Kunta-alan virka- ja työehtosopimuksista saatiin neuvottelutulos – kiky-tunnit poistuvat ja palkat nousevat yleisen linjan mukaisesti

Liittojen on vielä hyväksyttävä neuvottelutulos torstaina hallinnoissaan.

työehtosopimukset
Kuvassa keskustelevat Olli Luukkainen, Millariikka Rytkönen ja Markku Jalonen.
JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Kuntatyönantajien (KT) työmarkkinajohtaja Markku Jalonen joulukuussa 2019.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kunta-alan pitkään jatkuneissa työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa on saavutettu neuvottelutulos.

Neuvottelutulos etenee seuraavaksi liittojen hallintojen käsittelyyn. Tuloksesta kerrotaan tämän jälkeen enemmän.

Liitot viestittivät kuitenkin jo keskiviikkoiltana, että neuvottelutulos on niin kutsutun yleisen linjan mukainen. Kiky-tunnit poistuvat ja palkankorotukset noudattavat Teknologiateollisuuden ja muiden vientialojen sopimusten tasoa.

Lisäksi neuvottelijat sopivat erillisestä sote-alan työehtosopimuksesta, joka on ollut erityisesti hoitajaliittojen vaatimus.

Kunta-alan sopimusten piirissä on yli 420 000 palkansaajaa, ja ne kattavat niin opettajat, lääkärit, hoitajat kuin esimerkiksi kirjastotyöntekijät ja laitoshuoltajatkin.

Nykyiset työ- ja virkaehtosopimukset umpeutuivat maalis-huhtikuun vaihteessa. Ala on ollut sen jälkeen sopimuksettomassa tilassa, mutta vanhoja sopimuksia on noudatettu niin kutsutun jälkivaikutuksen perusteella.

Työtaisteluja ei kunta-alalla koronakeväänä nähty.

Hallinnot koolla torstaina

Liittojen hallinnot ovat koolla käsittelemässä neuvottelutulosta iltapäivällä, pääsääntöisesti noin klo 14 aikaan.

– Homma etenee siten, että huomenna torstaina neuvottelutulos esitellään Tehyn päättäjille. He tekevät tarvittavat päätökset, twiittasi Tehyn puheenjohtaja (siirryt toiseen palveluun) Millariikka Rytkönen.

Osalla liitoista varsinaisen päätöksen tekee hallitus, osalla valtuusto.

Kunta-alan sopimuksesta neuvottelee työnantajia edustavan Kuntatyönantajien (KT) kanssa kolme pääsopijajärjestöä, joihin kuuluu useampi ammattiliitto. Se tarkoittaa, että neuvottelutulos on käsiteltävänä torstaina peräti kuudessa paikassa.

Vihreää tai punaista valoa odotetaan siis KT:n valtuuskunnasta, akavalaisia liittoja edustavan JUKOn hallituksesta, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n valtuustosta, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn valtuustosta, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin hallituksesta sekä Tehyn valtuustosta.

JUKOn Löfgren: ”Tämä on jo puoli voittoa”

Hallintojen on vielä mahdollista hylätä neuvottelutulos, mikäli se ei ole liiton päätöksentekijöille mieleinen. Neuvottelijat olivat tästä huolimatta jo keskiviikkoiltana hyvin helpottuneita.

– Minulla on todella helpottunut olo, että saimme tämän tähän asentoon. Kyllä se tässä kohtaa tarkoittaa sitä, että jokainen tulee esittämään hallinnoissa tämän hyväksymistä. Se on jo puoli voittoa, sanoo JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren Ylelle.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo olevansa tyytyväinen lopputulokseen.

– Neuvottelutulos on pitkän, sitkeiden sovittelujen ja neuvottelujen jälkeen saavutettu. Kaksi neuvottelujärjestöä oli kokoajan valmiit sopimaan, yhden kanssa oli vähän nihkeämpää. Olin tyytyväinen, että Kuntatyönantajien johdolla päästin lopulta tähän.

Työnantajien Jalonen: Laajin koskaan tehty ratkaisu kunta-alalla

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kuvailee neuvottelutulosta yhdeksi laajimmista ratkaisuista, mitä kunta-alalla on koskaan tehty.

– Tämä oli todella vaativa kokonaisuus. Pidän tärkeänä sitä, että osapuolet löysivät lopulta ratkaisun näihin hyvinkin kimurantteihin kysymyksiin, Jalonen sanoo.

Samaan aikaan jo valmiiksi vaikeiden neuvotteluiden kanssa päälle iski koronakriisi ja neuvotteluita siirryttiin käymään etänä.

– Se ei helpottanut neuvottelutilannetta. Tuskin koskaan tämäntyyppistä neuvotteluprosessia on kunta-alalla käyty.

Kunta-alalla on väännetty työehdoista koko kevään. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala teki alalle sovintoesityksen ennen vappua, mutta se kaatui hoitajaliittojen vastustukseen.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo neuvottelutuloksen olevan pitkälti samanlaisen, kuin valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa ei voi olla muuta kuin iloinen ja hymyillä sen puolesta, että tällaiseen ratkaisuun päästiin vielä ennen kuin syksy tulee. Voisi sanoa, että tämä on pieni ihme, että sopimus syntyi. Kuntatalous on huonossa kunnossa, Niemi-Laine arvioi.

Mutkikkaat neuvottelut ovat kiristäneet myös työntekijäjärjestöjen välejä. Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat olleet napit vastakkain muiden työntekijäjärjestöjen kanssa.

– Kyllähän tässä ihan turhia mutkia on ollut matkassa. Toivoisi, että kaikilla olisi neuvottelutaitoa tulevaisuudessa. Jokaisella on varmasti yhteinen näkemys siitä, että kuntatyöntekijöiden asialla tässä ollaan, Niemi-Laine sanoo.

Yle kertoi eilen, että neuvotteluissa on viime aikoina edistytty ja sopu saattaisi olla pian lähellä. Tänään illalla KT teki pääsopijajärjestöille sopimusesityksen, johon se odotti kieltävää tai myöntävää vastausta klo 21:een mennessä.

Juttua päivitetty klo 21.36 tiedolla neuvottelutuloksen syntymisestä. Täydennetty kommenteilla klo 22.07 ja 22.52.

Voit keskustella aiheesta huomiseen 28. toukokuuta klo 23 saakka.

Lue myös:

Kunta-alan neuvottelut jatkuvat tänään ja huomenna – liitot varautuvat mahdollisen neuvottelutuloksen käsittelyyn vielä tällä viikolla

Analyysi: Kunta-alan neuvottelut ajautuivat umpikujaan ja saivat aikaan somesodan liittojen välille

Hoitajat hylkäsivät kunta-alan sovintoehdotuksen – Tehyn Rytkönen: "Se oli kautta linjan huono esitys"