6G-verkkoa voidaan siirrellä kätevästi tarpeen mukaan – Oulussa kehitetään tulevaisuuden tietoverkon testausta

Vaikka 5G-verkossakin on vielä paljon kehiteltävää, niin Oulussa pohditaan jo 6G-verkon mahdollisuuksia ja testausta.

Suomen ensimmäinen 5G-testausverkko rakennettiin viisi vuotta sitten Ouluun yliopiston ja VTT:n yhteistyönä. Kuvituskuva. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulussa kehitetään entistä joustavampaa testausta tulevaisuuden tietoverkoille. 5G-verkon kehitystyössä ja testauksessa on mukana noin 70 yritystä, joista osa on maailmanlaajuisia toimijoita.

Oulun yliopiston kiinteää ja avointa testiverkkoa hyödynnetään myös tulevaisuuden 6G-kehitystyössä, johon kuuluu myös siirreltävä verkko, kertoo 6G-hankkeen varajohtaja ja tietoliikennetekniikan professori Ari Pouttu.

– Tukiasemat ovat yleensä paikallisia, mutta jatkossa esimerkiksi auto voi toimia tukiasemana. Pystymme myös viemään verkon sinne, missä sitä tarvitaan, ja purkaa sitten pois.

Poutun mukaan 6G-ajan siirreltävän verkon teknologia mahtuu matkalaukun kokoiseen pakettiin, mikä avaa huimia mahdollisuuksia esimerkiksi tapahtumajärjestäjille tai viranomaisille.

Professori Ari Pouttu kertoo, että 5G-verkossakin on vielä paljon kehitettävää ja potentiaalia, mutta samaan aikaan tehdään myös jo seuraavan kehitysvaiheen 6G-työtä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)