1. yle.fi
  2. Uutiset

Lomautettujen ja työttömien määrä kasvoi reilusti huhtikuussa maakunnassa – "Luvut ovat Etelä-Savolle hyvin julmat"

Maakunnassa oli huhtikuun lopussa 9 600 työtöntä työnhakijaa.

työttömyys
Tyhjä ravintola ja kyltti: Olemme toistaiseksi suljettu.
Työttömiä on tullut esimerkiksi ravintola-alalta. Kuvituskuva.Janne Järvinen / Yle

Lomautettujen määrä kuusinkertaistui huhtikuussa vuodentakaisesta Etelä-Savossa. Kaikkiaan lomautettuna oli huhtikuun lopussa maakunnassa 3 200, kun viime vuoden huhtikuussa lomautettuna oli vajaat 500 henkilöä.

– Nyt julkaistuissa työttömyysluvuissa näkyvät ensimmäistä kertaa koronan vaikutukset ja ne ovat Etelä-Savolle hyvin julmat, sanoo Etelä-Savon te-toimiston johtaja Hanna Makkula.

Makkulan mukaan huhtikuun jälkeen on erityisesti lomautettujen määrässä tapahtunut pientä laskua, satamäärin ihmisiä on huhtikuun jälkeen päässyt jo takaisin töihin. Myös työttömien määrässä on pientä positiivisuutta havaittavissa.

Maakunnassa oli huhtikuun lopussa 9 600 työtöntä, mikä on 21 prosenttia enemmän kuin maaliskuussa ja peräti 61 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Vuoden takaisesta työttömien määrä nousi siis yli 3 600 henkilöllä. Työttömänä oli 15,5 prosenttia Etelä-Savon työvoimasta.

– Oleellista työttömyyden kannalta on nyt se, että miten yhteiskunta avautuu, pohtii Hanna Makkula.

Makkulan mukaan pienyritysvaltaisuus suojaa Etelä-Savoa isommilta työttömyysiskuilta, mutta toisaalta se ei myöskään hirveästi auta kun kasvu alkaa.

Työttömien määrään eivät sisälly yrittäjät, jotka ovat ilmoittautuneet työnhakijoiksi saadakseen työttömyysturvaa. He ovat mukana työssä olevissa työnhakijoissa, ja heitä on noin 1 000.

Alle 25-vuotiaita työttömiä oli Etelä-Savossa huhtikuun lopussa 1 200, mikä on lähes 700 enemmän kuin vuosi sitten.

– Nuorten kannattaa nyt vielä seurata kesätyöpaikkoja, sillä yritykset tekevät nyt ratkaisuja hyvin myöhään, sanoo Hanna Makkula. Myös esimerkiksi maatalouden kausityöt työllistävät nuoria myös Etelä-Savossa.

Pitkäaikaistyöttömiä on Etelä-Savossa 1 534, mikä on 8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lue seuraavaksi