Ahdisteleeko Malta merihätään joutuneita siirtolaisia? Uusi video viittaa siihen, toteaa YK-edustaja

Maltan epäillään kyyditsevän merihädässä olevia siirtolaisia Libyaan ja Italiaan ja laiminlyövän pelastusvelvollisuutta.

Malta (valtio)
Kuvassa on Välimerellä hädässä olevia siirtolaisia.
Maltan puolustvoimien partiovene ei pelastanut siirtolaisia merestä huhtikuussa 2020. Kuvakaappaus Alarm phone -järjestön julkaisemasta videosta.Kuvakaappaus / Alarm phone

Missä menee raja laillisuuden ja laittomuuden välillä, kun on kyse merihädässä olevista siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista?

Maltan hallitus on viime viikkoina vähintäänkin venyttänyt lain kirjainta, kun se on eri tavoin pyrkinyt estämään Libyasta lähteneitä ihmisiä saavuttamasta Maltan rannikkoa.

Maltan epäillään laiminlyöneen meripelastusvelvollisuutta, pakkopalauttaneen siirtolaisia Libyaan sekä avustaneen siirtolaisveneitä kohti Italian rannikkoa.

Useiden siirtolaisten epäillään menehtyneen pelastusvelvollisuuden laiminlyöntien seurauksena.

Kuvassa on vene täynnä siirtolaisia Välimerellä.
Siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Libyan rannikolla elokuussa 2019. Hannah Wallace Bowman / EPA

Ei pelastanut, ohjasi kumiveneen Italiaan

Viime viikolla julki tulleessa videossa (siirryt toiseen palveluun) Maltan puolustusvoimien partiovene häiriköi merihädässä olevia ihmisiä. Partiovene kaartelee lähellä apua pyytäviä ihmisiä.

Kumiveneessä ollut nainen kuvasi videon huhtikuussa Maltan rannikon edustalla. Alarm phone -niminen kansalaisjärjestö julkaisi (siirryt toiseen palveluun) sen vasta nyt, koska veneessä olleet henkilöt ovat olleet karanteenissa Italiassa.

“Video on häiritsevä”, tviittasi Vincent Cochetel, YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Välimeren eritysedustaja.

Kansainvälinen oikeus velvoittaa auttamaan kaikkia merihädässä olevia, ja se on myös osa “perustavanlaatuista inhimillisyyttä”, kommentoi Cochetel.

Siirtolaiset kertoivat Alarm phone -järjestölle ajelehtineensa merellä, kun maltalainen partiovene saapui ja yritti pakottaa heidät takaisin Libyaan. Siinä tilanteessa moni joutui veden varaan. Kun siirtolaiset kieltäytyivät palaamasta Libyaan, partioveneestä ojennettiin pelastusliivejä ja polttoainetta.

Siirtolaisten käskettiin ajamaan kohti Italiaa. Maltalainen partiovene seurasi kumivenettä Sisilian eteläpuolelle saakka, minne se saapui 12. huhtikuuta. Kyydissä oli satakunta ihmistä.

Siirtolaisia kumiveneessä.
Välimeri ylitetään usein pienissä kumiveneissä.Italian Punainen risti / EPA

Neljä venettä lähti Libyasta

EU Observer-lehti raportoi (siirryt toiseen palveluun), että kyseinen kumivene oli yksi neljästä niinä päivinä Libyasta lähteneistä siirtolaisveneistä. Kyydissä oli pääosin afrikkalaisia Saharan eteläpuolelta.

Yksi veneistä, jossa oli 47 ihmistä, oli tuuliajolla useamman päivän ennen kuin kansalaisjärjestön vene pelasti ihmiset 13. huhtikuuta.

Samana päivänä kolmas vene saapui Italiaan.

Neljäs vene, jossa oli 63 henkilöä, oli epäonnisin. Kaksitoista ihmistä menehtyi, kun sen kyydissä olleet palautettiin laittomasti takaisin Libyaan.

