1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemin kaupunginteatterin näyttelijät arvostelevat palkanmaksun keskeytystä perusteettomaksi

Näyttelijöiden mukaan Kemin kaupunginteatteri on ainoa valtionosuuksia saava teatteri, jossa palkanmaksu lopetettiin.

Kemin kaupunginteatteri
Kemin kaupunginteatterin kevään esitysten infotilaisuus
Kemin kaupunginteatterin näyttelijät ovat harmissaan siitä, että heidän työnsä katsottiin estyneeksi koronatilanteen vuoksi. Arkistokuva teatterin Kahlo-näytelmästä.Antti Ullakko / Yle

Kemin kaupunginteatterin näyttelijät arvostelevat kaupunkia palkanmaksunsa keskeyttämisestä. Koronapandemian vuoksi muun muassa näyttelijöiden työn katsottiin estyneen ja heidän palkanmaksunsa keskeytettiin.

Näyttelijöiden mielestä he olisivat pystyneet tekemään töitä etänä eikä perustetta työn estymiseen ollut.

– Me näyttelijät työskentelimme täysin vuosityösuunnitelman mukaisesti, Valtioneuvoston ja THL:n suosituksia noudattaen ja olimme lisäksi juuri tuottamassa työnantajan erikseen toivomia some-sisältöjä, kun ilmoitus työnteon estymisestä annettiin, toteaa näyttelijöiden pääluottamusmies Samu Stenberg.

Myös ammattijärjestö Akavan erityisalat on arvostellut Kemiä ja samanlaiseen ratkaisuun päätynyttä Rovaniemen kaupunkia kulttuurityöntekijöiden palkanmaksun keskeyttämisestä.

Näyttelijät kokevat, että kaupunkilaiset arvostavat teatterin tekemää työtä, mutta työnantaja eli kaupungin johto ei.

– On vaikea arvostaa jotain, jos sitä ei ymmärrä. Vain teatterin esitystoiminta oli estynyt, ei työmme. Esimerkiksi näyttelijäntyöstä noin 90 prosenttia on harjoittelua eli esitysten valmistamista, Stenberg sanoo.

Raskas tilanne varsinkin kahden näyttelijän perheessä

Näyttelijöiden pääluottamusmiehen Samu Stenbergin mukaan tilanne on ollut raskas.

– Sellaisille perheille, joissa molemmat vanhemmat joutuivat lomautusuhan alle, tilanne on ollut kohtuuton ja aiheuttanut huolta tulevaisuudesta. Yleisesti tunne on, että vedettiin matto meidän alta, Stenberg kertoo.

Näyttelijöitä kummastuttaa myös se, että Kemin kaupunginteatteri on heidän mukaansa ainoa valtionosuuksia nauttiva teatteri, jossa työntekijöiden katsottiin olevan estyneitä tekemään töitään.

Kemin kaupunki ei halunnut kommentoida asiaa.

Kemi keskeytti aluksi palkanmaksun kaikkiaan noin 40 kulttuuripuolen työntekijältä, joista osa siirtyi myöhemmin muihin tehtäviin ja osa lomautettiin. Toukokuussa lomautettiin vielä viitisenkymmentä työntekijää.

Teatterin työntekijöitä ei Stenbergin mukaan koskaan lomautettu, vaan perusteena oli työnteon estyminen ja siitä johtunut palkanmaksun keskeyttäminen.

Teatterilaiset palasivat töihin toukokuun puolivälin jälkeen.

Lue seuraavaksi