Paloautot pääsevät matkaan Kokkolasta aiempaa hitaammin, ja rakennustyömaan seuraava vaihe hidastaa lähtöjä entisestään

Paloaseman keskeinen sijainti auttaa kuitenkin paljon, ja tilanne on pelastusjohtajan mukaan niin hyvä kuin poikkeusoloissa voi.

pelastustoiminta
Paloaseman kalustohalli Kokkolassa.
Ensilähdön kalusto siirtyy pian kalustohalliin aseman taakse.Ari Vihanta / Yle

Paloautojen lähtö Kokkolasta on hidastunut tänä vuonna entisestään. Syynä ovat poikkeusolot: uutta paloasemaa rakennetaan ja palolaitos toimii väliaikaisissa tiloissa. Lisäksi työmaa itsessään aiheuttaa haittaa.

Paloasema alkaa viimein nousta Kokkolassa – toimintavalmius voi kärsiä poikkeusolojen takia rakennusaikana

Lähtöajat alkoivat pidentyä jo vuonna 2018, kun miehistö siirtyi sisäilmaongelmien vuoksi parakkiin.

Odotettavissa on, että ajat pitenevät entisestään seuraavassa vaiheessa, kun ensilähdön kalusto siirtyy aseman taakse rakennettuun kalustohalliin. Pihalle tulee väliaikainen pressuhalli muulle kalustolle.

Henkilöstön on siirryttävä ensin pihan poikki halliin, josta lähtee matkaan. Toisaalta kalustohalli varustetaan niin, että huolto- ja muut päivittäiset toiminnot hoituisivat pääasiassa siellä.

Lisäksi liikenteeseen pääsy muuttuu, sillä autojen on koukattava liikkeelle Falanderin kadulta. Siellä pysäköintiä on rajoitettu.

Kokkolan vanha paloasema osittain purettuna.
Vanha paloasema on pian purettu. Uusi rakennetaan sen paikalle.Ari Vihanta / Yle

Nykyinen paikka silti paras myös väistötilana

Sekä auton lähtö- että ajoaika on pidentynyt. Ajoajan pidentyminen on vaikuttanut toimintavalmiuteen enemmän kuin lähtöajan, arvioi pelastuspäällikkö Terho Pylkkänen.

– Kyllä tämä tietysti vaikuttaa asiakkaiden saamaan palveluun: muutoksista tulee pientä haittaa. Se on kuitenkin väliaikaista, ja uusissa tiloissa aikanaan kaikki on lähellä. Myös paloaseman sijainti on ihanteellinen, sanoo Pylkkänen.

Ajoaikaan vaikuttaa tietysti myös se, kuinka kaukana Kokkolan keskustasta tehtävät ovat.

Myös pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen korostaa, että tilanne on niin hyvä kuin se voi poikkeusoloissa olla ja siihen on myös varauduttu muun muassa riskinarvioinnilla.

– Paloaseman sijainti on niin keskeinen, että toimintavalmiutta ajatellen se täyttää hyvin kriteerit. Jos olisimme muualla väistötiloissa, sekin vaikuttaisi aikoihin. Nykyinen paikka on paras mahdollinen myös väistötilanteessa.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos on monena vuonna ollut toimintavalmiusvertailussa mitalisijalla 22 pelastuslaitoksen joukossa. Vaikka Kokkolan osalta tilastot väliaikaisesti rumenevatkin, kokonaisuus pysynee hyvänä.