1. yle.fi
  2. Uutiset

Lomautusten määrä kasvoi Varsinais-Suomessa huhtikuussa rajusti

Työttömyys nousi koronaviruksesta johtuvien lomautusten myötä.

Varsinais-Suomi
Koronaviruksen takia suljettu ravintola kauppakeskus Isossa Omenassa.
Erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla on kärsitty koronaviruksen aiheuttamista lomautuksista.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Varsinais-Suomen te-toimistossa oli huhtikuun lopussa 37 300 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna määrä yli kaksinkertaistui, kun vuosi sitten samaan aikaan työttömiä oli noin 19 200.

Työttömien määrän kasvu johtui pääosin lomautuksista, sillä lomautetut lasketaan työttömiksi.

Koronakriisiä ja vuosien 2008–2009 finanssikriisiä erottaa työllisyyden näkökulmasta se, että nyt luvut ovat olleet rajumpia ja suurin osa luvuista on ollut nyt nimenomaan lomautuksia.

– Nyt ollaan lomautuksissa korkeissa luvuissa. Lomautettujen määrä on kasvanut kymmenellä tuhannella kuukaudessa, mutta työttömien määrä ei ole kasvanut kuin parilla tuhannella, mikä toki on suuri määrä lyhyessä ajassa. Kehitys on kuitenkin painottunut lomautusten laajenemiseen, sanoo Varsinais-Suomen ely-keskuksen analyytikko Juha Pusila.

Lomautukset ovat painottuneet erityisesti koronakriisin alkuvaiheessa matkailu- ja ravintola-alalle. Ravintolat, baarit ja hotellit ovat selkeästi edelleen lomauttajien joukossa, mutta mukaan ovat nyt tulleet myös teollisuusyritykset.

– Valitettavasti myös teollisuudessa lomautukset ovat yleistyneet vahvasti. Metalliteollisuuden puolella lomautettujen määrä on suurempi kuin hotelli- ja ravintola-alalla, Pusila kertoo.

Tilanne Varsinais-Suomessa hieman muuta maata parempi, Salossa isku oli lievin

Työttömyysaste Varsinais-Suomessa oli huhtikuussa 16,3 prosenttia, mikä on 8,4 prosenttiyksikköä vuoden takaista korkeampi. Tilanne Varsinais-Suomessa oli kuitenkin muuta maata parempi. Koko maan työttömyysaste oli 16,5 prosenttia

Vähiten työttömien määrä kasvoi Salon seudulla, eniten Vakka-Suomessa, mikä selittyy osittain Valmet Automotiven määräaikaisilla lomautuksilla.

Pusila kertoo, että vaikka lomautusten määrä kasvoi rajusti huhtikuussa, on toukokuussa jo tietyissä työpaikoissa ja aloilla otettu työntekijöitä myös takaisin lomautuksista. Toisaalta uusia lomautuksia alkaa, mutta samalla vanhoja päättyy.

– Toukokuun aikana työttömyyden kasvu ja lomautusten kasvu ovat selvästi hidastuneet. Puhutaan jo normaalimmista luvuista, Pusila sanoo.

Epävarmuus hallitsee ennusteita kuitenkin edelleen, eikä kehityssuuntaa voi pitkällä aikavälillä vieläkään tarkasti ennustaa.

Juttua päivitetty 9.18: lisätty Juha Pusilan kommentit.

Lue seuraavaksi