Yyteri kohotti kasvojaan ja odottaa vilkasta kesää korona-aikanakin

Yyteri uskoo pärjäävänsä kilpailussa kotimaisista matkailijoista.

matkailu
Yyteriin valmistunut uusi lankonki kulkemisen helpottamiseksi.
Uusi 200 metriä pitkä lankonki takaa lähes esteettömän kulun rannalle.Kasper Heimolehto / Yle

Suomen matkailumarkkinoilla on tällä hetkellä näytön paikka, kun kesän kaukolomat vaihtuvat kotimaan matkailuun. Porin Yyterin hiekkaranta valmistautuu ottamaan kävijät sankoin joukoin vastaan olosuhteista huolimatta.

– Uskomme, että ajankohta on suotuisa nyt, sillä Satakunnan koronatilanne on ollut kuukauden päivät varsin hyvä, kertoo Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere.

Hän nostaa esiin Haaga-Helia ammattikorkeakoulun teettämän tuoreen tutkimuksen. Sen mukaan kohteet, joissa tautitilanne on hyvä, vaikuttavat olevan kaikkein houkuttelevimpia lomakohteita Suomessa tulevana kesänä.

Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere Yyterin maisemissa.
Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere odottaa vilkasta kesää Yyteriin.Kasper Heimolehto / Yle

Kolme miljoonaa suomalaista aikoo lomailla loppuvuonna ja näistä jopa kaksi miljoonaa ei ole vielä päättänyt, missä.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo lomailevansa Suomessa. Tästä syystä myös Yyteri on keskittänyt markkinointinsa kotimaahan ja laittanut ulkomaan markkinoinnin jäihin.

Siisteyttä tehostetaan, turvaväleistä huolehdittava

Varsinkin riskiryhmiä saattaa huolettaa Yyterin alueen turvallisuus koronan aikana. Uimarantojen käyttöä ei ole mitenkään tällä hetkellä rajoitettu, joten ihmisten tulee huolehtia itse riittävistä turvaväleistä.

Kyhä-Mantereen mukaan ihmiset ovat jo aiempina kesinä hyvin omatoimisesti toteuttaneet tällaista mallia ja asettaneet vilttinsä riittävän etäälle muista.

Jonotustilanteissa jäätelökioskilla tai vessoilla turvaväliin tulee kiinnittää erityishuomiota. Turvavälejä koskeviin tilanteisiin reagoidaan tarpeen mukaan. Rannalla on opasteita sekä työntekijöitä ohjaamassa ihmisten liikkumista.

Yyterin rannan uudet WC-tilat.
Yyteriin on tuotu täksi kesäksi uusia WC-tiloja.Kasper Heimolehto / Yle

Yyterin rantatyöntekijät aloittavat työnsä kesäkuun alussa. Heidät koulutetaan siisteyden ja turvallisuuden kannalta keskeisiin tehtäviin, ja he myös neuvovat luonnonsuojelua koskevissa asioissa. Yyterissä esimerkiksi dyyneillä kävely on kielletty eivätkä koirat saa tulla rannalle.

Yyteri on myös edistänyt WC-tilojen hygieniaa ja ylläpitoa sekä tuonut uusia vessoja ranta-alueelle.

Riittävästi tilaa kaikille

Kyhä-Mantere ei usko, että rannan kävijämäärää tarvitsee erikseen säädellä.

– Yyterissä on rantaviivaa kuuden kilometrin verran, joten luulen että ihmiset kyllä mahtuvat rannalle. Raja tulee vastaan silloin, kun parkkialue täyttyy.

Liikenteenohjausta parkkialueella on hyödynnetty jo aiemmin ja tätä aiotaan jatkaa tänäkin kesänä. Parkkipaikkojen määrää on kasvatettu viime vuosina riittävän kapasiteetin varmistamiseksi kaikille halukkaille.

Yyterin kesän matkailunäkymiä piristää myös se tieto, että vuokramökkien kysyntä on lähtenyt jälleen kasvuun. Keväällä mökkivuokrauksissa oli todella hiljainen jakso, kun Uudenmaan alue oli suljettuna. Myös Yyterin virkistyshotelli avaa ovensa ensi viikolla.

Tavoitteena ympärivuotinen lomakohde

Yyteriin tehdyillä uudistuksilla ja parannuksilla on ollut selkeä vaikutus. Alueen matkailua on kehitetty ympärivuotiseksi, joka näkyy myös kävijäluvuissa.

Kyhä-Mantereen mukaan Yyteriin voi tänäkin kesänä suunnata rennoin mielin:

– Luulen, että turvallisuusasiat tulevat kaikilla jo selkärangasta ja jokainen osaa huolehtia riittävästä turvavälistä muihin vierailijoihin.