Hyppää sisältöön

Kauppakeskus Redi pelkää, että ihmiset villiintyvät ostoksilla pitkän tauon jälkeen – 3 kauppakeskusta kertoo, miten ne aikovat noudattaa määräyksiä

Suljettu Zsar Outlet Village avaa ovensa. Kauppakeskus Myllyssä uskotaan kävijämäärien palaavan ennalleen. Redissä kävijämäärät ovat vilkastuneet.

Kauppakeskus Redissä on käynnissä uudistushankkeen suunnittelutyö. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Venäjän rajan tuntumassa Vaalimaalla sijaitsevan Zsar-outletkylän liikkeet ovat olleet säpissä kaksi kuukautta. Lauantaina tilanne muuttuu, kun se avaa jälleen porttinsa. Silloin avautuu noin puolet outlet-kylän 28 liikkeestä.

– Moni liike tekee päätöksiä lähipäivinä siitä, kuinka nopeasti avaa ovensa. Alle 15 liikettä on tällä tietoa lauantaina auki, kertoo Zsarin asioita hoitava, pääomistaja Ajantan neuvonantaja Petteri Terho.

Terhon mukaan asiakkaat ovat kyselleet lähes päivittäin, milloin liikkeet aukeavat. Terho sanoo, että tarkoitus on palata normaaliin aukioloon heti, kun se on järkevää. Jos ihmiset lähtevät liikkeelle kuten ennen koronaa, siihen palataan pikimmiten.

– Jos taas ihmiset eivät lähde liikkeelle ja on hiljaista, pyrimme reagoimaan siihenkin, eli mahdollisesti supistamaan jo nykyisiä rajoitettuja aukioloaikoja. Tällä hetkellä on täysin mahdotonta suunnitella ihmisten liikkuvuutta. Siksi haluamme olla joustavia.

Terhon mukaan liikkeissä saa asioida maksimissaan 50 henkeä.

– Luotan siihen, että ihmiset ovat valveutuneita ja noudattavat turvavälejä. Toki siivoamme normaalia tarkemmin ja liikkeillä on erilaisia ohjeistuksia.

Terhon mukaan taloudellisesti korona-aika on ollut erittäin vaikeaa ja koronan vaikutukset tulevat näkymään vielä pitkään. Zsar Outletissa tehtiin maaliskuussa päätös, että vuokralaisilta ei peritä vuokria, jotta mahdollisimman moni voi avata ovensa.

– Minun tietooni ei ole tullut, että mikään yritys olisi ilmoittanut, ettei avaa ovia. Se, ettei peritä vuokria, osoittautui oikeaksi ratkaisuksi.

Outlet-kylän ravintoloiden aukeamisaikataulu selviää vasta myöhemmin kesäkuussa. Ne aukeavat kuitenkin juhannukseen mennessä.

Tyhjä ostoskatu Zsar Outlet Villagessa Vaalimaalla. Kauppakeskus avaa ovensa toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kauppakeskuksia omistava Citycon: "Positiivinen kehitys jatkuu"

Citycon omistaa Suomessa monia kauppakeskuksia. Cityconin kauppakeskustoiminnoista vastaava johtaja Sanna Yliniemi kertoo, että viime viikkojen aikana asiakkaat ovat alkaneet palata kauppakeskuksiin ja lähes kaikki liikkeet Cityconin kauppakeskuksissa ovat jälleen avanneet ovensa lukuunottamatta ravintoloita.

– Positiivinen kehitys varmasti jatkuu ensi viikolla, kun myös ravintolat voivat tietyin rajoituksin taas palvella asiakkaita. Olemme tehneet paljon toimenpiteitä varmistaaksemme turvallisen ympäristön kasvaville asiakasmäärille. Erityisesti siivousta on lisätty hygieniatason varmistamiseksi.

Yliniemen mukaan kauppakeskukseen ja liikkeisiin on tilattu kertakäyttöhanskoja ja kasvomaskeja. Niitä saa tarvittaessa infopisteistä.

– Olemme myös miettineet ratkaisuja sosiaalisen etäisyyden varmistamiseksi esimerkiksi jonotustilanteissa. Jos virustilanne ei pahene, uskomme, että kesän aikana pääsemme lähelle normaaleja asiakasvirtoja.

Kauppakeskus Redi: Syntyykö ihmisillä ostospatoutumia?

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan Kauppakeskus Redin kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen luonnehtii tilannetta yllättävän hyväksi. Kävijämäärät ovat vilkastuneet toukokuussa.

