Nuoret unelmoivat 5 vuotta graffitiseinästä, mutta rahaa ei ollut – sitten Jere Lindström löysi netistä vanhan merikontin: "Ihan hiton hyvä tunne"

12-metrinen merikontti odottaa katutaiteilijoita Lehtomäen skeittipaikalla.

Jere Lindström oli paikalla, kun kontti tuotiin Lehtomäkeen. Nyt sitä ovat maalanneet jo useammat graffitintekijät. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Hiekkakentällä seisoo 12-metrinen merikontti.

Hupulliseen takkiin ja lippikseen sonnistautunut nuorimies mittailee konttia katseellaan. Ilman täyttää spraymaalin katku.

Kouvolaan on saatu ensimmäinen laillinen graffitiseinä. Siellä kuka tahansa voi käydä maalaamassa katutaidetta. Maalauksia voi tehdä kontin molemmille puolille.

– Eilen tässä kävi pieni porukka ala-asteikäisiä poikia. He olivat kotoa hakeneet maalia ja tulivat testaamaan, miten se toimii, 18-vuotias Jere Lindström kertoo.

Kun kontin pinta-ala aikanaan loppuu, aletaan maalata siististi uutta kerrosta päälle. Kirjoittamattoman säännön mukaan päälle saa maalata, kun edellinen maalaus on kuivunut.

Kuuntele audio paikan päältä kontin ulkopuolelta – ja sen sisältä.

Kontti löytyi netistä

Kouvolan nuorisopalvelut aloitti graffitien maalaustyöpajat nuorten toiveesta vuonna 2015.

– Laillista graffitiseinää on toivottu jo pitkään. Myös nuorisovaltuusto teki asiasta aloitteen vuonna 2017, nuoriso-ohjaaja Juska Salminen kertoo.

Hanketta lähdettiin viemään eteenpäin, mutta ideointi tyssäsi kaupungin kurjistuneeseen taloustilanteeseen.

Graffitiseinä järjestyi lopulta tänä keväänä, kun Jere Lindström löysi käytetyn tavaran nettikaupasta vanhan merikontin 1000 eurolla.

– Selailin itselleni Torista pyörää ja katsoin, että tuossahan olisi tonnilla kontteja Korjalassa, ei edes pitkän matkan päässä. Jaoin Juskalle linkin ja homma lähti rullaamaan, Lindström kertoo.

Rahat kokoon

Kontin ostamista varten haettiin tukea Pohjois-Kymen Kasvu ry:ltä. Rahaa tulikin 900 euroa.

Loput summasta järjestyi Kouvolan nuorisopalveluiden kautta, ja paikallinen kuljetusliike tarjosi kontille kyydin Lehtomäkeen skeittipaikan läheisyyteen.

– On se kieltämättä ihan hiton hyvä tunne, että olemme saaneet porukalla viiden vuoden jälkeen unelman laillisesta seinästä toteen, Lindström sanoo.

Lehtomäen skeittipaikan läheisyydessä voi maalata graffiteja vanhaan merikonttiin. Jere Lindströmin mielessä on käynyt, voisiko kontin toiseen päätyyn saada myös kioskin. Kuva: Juska Salminen

Jere Lindströmin mukaan suhtautuminen graffiteihin on muuttunut.

– Graffiti ei ole enää sitä alakulttuuria, mitä se on ollut joskus 80- ja 90-luvulla, vaan se on menossa korkeakulttuuria päin, hän sanoo.

Maailmalla ja Suomessa järjestetään graffitinäyttelyitä, ja suurikokoiset muraalit ovat yleistyneet katukuvassa. Katutaideyhdistys Päävärien kartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on ainakin parikymmentä laillista graffitiseinää.

– Kouvola on ehkä pikkuisen jäljessä, mutta täälläkin on tosi paljon tullut tilaustöitä kaupungin ja muidenkin puolesta nuorisopalveluille, Lindström kertoo.

Kontille yhteiset säännöt

Uuden graffitikontin seinille aiotaan kiinnittää vielä vanerit, jotta maalattavasta pinnasta saadaan tasainen.

Kontin käytölle sovitaan myös yhteiset säännöt, ja tyhjien maalipurkkien hävittämiselle laaditaan ohjeet.

Ajatuksena on tehdä konttiin reikiä niin, että kontti toimii samalla myös maalipurkkien roskiksena.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 30.5. klo 23.00 asti.

Lue myös: