1. yle.fi
  2. Uutiset

Meri-Lapissa sallitaan vierailut asumispalveluyksiköihin – hoitolaitosten tartuntaketjut ovat sammuneet

Vierailut hoitolaitoksissa olevien läheisten luona suositellaan järjestettävän ensisijaisesti ulkona.

koronavirus
Vanhuksia Myyrmäen vanhustenkeskuksessa kuvattuna epätarkasti läsin läpi.
Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmän mukaan vierailut vanhusten hoivakodeissa ja asumispalveluyksiköissä voidaan sallia. Lopullisen päätöksen tekevät asumispalveluyksiköiden johtajat. Kuvituskuva.Eleni Paspatis / Yle

Koronaviruksen tartuntaketjut ovat sammuneet Meri-Lapin hoitolaitoksissa. Epidemiatilanteen rauhoittumisen ansiosta asumispalveluyksiköissä voidaan alkaa järjestää vierailuja rajoitetusti.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että vierailut järjestetään ensisijaisesti ulkona, tai jos se ei ole mahdollista, omassa huoneessa.

Vierailijoita voi olla paikalla kerralla yksi tai kaksi ja tapaamisissa on syytä noudattaa turvaväliä. Vierailijan sekä potilaan tai asiakkaan tulee käyttää kirurgista nenä-suusuojainta.

Viime kädessä vierailuista päättävät kuitenkin asumispalveluyksiköiden johtajat.

Vierailuihin sairaalassa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla annetaan ohjeet myöhemmin.

Lieväoireisiakin kehotetaan hakeutumaan testiin

Koko Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi koronatartunta viime vuorokauden aikana. Edellinen laboratoriovarmennettu koronavirustartunta todettiin yli viikko sitten.

Epidemia on siis rauhoittunut, mutta tilanteen pitämiseksi rauhallisena kehotetaan lieväireisiakin hakeutumaan koronavirustestiin.

Viruksen tyypillisiin oireisiin kuuluvat muun muassa kuume, yskä, nuha, väsymys ja lihaskivut.

Pandemiatyöryhmä muistuttaa muutenkin terveydenhuollon tärkeydestä ja toteaa, että koronavirustilanteesta huolimatta terveydenhuollossa on turvallista asioida.

– Monien sairauksien hoidossa tutkimus- tai vastaanottoajan perumisesta voi olla haittaa potilaan terveydelle. Akuuttien ja vakavien oireiden vuoksi hoitoon on hakeuduttava välittömästi, kirjoitetaan ryhmän tiedotteessa.

Pandemian takia perutut vastaanotot järjestetään ilman erillistä yhteydenottoa ja potilaisiin ollaan yhteydessä.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi