Kuka soitti poliisit Espoon räjähdysasuntoon? Poliisi ei kommentoi, taloyhtiön puheenjohtaja: "Ei tietoa, että kukaan naapuri olisi hälyttänyt"

Espoossa sijaitsevassa kerrostalossa tapahtui maanantai-iltana räjähdys, jota tutkitaan kahtena murhan yrityksenä.

murhayritykset
Poliisin sulkunauhaa kerrostalon alaovessa Espoon Mäkkylässä tiistaina 26. toukokuuta.
Poliisin sulkunauhaa kerrostalon alaovessa Espoon Mäkkylässä tiistaina 26. toukokuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Espoossa Mäkkylässä maanantai-iltana tapahtuneen räjähdyksen esitutkinta etenee. Poliisi on tehnyt teknistä tutkintaa rikospaikalla ja kuulustellut ihmisiä.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Olli Töyräs pysyttelee keskeneräisestä tutkinnasta vähäsanaisena. Hän ei voi paljastaa tarkempia tietoja siitä, kuka hälytti poliisit paikalle. Oliko se asunnossa ollut mies itse vai joku muu?

– Poliisi sai tiedon, jonka mukaan kyseisen henkilön tila on syytä varmistaa. En voi sen tarkemmin kertoa, mitä tieto piti sisällään, Töyräs kertoo.

Talon asukkaiden ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan mukaan räjähdysasunnossa ei ollut tapahtunut mitään huolta herättävää ennen illan tapahtumia.

– Ei ole tietoa, että kukaan naapuri olisi hälyttänyt poliiseja paikalle. Kyseessä oli hiljainen kaveri, eikä hän aiheuttanut koskaan mitään häiriötä. Tilanne tuli talon asukkaille yllätyksenä, kertoo Ruutikellarintie 3–5:n taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Perttunen.

Poliisit toimivat taktisesti oikein

Ruutikellarintiellä sijaitsevassa kerrostaloasunnossa tapahtui räjähdys maanantaina noin kello 20.45, kun paikalle saapuneet poliisit avasivat asunnon oven. Poliisit loukkaantuivat räjähdyksessä lievästi.

Poliisioperaation aikana asunnosta löytyi kuolleena vuonna 1979 syntynyt mies, jota epäillään kahdesta poliisiin kohdistuneesta murhan yrityksestä. Poliisin (siirryt toiseen palveluun)epäilyn mukaan räjähteet oli aseteltu ovelle vahingoittamistarkoituksessa.

– Poliisit toimivat hyvän poliisitaktisen tavan mukaisesti. Sinä olisi voinut käydä huonomminkin, mutta onneksi ei käynyt, Töyräs sanoo.

Keskusrikospoliisi tutkii tapahtumia murhan yritysten lisäksi miehen kuolemansyyntutkintana. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi tiistaina, että asunnosta löytynyt mies olisi tehnyt itsemurhan ennen kuin poliisi meni asuntoon.

– Lehti uutisoi tiedon omalla nimellään. Poliisilta se tieto ei ole tullut. Kuolemansyyntutkintaa sitoo laki, joten en voi kommentoida, miten mies on kuollut, Töyräs toteaa.

Ylen tietojen mukaan miehellä oli ollut muutaman viime vuoden aikana taloudellisia vaikeuksia, ja hän oli saamassa häädön asunnostaan maksamattomien vuokrien takia.

Kartta Mäkkylän asuinalueesta Espoossa
Kahdesta poliisin murhayrityksestä epäilty mies asui vuokralla Ruutikellarintiellä Espoossa.Hilppa Hyrkäs / Yle

Lisää aiheesta:

Poliisia odotti oviaukossa ansa, mutta miksi? Tämä kaikki Espoon poikkeuksellisesta räjähdeoperaatiosta nyt tiedetään

Poliisi tutkii Espoon Mäkkylän räjähdystä kahtena murhan yrityksenä – Poliisipartion avatessa asunnon oven oviaukossa laukesi räjähde