Sekä Alarm phone -kansalaisjärjestö (siirryt toiseen palveluun) että The Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun) ovat haastatelleet kumiveneen kyydissä olleita siirtolaisia.

Malta käyttää ulkopuolisia pakkopalautuksissa Libyaan

Alarm phone -järjestö yritti viiden päivän ajan saada apua tälle neljännelle, avomerellä ajelehtivalle kumiveneelle. Myös EU-rajaviranomainen Frontex oli havainnut kumiveneen päiviä aiemmin ja ilmoittanut EU:n lähivaltioiden meripelastuksille, että se on merihädässä. Nämä eivät käynnistäneet pelastustoimia.

Veneessä ollut nainen kertoi The Guardian-lehdelle, että viidennen päivän aamuna maltalainen kalastusvene Dar Al Salam tuli heidän luokseen.

– Veneen miehistö sanoi, että he ovat egyptiläisiä, mutta työskentelevät Maltan valtiolle, nainen kertoi.

Siirtolaiset anelivat, ettei heitä vietäisi Libyaan. Sen jälkeen heidät lukittiin veneen ruumaan.

– Saimme neljä pientä vesipulloa, nainen sanoi the Guardianille.

Kahden vuorokauden jälkeen he saapuivat Libyan pääkaupunki Tripoliin, jossa siirtolaiset siirrettiin pahamaineiseen Tariq al-Sikkan -pakolaiskeskukseen. Alarm phone -järjestön mukaan kaksitoista ihmistä kuoli palautuksen yhteydessä.

Laivoja lähdössä merelle.
Euroopan rajavalvontaviraston Frontexin valvontaoperaatiossa palvelevat alukset osallistuivat pelastusoperaatioon Egeanmerellä. Arkistokuvassa Frontexin saksalaisaluksia Samoksen lähellä.CHhristian Charisius / EPA

Paljastuksia jo maaliskuussa

Tapaus tukee tutkivien toimittajien paljastuksia maaliskuulta. Italialainen Avvenire (siirryt toiseen palveluun) ja New York Times (siirryt toiseen palveluun) paljastivat silloin, että Malta on palkannut yksityisiä veneitä palauttamaan siirtolaisia Italiaan.

Käytäntö rikkoo palautuskieltoa. Valtiot eivät saa palauttaa ihmisiä alueille, joissa heitä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja IOM ovat patistaneet (siirryt toiseen palveluun) EU-maita pelastamaan ihmisiä Välimerellä.

Järjestöjen mukaan Libyaan ei ole turvallista palauttaa (siirryt toiseen palveluun) ihmisiä sisällissodan ja koronapandemian takia. Silti yli kolme tuhatta ihmistä on palautettu sinne, järjestöt arvioivat.

Tulijoiden määrä viime vuoden tasoa

Huhtikuun loppuun Välimeren maihin on saapunut 16 274 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa tänä vuonna, pakolaisjärjestö IOM:n mukaan (siirryt toiseen palveluun). Eniten heitä on saapunut Kreikkaan ja Espanjaan.

Lukumäärä on hieman viime vuotta suurempi, mutta huomattavasti huippuvuosia alhaisempi.

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta on vaikeampi päästä pohoisen rannikkovaltioihin, kuten Libyaan. EU on lisännyt yhteistyötä Nigerin kaltaisten kauttakulkumaiden kanssa. Yhteistyöllä pyritään estämään siirtolaisten kulkemista pohjoiseen.

Libyassa on silti kymmeniä tuhansia Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä. UNHCR:n mukaan tilannetta auttaisi, jos nykyistä enemmän ihmisiä saisi palautettua Libyasta kotimaihinsa.

Viime päivinä useita siirtolaisveneitä on lähtenyt Libyasta, raportoi Alarm phone -järjestö (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Yle Nigerissä: Maahanmuuttoa suitsivan EU:n politiikka on ajanut siirtolaiset ahtaalle Saharassa – "He voivat joutua hylätyiksi aavikolle"