Suomen talous
Kuvassa on suljettu Pickwick Pub -ravintola.
Nordea arvioi Suomen talouden supistuvan tänä vuonna seitsemän prosenttia, mutta lähtevän ensi vuonna neljän prosentin kasvuun. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Työllisyystilannetta seuraavat tilastotahot julkistivat keskiviikkona synkkiä työllisyyslukuja, mutta samaan aikaan yritysten ja kuluttajien luottamusta kuvaavissa indikaattoreissa oli havaittavissa pientä elpymistä.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien työnhakijoiden määrä lähes kaksinkertaistui huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli ministeriön mukaan huhtikuun lopussa yhteensä yli 433 000 työtöntä työnhakijaa. Se on yli 203 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Maaliskuusta työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi 124 000:lla.

Lomautettuna huhtikuun lopussa oli 184 000 henkilöä, mikä on lähes 167 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Ministeriön mukaan työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrän nopea lisääntyminen johtui koronapandemian aiheuttamista rajoitustoimista.

Myös Tilastokeskuksen julkaisemat luvut kertoivat keskiviikkona heikentyneestä työllisyystilanteesta. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli huhtikuussa 56 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Kuluttajat optimistisemmalla mielellä

Vaikka työllisyysluvut olivatkin synkkiä, kuluttajien ja yritysten luottamuksessa oli toukokuussa pilkahduksia paremmasta, kävi ilmi Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n luottamusindikaattoreista. Kohenemisesta huolimatta luottamuslukemat pysyivät toukokuussa reilusti alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa lukemassa -9,0. Huhtikuussa kuluttajien luottamus romahti kaikkien aikojen heikoimpaan lukemaan -13,9.

Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli toukokuussa edelleen synkällä tasolla ja lähellä historiallisia pohjalukemiaan vuosilta 2008–2009.

Sen sijaan arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja varsinkin lähitulevaisuudesta olivat enää vain vähän pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Lisäksi aikeet käyttää rahaa kestotavaroihin olivat jo kuukaudessa palautuneet keskimääräiselle tasolleen.

Luottamus parani eniten vähittäiskaupassa

EK:n mittaamat elinkeinoelämän luottamuslukemat pysyivät toukokuussa reilusti pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella, mutta pientä nousua oli havaittavissa huhtikuuhun verrattuna.

Vähittäiskaupan luottamus koheni eniten, mutta rakennusalalla ja palvelualalla luottamus koheni vain hieman. Sen sijaan teollisuusyritysten luottamus laski toukokuussa entisestään.

– Tulevat viikot juhannukseen asti ratkaisevat paljon, mihin suuntaan koronakriisi on menossa. Saamme lisää tietoa siitä, miten luottamus palautuu, onko kriisiapu mennyt riittävässä määrin ja nopeasti perille sekä käynnistyykö talous loppukesän aikana, kuten on ajateltu. Tilannetta pitää seurata sekä kansallisella että globaalilla tasolla, kertoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Talous raiteilleen jo kesän aikana?

Nordea ennustaa keskiviikkona julkaisemassaan talousennusteessa Suomelle tänä vuonna rajua talouden supistumista, mutta pankissakin nähtiin viitteitä paremmasta tulevaisuudesta.

Nordea arvioi Suomen talouden supistuvan tänä vuonna seitsemän prosenttia, mutta lähtevän ensi vuonna neljän prosentin kasvuun.

– Suomen talous sukelsi rajusti alkuvuonna, kun kuluttajat muuttivat käyttäytymistään muutamissa päivissä. Monet ruohonjuuritason uutiset, kuten Nordean korttimaksamisen luvut, tukevat kuitenkin kuvaa siitä, että selkeä toipuminen on jo alkanut, analyytikko Kristian Nummelin sanoo Nordean tiedotteessa.

Nordeassa arvioidaan talouden toipumisen jatkuvan lähiviikkoina melko rivakkaa tahtia sillä edellytyksellä, että viruksentorjunnassa ei oteta takapakkia.

– Näin ollen suuri osa taloutta olisi raiteillaan jo kesän aikana. Monet sektorit kärsivät koronakriisistä toki selvästi pidempään, ja maailmanlaajuisesti heikentyvä investointikehitys tulee painamaan kehitystä vielä ensi vuonnakin, pankki arvioi.

Kirittävää taloudessa riittää, sillä Nordean korttimaksutilastojen mukaan kulutus on yhä noin 15 prosenttia matalammalla tasolla kuin samaan aikaan viime vuonna.