– Olemme kävijämäärissä vuoden takaiseen jäljessä 30 prosenttia. Aallonpohjassa maaliskuussa kävijämäärät tipahtivat noin puoleen normaalista viikkotasolla.

Salminen uskoo, että kesällä on vielä vilkkaampaa, mutta normaalilukemiin ei päästä ennen elokuuta.

Redissä 70 prosenttia liikkeistä eli noin 100 myymälää on tällä hetkellä auki. Loput aukeavat kesäkuun alussa, kun myös kahvilat ja ravintolat avaavat ovensa.

Liikkeiden aukioloaikoja on supistettu niin, että ne ovat avoinna vain viitenä päivänä viikossa. Näin jatketaan kesän yli.

– Tämä on vuokralaisilta lähtöisin oleva esitys. Supistetut aukioloajat mahdollistavat vaiheittaisen käynnistämisen yrityksissä. Monilla yrityksillä on lomautuksia, yt-neuvotteluja ja irtisanomisia.

Salminen sanoo, että koronaepidemiasta seuraa merkittäviä tappioita kiinteistönomistajille ja kauppakeskuksille.

– Ei pelkästään vuokralaisille vaan myös kiinteistönomistajille. Joka suunnassa on tullut lunta tupaan. Usko on vakaa siihen, että kesästä tulee parempi.

Salminen toivoo, että ihmiset ajattelisivat ensisijaisesti terveyttään.

– Tietyllä tapaa sitä toivoo, että ihmisiä kesällä liikkuu ja liikkeillä on kävijöitä ja asiakkaita. Samalla kuitenkin pitää muistaa, että olemme epidemian syövereissä. On tärkeää muistaa hygienia ja turvavälit.

Salminen pohtii sitä, synnyttääkö ihmisten kotonaolo keväällä sitä, että he ryntäävät kauppoihin kesällä.

– Kun ihmiset eivät ole päässeet ostamaan kuin pakollisia tarpeitaan, niin voi kysyä, synnyttääkö tämä ostopatoutumisia eli lähtevätkö ihmiset sankoin joukoin kuluttamaan? Entä lähtevätkö kaikki nyt terassioluelle? Se jää nähtäväksi.

Kauppakeskus Mylly: 20 prosenttia jäljessä

Raisiossa sijaitsevan Kauppakeskus Myllyn toimitusjohtaja Mari Hantula kertoo, että kauppakeskuksessa on tällä hetkellä yli 130 liikettä auki ja suurin piirtein 15 liikettä on suljettuna.

Hantulan mukaan aukioloaikoja on lyhennetty kesän osalta, mutta myymälät voivat vaikuttaa niihin itse.

– Viikosta 14 asti olemme pikkuhiljaa palautuneet kohti normaalia. Tällä hetkellä olemme 20 prosenttia jäljessä viime vuoden kävijämääristä.

Kävijöitä on normaalisti 100 000 viikossa, nyt heitä on ollut päivittäin 10 000:n molemmin puolin.

Kauppakeskus Myllyssä on menty kohti normaalia. Arkistokuva. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Osa liikkeistä ottaa sisään maksimissaan 10 henkilöä kerrallaan. Liikkeillä on Hantulan mukaan omia käytäntöjä, joilla he pyrkivät mahdollistamaan turvallisen asiakaskäynnin.

Kauppakeskuksessa pidetään kesälläkin tehostetusta siivouksesta huolta ja lisätään käsiendesinfiointimahdollisuutta.

1. kesäkuuta kauppakeskuksessa aukeavat ravintolat pyrkivät järjestämään asiakaspaikkojaan ja huolehtivat turvavälien järjestämisestä.

– Tarjoamme ravintoloille mahdollisuuksia varastoida kalusteitaan, jotta ne pystyvät järjestämään asiakastilojaan.

Hantulan mukaan tässä vaiheessa on aikaista puhua kauppakeskuksen tappioista.

– Tarvitaan lisäaikaa ennen kuin voidaan lopullisesti arvioida asiaa. Mylly on ollut kesällä kävijämäärältään hyvin vahva, mutta sitä on vaikea sanoa, millainen tulevasta kesästä tulee.

Voit keskustella aiheesta 29.5. kello 23 asti.

Lue myös:

Koronavirus autioitti Zsar-ostoskylän, josta ehti tulla kotikuntansa kivijalka – kaikki 28 liikettä sulkeneet ovensa

Kauppakeskukset ovat auki, mutta asiakkaita ei välttämättä ainuttakaan – yrittäjille tilanne on katastrofi ja helpotukset vuokraan kiven takana