1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kuolleiden määrä ei pysähdy 100 000:een – Yhdysvalloissa koronarajoitusten politisoituminen uhkaa synkistää uhrilukua entisestään

Jos pandemian vastaista taistelua ohjaa enemmän poliittinen kuin kansanterveydellinen etu, voittaja on virus, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Koronavirukseen kuolleiden ruumiita sairaalan ulkopuolella Brooklynissa, New Yorkissa 20. huhtikuuta. Kuva: Justin Lane / EPA

WASHINGTON Kolme kuukautta, sata tuhatta kuollutta. Koronavirukseen Yhdysvalloissa kuolleiden määrä on niin suuri ja kasvanut niin nopeasti, että lukua on vaikea käsittää.

Uhrilukuun voi hakea ontuvasti mittasuhteita vaikka siten, että Yhdysvaltoihin olisi tehty WTC-isku kuluneen kolmen kuukauden aikana noin joka kolmas päivä.

Koronaviruskuolemat jäävät kuitenkin terrori-isku-uhreja näkymättömämmiksi. Ihmiset kuolevat koronaan sairaaloissa ja hoitolaitoksissa eristyksissä. Viruksen leviämisvaaran vuoksi läsnä ei ole edes omaisia, puhumattakaan tv-kameroista.

Kriisitietoisuutta ei tarvitse kansalle erikseen tähdentää, kun se näkee matkustajakoneen iskeytyvän pilvenpiirtäjään. Mutta kun näkymätön virus iskee, valtiojohdolta tarvittaisiin päättäväisiä ja johdonmukaisia otteita tilanteen vakavuuden iskostamiseksi kansalaisten tajuntaan.

Yhdysvalloissa näitä otteita ei ole näkynyt. Päinvastoin presidentti Donald Trump vähätteli ensin koronan uhkaa ja arveli sen katoavan itsestään ilmojen lämmitessä. Kun toisin kävi, Trumpin hallinnossa alkoi paikoin kaoottinen kriisinhoito.

Presidentti on ehtinyt uskotella kansalaisille totuudenvastaisesti, että kaikki koronatestin haluavat sen saavat. Lisäksi presidentti on markkinoinut koronan nitistämiseen tieteellisesti todistamattomia tai suorastaan hengenvaarallisia keinoja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole käyttänyt julkisuudessa kasvomaskia. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Trump on luonnehtinut itseään sota-ajan presidentiksi, mutta osavaltiot ovat silti jääneet hoitamaan kriisiä ilman vetovastuun ottajaa Valkoisesta talosta. Suojavälinemarkkinoilla osavaltiot ovat kilpailleet toisiaan vastaan.

Lue lisää: Viisi syytä miksi koronataisto takkuaa Yhdysvalloissa: Osavaltiot kilpailevat suojavarusteista, testipulan takia viranomaiset toimivat osin sokkona, osa sairastuneista menee töihin.

WTC-iskujen jälkeen koko Yhdysvallat lähti terrorismin vastaiseen sotaan. Sen sijaan taistoa koronaa vastaan käydään 50 eri komentajan voimin ja vaihtelevin strategioin.

Toki tartuntatilanne ei ole koronakriisin aikana kaikkialla Yhdysvalloissa sama samaan aikaan, mutta viruksen toiminta ei muutu osavaltion rajalla. New Yorkin kuvernööri varoitti epidemian myrskyn silmässä ollessaan, että se mikä tänään on New Yorkissa, on huomenna muualla.

Tuo huominen on nyt. Pandemian keskus on siirtynyt New Yorkista etelämmäksi ja keskemmälle. Tartunnat kasvavat nyt noin tusinassa osavaltiossa, muun muassa Alabamassa, Floridassa, Georgiassa. Koronarajoituksia ollaan tästä huolimatta vaiheittain purkamassa jokaisessa 50 osavaltiossa.

Presidentti Trump on patistanut avaamaan taloutta, kouluja ja kirkkoja. Fox-kanavalla Trump arvioi, että demokraatit haluavat pitää taloutta kiinni heikentääkseen hänen asemiaan marraskuun vaaleissa.

Samoja tilannetulkintoja on kuultu Trumpin kannattajienkin joukosta. Onpa heissä niitäkin, jotka uskovat koronaan kuolleiden määrää liioitellun.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast: Miksi Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on niin heikko?

Joe ja Jill Biden kävivät laskemassa kaatuneiden muistopäivän seppeleen Wilmingtonissa, Delawaressa. Kuva: Olivier Douliery/ AFP / Lehtikuva

Myös suojamaskien käytössä poliittiset jakolinjat näkyvät. Presidentti itse ei ole halunnut hengityssuojaa pitää terveysviranomaisten ohjeista huolimatta. Sen sijaan demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden on käyttänyt maskia.

Koronakriisin politisoituminen on huono uutinen terveysviranomaisille, jotka ovat muistuttaneet turvavälien ja suojamaskien käytön tärkeydestä myös talouden avaamisen vaiheessa.

Jos pandemiaan vastaamista alkaa ohjata enemmän poliittinen kuin kansanterveydellinen etu, voittaja on viime kädessä virus.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Presidentti Trump haluaa lapset kouluun asiantuntijan vastalauseista huolimatta

Yhdysvaltain johtava asiantuntija varoittaa koronarajoitusten liian nopeasta purkamisesta: "Seuraukset voivat olla erittäin vakavat

Trump kutsuu koronaa hyökkäykseksi ja syyttää Kiinaa, joka ei pysäyttänyt tautia: "Pahempi kuin Pearl Harbor, pahempi kuin World Trade Center"