1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Väkivalta palasi Hongkongiin – Poliisi ampuu pippurikuulia väkijoukkoon

Mielenosoittajat vastustavat Kiinan tiukentuvaa otetta, uusia turvallisuuslakeja ja kansallislaulun halventamista kieltävää lakiesitystä.

Mellakkapoliisit komensivat väkijoukkoja hajaantumaan mielenosoituksessa Hongkongin keskustassa keskiviikkona. Kuva: Anthony Wallace / AFP

Hongkongin keskustassa on jälleen puhjennut mellakoita. Mielenosoittajat vastustavat Kiinan kansankongressissa parhaillaan käsittelyssa olevia lakeja, jotka heidän mielestään heikentävät Hongkongin itsemääräämisoikeutta.

He vastustavat myös Hongkongin alueparlamentissa keskiviikkona käsiteltävänä olevaa lakia, joka kieltää Kiinan kansallislaulun halventamisen.

Mielenosoittajia kokoontui varsinkin Hongkongin taloudelliseen keskustaan. Poliisi on pyrkinyt hajottamaan väkijoukkoa ampumalla sitä silmiä ja ihoa ärsyttävillä pippurikuulilla.

Poliisi kertoi pidättäneensä yli 300 ihmistä mielenosoituksissa. Osalla pidätetyistä oli poliisin mukaan polttopulloja mukanaan.

Aiemmin päivällä poliisi otti kiinni yli 50 ihmistä Causeway Bayn ostosalueella ja määräsi heidät istumaan ostoskeskuksen ulkopuolella, kun heidän tavaransa tutkittiin.

Kiinan turvallisuuspalvelut voisivat perustaa tukikohtia Hongkongiin

Mustiin pukeutuneet mielenosoittajat huusivat Hongkongin vapautta ja itsenäistymistä puolustavia iskulauseita. Osa mielenosoittajista solvasi poliiseja.

Monet liikkeet, pankit ja toimistorakennukset sulkivat ovensa alueella varhain.

Mellakkapoliiseja mielenosoituksen yhteydessä Hongkongissa 24. toukokuuta. Kuva: Anthony Wallace / AFP

Turvallisuuslakeja vastustetaan, koska niiden hyväksyminen voi antaa esimerkiksi Kiinan turvallisuuspalveluille mahdollisuuden perustaa tukikohtia Hongkongin alueelle.

Kiinan viranomaiset ja Hongkongin Kiina-mielinen hallitus ovat vakuuttaneet, että turvallisuuslait eivät horjuta Hongkongin erityisoikeuksia. Lait eivät uhkaa esimerkiksi Hongkongin kokoontumis- ja sananvapautta, vaan takaavat vakaamman toimintaympäristön liike-elämälle, Hongkongin johto kuvasi.

Keskiviikkona Kiina ilmoitti, että se ei aio hyväksyä minkäänlaista ulkovaltojen sekaantumista turvallisuuslakikiistaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina, että Yhdysvallat kertoisi vastatoimista lainsäädännölle tämän viikon aikana.

Kansallislaululaista kiistaa

Poliisi on myös varustautunut siihen, että mielenosoittajat yrittävät päästä Hongkongin lakiasäätävän neuvoston rakennukseen.

Alueparlamentissa käsiteltävänä olevan lakiesityksen mukaan kansallislaulun halventamisesta voisi koitua sakkoja tai jopa kolmen vuoden vankeusrangaistus. Esitys myös määrää Hongkongin koulujen oppilaat opettelemaan kansallislaulun laulamisen.

Hongkongissa on toistuvasti buuattu Kiinan kansallislaululle muun muassa urheilutapahtumissa.

Juttua korjattu klo 10.36: Korjattu juttuun tieto, että Hongkongin alueparlamentti vasta käsittelee lakia Kiinan kansallislaulun halventamisesta. Lakia ei ole vielä hyväksytty.