1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Koronapuhelut ikääntyneille ovat olleet pidettyjä, ja puheluissa on jääty suustaan kiinni – soittamisesta kaavaillaan uutta vapaaehtoistoiminnan muotoa

Monet kunnat ja sairaanhoitopiirit aloittivat keväällä yli 70-vuotiaiden soittokierroksen, jossa annettiin ohjausta koronatilanteessa.

Soittoringeissä on ollut mukana paljon myös vapaaehtoisia. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Korona-aika on poikinut myös uusia, hyväksi todettuja toimia.

Lähes jokainen kunta tai sairaanhoitopiiri on soittanut yli 70-vuotiaille ihmisille koronakevään aikana. Esimerkiksi Pieksämäellä lähes kaikki yli 70-vuotiaat on jo soitettu läpi, samoin Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essotella.

Puhelut ovat olleet pidettyjä ikäihmisten keskuudessa, ja puheluissa on jääty myös niin sanotusti suustaan kiinni. Jotkin ikäihmiset ovat myös toivoneet, että vastaavanlaisia puheluita soitettaisiin korona-ajan ulkopuolellakin. Siitä on kehkeytymässä mahdollisesti uusi vapaaehtoistoiminnan muoto, jolle esimerkiksi Essotessa voisi olla jo toimijoitakin, Essoten hankepäällikkö Jaana Koinsaari kertoo.

– On paljon sellaisia ikäihmisiä, että he ei lähde sieltä neljän seinän sisältä, mutta jotenkin heidät pitäisi tavoittaa ja saada mukaan ja sitä sellaista sosiaalista kontaktia heihinkin. Sitten ajateltiin että tämä voisi olla yksi sellainen muoto, Koinsaari sanoo.

Essoten soittoringissä on ollut mukana useampi kymmenen vapaaehtoista. Kaiken kaikkiaan soittajia on ollut noin sata, joista suurin osa on Essoten omia työntekijöitä. Soittokierros on ollut erityisen positiivinen kokemus vapaaehtoisille.

– He ovat saaneet äärimmäisen hyvän mielen itsellensä ja positiivisen kokemuksen, siitä oikeastaan lähtikin se ajatus siitä että tämähän voisi olla yksi uusi vapaaehtoistoiminnan muoto.