Tulva nousee Rovaniemellä: Kaarina Kosken talo sai suojavallin opiskelijavoimin – "Kyllä täällä ihan hyvin selvitään viikon verran"

Vesi nousee koko ajan Ounas- ja Kemijokien yhtymäkohdassa Rovaniemellä. Taloja on suojattu vallien lisäksi muovein ja hiekkasäkein.

Rovaniemen Vitikanpäässä asuvan Kaarina Kosken talon suojaksi rakennettiin metrin korkuinen suojavalli. Työn tekivät koulutuskeskus REDUn opiskelijat. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Rovaniemellä suurtulvaan varautuvat asukkaat ja taloyhtiöt suojaavat talojaan kovalla kiireellä, kun vesi Ounasjoessa ja Kemijoessa nousee.

Ounasjokivarressa Vitikanpäässä Kaarina Kosken talo sai suojakseen tulvavallin koulutuskeskus REDUn opiskelijoiden rakentamana. Paikoin jopa metrin korkuinen tulvavalli nousee 40 senttiä talon lattiaa korkeammalle.

– Kyllä tässä muutamat ovat naureskelleet, että näiden vallien päälle voi tämän tulvan jälkeen istuttaa vaikka nurmikkoa, Koski myhäilee.

Vuoden 1973 tulva on yhä Kaarina Koskella tuoreessa muistissa. Tälle keväälle Rovaniemelle ennustetaan pahinta tulvaa jopa vuosikymmeniin. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Tulvakeväitä on koettu Kosken talolla ennenkin ja töihinkin on jouduttu menemään veneellä. Silti tuleva tulva hieman jännittää.

– Kyllähän tämä tilanne jännittää, mutta on tähän valmistauduttukin. Maitoa, kanamunia ja kaikkea muuta ruokaa löytyy, että kyllä täällä sen suhteen selvitään ihan hyvin viikon verran, Koski sanoo.

Kaarina Kosken pihapiirissä sijaitseva venevaja on jo veden saartama. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Koski on eläkkeellä, eikä olisi itse pystynyt moista vallia rakentamaan. Koulutuskeskus riensi apuun saatuaan kutsun vapaaehtoisen pelastustoiminnan kautta. Maanrakennusalan opettaja Matti Katajamaa kehuu oppilaidensa työnjälkeä.

– Lupasimme hoitaa tämän työn oppilastyönä ja loistavaa työtä opiskelijat ovat tehneetkin. Tavoite oli kaikilla yhteinen ja toimiin oltiin valmiina, että saataisiin tämä vanha talo suojeltua ja suojattua.

Pelastusviranomaiset: Tavarat suojaan jokivarsilta

Lapin tulvaviranomaiset ovat vedonneet ihmisiin omaisuuden suojaamiseksi jokivarsilla, sillä tulossa voi olla pahin tulvakevät jopa vuosikymmeniin. Ennusteiden mukaan edelleenkin voidaan ennakoida tulvaa, joka aiheuttaa vahinkoja paitsi Kittilässä myös Rovaniemellä.

Halvarinrannassa hiekkasäkkirivistöön on merkitty korkeus 79 m merenpinnasta. Viimeisin suuri tulva Rovaniemen seudulla vuonna oli 1993, vedenkorkeus Lainaalla oli tuolloin 77,25 m, Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Erityisen arka alue on Saarenkylä, missä esimerkiksi Takaputaan ja Kuusamontien välissä monen talon kivijalka on alempana kuin mihin kerran viidessäkymmenessä vuodessa toteutuva tulva voisi nousta.

Tulvasuojausta Saarenkylässä. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Alueella onkin jo useita taloja suojattu muovilla ja hiekalla.

Reino Oja aikoo suojata talonsa ympäriinsä Saarenkylän Lankkutiellä. Kuva: Vesa Vaarama / Yle
Saarenkylän Lidlin ympärille rakennetaan kiireesti tulvavallia. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Saarenkylän Lidlin ympärille rakennettiin tiistaina päivällä sorasta ja hiekasta korkeaa vallia estämään veden pääsyä liikerakennukseen siltä varalta, että vesi nousee vahinkorajan yli.

Kulpinrannassakin on päätetty suojata kerrostaloa. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Kuusamontien toisella puolella Kulpinrannassa yhden kerrostalon ympärille on rakennettu myös hiekkapenkka.

Suojaustoimia tehdään kiireellä myös muualla. Vitikanpäässä ensimmäisiä taloja suojattiin jo pariviikkoa sitten.

Lainaanrannassa vesi on lainehtinut ennenkin kerrostalon porraspielessä. Nyt voisi olla vaarassa jo kastuminenkin, joten talo on suojattu kunnon penkereellä. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Lainaanrannassa kerrostalojen Valtakatu 39 ja 41 ympärille on rakennettu toista metriä korkea hiekkapenkka. Jälkimmäisen talon porraspielessä vesi on loiskinut monesti ennenkin reilumman tulvan aikaan.

Vuonna 1993 Arktikumin kastuminen oli vain 20 sentin päässä. Riski halutaan minimoida, niinpä tällä tulvalle on rakennettu selvästi korkeampi este. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Arktikumissa suojausta on rakennettu niin, että veden nousun ei pitäisi aiheuttaa katastrofia.

28.5. kello 13.33 Korjattu Kosken kotipaikka Saarenkylästä Vitikanpääksi.

Lataa puhelimeesi Yle Uutisvahti (siirryt toiseen palveluun)! Animaatiosta näet, miten tilaat Uutisvahtiin ilmoitukset kaikista Lapin tulvia koskevista uutisista.