Ranskan hallitukselta jättituki sähköautoilulle

Ranska pyrkii sähköautoilun suurvallaksi.

sähköautot
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vierailulla Peugeot-Citroënin autotehtaalla
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vierailulla Peugeot-Citroënin autotehtaalla vuonna 2018.Regis Duvignau / EPA

Ranskan valtio tarjoaa suuren avustuspaketin ranskalaisille autoyhtiöille, jotka kärsivät koronaviruksen aiheuttamasta kysynnän vähenemisestä.

Renault, Citroën ja Peugeot saavat tukea yhteensä kahdeksan miljardin euron arvosta. Summaan sisältyy viiden miljardin euron lainatakuu suurimmissa vaikeuksissa olevalle Renault'lle, mutta eivät ne miljoonat eurot, joita valtio on maksanut työläisille, jotka ovat jääneet töistä pois koronavaaran takia.

Presidentti Emmanuel Macronin hallituksen lanseeraama tukimuoto kohdistuu vahvasti kuluttajille, jotta nämä ostaisivat uusia autoja. Samalla hallitus ohjataa ostokset ilmastoystävällisiin sähkö- ja hybridiautoihin.

Täyssähköauton ostajalle annetaan 7 000 euron tuki. Jos ostaja on yritys, tukisumma on 5 000 euroa. Ladattavan hybridiauton ostaja saa 2 000 euroa.

Kesäkuun alussa aletaan myöntää tukea, joka on enimmillään 3 000, jos henkilö muuntaa bensiiniautonsa vähemmän saastuttavaksi. Tuki voi nousta 5 000 euroon, jos bensa-auto muunnetaan sähkökäyttöiseksi.

Tukea annetaan myös vanhojen autojen romuttamiselle.

Presidentti esitti tavoitteen, jonka mukaan ranskalaiset autoyhtiöt valmistaisivat miljoona sähköautoa vuodessa aina vuoteen 2025 saakka. Tämä tekisi Ranskasta Euroopan johtavan sähköautomaan.

Macron vieraili eilen tiistaina Etaplesin autotehtaalla Pohjois-Ranskassa.

Autoyhtiöiltä uusia suunnitelmia

Autoteollisuus on normaaliaikoina tuonut 16 prosenttia Ranskan teollisuustulosta. Autoala työllistää Ranskassa suoraan 400 000 ihmistä.

Peugeot ja Citroën kuuluvat PSA-konserniin, jolla on mennyt hieman paremmin kuin Renault'lla, joka tekee yhteistyötä japanilaisen Nissanin kanssa.

PSA suunnittelee ostavansa Fiat Chrysler -yhtiön, jolloin syntyisi maailman neljänneksi suurin autoyhtiö.

Renault alkaa osallistua saksalaisyhtiöiden kanssa entistä parempien sähköakkujen kehitystyöhön, Macron kertoi eilen. Tänään keskiviikkona Renault, Nissan ja Mitsubishi ilmoittivat tiivistävänsä yhteistyötään.

Yhtiöt aikovat jatkossa valmistaa lähes puolet autoistaan yhteistyössä. Ne alkavat jakaa toisilleen osia, teknologisia ratkaisuja ja malleja.

Yhtiöt ovat myös jakaneet markkinat keskenään. Nissan suuntautuu Kiinaan, Pohjois-Amerikkaan ja Japaniin, Renault Eurooppaan, Venäjään, Etelä-Amerikkaan ja Pohjois-Afrikkaan, ja Mitsubishi ASEAN-maihin ja Oseaniaan.

Juttua korjattu klo 14.42: Macron on Ranskan presidentti, ei pääministeri.

Lähteet: AFP, AP