Lapin valmiustoimikunta: "Nyt on viimeinen hetki kerätä kamppeet talteen jokivarsilta" – Tulva iskee Lapissa pahiten Kittilään

Suurtulvan riski näyttää edelleen hyvin todennäköiseltä Lapissa.

Lappi
Tulvaihmettelijöitä Lainaanrannassa
Vesi nousee nopeasti Rovaniemellä.Timo Metsäjoki / Yle

Lapin tulvat näyttävät tämän hetken ennusteiden mukaan iskevän pahiten Kittilään. Tulvasta odotetaan vuolasta myös Rovaniemellä, jossa valmistaudutaan vuoden 1993 kaltaiseen suurtulvaan.

Valmiustoimikunta toteaa, että suurtulvan riski näyttää edelleen hyvin todennäköiseltä Lapissa. Tulvahuipun ennustetaan olevan lähellä viikonloppuna Kittilässä ja Rovaniemellä. Molemmilla alueilla tulvahuippu on pitkä ja kestää todennäköisesti viikon ajan, kertovat Lapin ely-keskus ja Tulvakeskus. Kittilässä tulvan arvioidaan nousevan vuoden 2005 tulvan tasolle ja Rovaniemellä vahinkorajan yläpuolelle tai jopa vuoden 1993 tulvan tasolle.

Torniossa tulva olisi huipussaan ensi viikon loppupuolella. Tulvavesi noussee lähelle ennätyskorkeuksia Muoniossa ja myös Pellossa vesi kohonnee vahinkorajalle. Ivalojoella vesi ei välttämättä nouse ennätyslukemiin, jos säät ovat tulvan kannalta suosiolliset. Ivalojoen vedenkorkeus on ylimmillään ensi viikon puolivälin tienoilla.

Valmiustoimikunta arvioi, että Ivalossa ja Torniossa penkereet riittävät suojaamaan keskustan alueen, mutta rantarakenteita voi joutua tulvaveden varaan. Myös Tenojoella vesi nousee nopeasti ja tulvahuippua odotetaan kesäkuun ensimmäisen viikon loppupuolelle.

Rovaniemellä vesi nousee 1,5 metriä parissa päivässä

Rovaniemellä Kemijoen vedenpinta nousee noin puolitoista metriä parin seuraavan päivän aikana. Tämän hetken ennusteiden mukaan tulvahuippu olisi ensi lauantaista ensi viikon lopulle asti.

Valmiustoimikunta antaa lappilaisille ohjeita tulvan varalle.

– Nyt on viimeinen hetki kerätä kamppeet talteen jokivarsilta ja suojata omaisuus, valmiustoimikunnan tiedotteessa todetaan.

Valmiustoimikunta muistuttaa, että tulvavesi voi olla vaarallista ja veden korkeus voi muuttua nopeastikin, joten lapsia ei saa päästää seikkailemaan tulvalammikoihin eikä autolla tai pyörällä saa lähteä testamaan tulvivilla teillä ajamista.

– Virtaava vesi voi myös helposti kaataa pyöräilevän ihmisen tai vaurioittaa autoa.

Lietettä ei saa levittää mahdollisesti tulviville pelloille. Myös turhaa veneilyä korkeimpien vesien aikana tulee välttää, koska rannat syöpyvät herkästi näin tulvan aikana. Tulvavesien katselijoita neuvotaan huomioimaan turvallinen etäisyys ja pitämään pelastusajoneuvojen kulkureitit vapaana.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen Maanpuolustuspiiri, Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta sekä Lapin kuntien edustajia.

Lataa puhelimeesi Yle Uutisvahti (siirryt toiseen palveluun)! Animaatiosta näet, miten tilaat Uutisvahtiin ilmoitukset kaikista Lapin tulvia koskevista uutisista.

Uutisvahdin Uutisen aiheet -painotusohjeet