Veneitä on paikoin vesillä jo kuin juhannuksena – monia järvipelastusseuroja vaivaa pelastajapula

Kesäiset kelit ovat innostaneet ihmisiä vesille. Muun muassa Konneveden Järvipelastajissa toivotaan, että intoa riittäisi myös järvipelastustoimintaan.

Konnevesi
Mies seisoo Konneveden järvipelastajien pelastusaluksen kannella.
Konneveden Järvipelastusseuran varapuheenjohtaja Jukka Junikka kuvailee, että seuran uusi alus kestää kaikenlaisia kelejä.Minna Matintupa / Yle

Keski-Suomessa vesiliikenne on ollut viime aikoina esimerkiksi Päijänteellä jo varsin vilkasta.

Pienveneitä on ollut liikkeellä niin paljon, että Jyväskylän Järvipelastajien varapuheenjohtaja, alusvastaava Mika Honkonen kuvailee viime viikonlopun veneliikennettä jopa juhannuksen kaltaiseksi.

Järvipelastajien tehtävämäärä on toistaiseksi kuitenkin pysynyt tavanomaisella tasolla.

Keski-Suomessa toimii kuusi Suomen Meripelastusseuran alaista järvipelastusseuraa.

Konnevedellä paikallinen järvipelastusseura on saanut tällä viikolla käyttöönsä uuden pelastusaluksen.

Konneveden Järvipelastajien varapuheenjohtaja Jukka Junikka kertoo, että kymmenen metriä pitkä ja yli viisi tonnia painava alus on entistä jykevämpi ja varusteiltaan edeltäjäänsä parempi.

Aluksella pystytään kuljettamaan ihmisiä, hinaamaan isojakin aluksia ja varmistamaan sekä pelastajien että pelastettavien turvallisuus.

– Palokalustokin on parempi. Aluksella pystytään nyt kuljettamaan myös paaripotilasta ja avustamaan kaikissa niissä tehtävissä, mitä meille voi ajatella tulevan. Alus on näihin tehtäviin erinomaisen merikelpoinen eli ei voi kuvitella keliä, johon sillä ei voisi lähteä. Tosin jäissä tämä ei kulje, luonnehtii Junikka uutta alusta.

Junikka toteaa, että järvipelastajien apua tarvitaan vesillä hyvin monenlaisissa tilanteissa.

– Joskus on purjevene kaatunut, huvialus kivellä, veneen akku tyhjentynyt, on saatu sydänkohtaus, joskus loppuu polttoaineet, on tulipaloja ja vaikka mitä.

Järvipelastustoiminta on jo pitkään kaivannut riveihinsä uusia vapaaehtoisia.

Myös Konnevedellä tarve uusille järvipelastustoiminnasta kiinnostuneille on kova.

– Me ainakin yritetään saada uutta väkeä mukaan toimintaan. Ihmiset käy töissä, liikkuvat paljon ja viettävät lomiansa ja jo nyt joudutaan tekemään erilaisia järjestelyjä, että saadaan seuran vene liikkeelle.