1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Valkoisen talon mukaan Trump allekirjoittaa pian presidentin asetuksen sosiaalisen median yhtiöistä, mutta mikä on presidentin asetus?

Trump on uhannut sosiaalisen median yrityksiä voimakkaalla sääntelyllä tai jopa sulkemisella.

Donald Trump Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoittaa pian presidentin asetuksen liittyen sosiaalisen median yhtiöihin.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany kertoi asiasta toimittajille Yhdysvaltain presidentin lentokoneessa Air Force Onessa varhain torstaiaamuna Suomen aikaa. Presidentti ja toimittajakunta olivat matkalla Floridasta Washingtoniin.

Uutistoimisto Reuters kertoo saaneensa nähtäväkseen asetuksen luonnoksen. Sen mukaan presidentti kehottaisi liittovaltion telehallintovirastoa FCC:tä ottamaan tarkasteluun lain, joka on tähän asti pitkälti suojellut sosiaalisen median yhtiöitä joutumasta vastuuseen käyttäjiensä julkaisemasta materiaalista

Reutersin näkemän tekstin mukaan FCC:n pitää tutkia, menettävätkö yhtiöt tämän suojan, jos ne editoivat käyttöjien postaamaa sisältöä. Muutos voisi altistaa yhtiöt oikeusjutuille.

Uutiskanava CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Jim Acosta kertoi Twitterissä, että Trumpin on määrä allekirjoittaa asetus torstain aikana.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Twitter suututti Trumpin

Trump uhkasi sosiaalisen median yrityksiä keskiviikkona voimakkaalla sääntelyllä tai jopa sulkemisella. Hänen mukaansa ne pyrkivät vaientamaan konservatiivien äänet kokonaan.

– Emme voi antaa sen tapahtua, Trump kirjoitti twiitissään.

Viestipalvelu Twitter lisäsi tiistaina kahteen Trumpin julkaisemaan twiittiin merkinnän, jossa viestien sisältöjen kerrotaan olevan perättömiä. Sininen linkki viestin perässä kehottaa lukijoita tarkistamaan faktat Trumpin esittämistä väitteistä.

Presidentti väitti viesteissään, että postitse lähetettävät äänestysliput johtavat vaalituloksen manipulointiin. Postitse äänestämisen lisääminen on Yhdysvalloissa kuuma poliittinen kysymys, sillä sen arvioidaan lisäävän äänestysaktiivisuutta ja hyödyttävän siten demokraattista puoluetta.

Yhdysvaltalaisen kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia puolustavan järjestön American Civil Liberties Unionin ACLU:n vanhempi lakimies Kate Ruane sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Trumpilla ei ole mitään oikeuksia säännellä Twitteriä.

– Perustuslaki selvästi kieltää presidenttiä toimimasta sitä vastaan, että Twitter paljastaa hänen julkeat valheensa postiäänestyksestä.

Trump reagoi Twitterin toimiin julkaisemalla yhtiön alustalla viestejä, joissa hän väittää yhtiön sekaantuvan marraskuun presidentinvaaleihin.

– Twitter yrittää tukahduttaa täysin sananvapauden, ja presidenttinä en aio sallia tätä, presidentti kirjoitti.

Twitteriä on syyllistetty usein siitä, että se ei puutu Trumpin tai muiden poliittisten johtajien levittämiin harhaanjohtaviin tai valheellisin viesteihin.

Mikä on Yhdysvaltain presidentin asetus?

Yhdysvalloissa presidentin on mahdollista antaa presidentin asetuksia (Executive order), joilla annetaan toimintaohjeita hallinnon virastoille. Ainoastaan istuva presidentti voi kumota olemassa olevan presidentin asetuksen. Esimerkiksi presidentti Trump aloitti virkakautensa kumoamalla useita edeltäjänsä Barack Obaman asetuksia.

Asetukset eivät kuitenkaan ole sama asia kuin lainsäädäntö, josta huolehtii maan kongressi. Kongressi taas ei voi kumota presidentin asetusta, mutta se voi säätää lain, jolla voidaan vaikeuttaa tai jopa tehdä mahdottomaksi toteuttaa presidentin asetus, kerrotaan Yhdysvaltain asianajajaliiton ABA (siirryt toiseen palveluun):n sivuilla. Presidentin asetukset eivät myöskään voi rikkoa jo olemassa olevaa lakia.

Kaikki Yhdysvaltain presidentit ovat allekirjoittaneet ainakin yhden presidentin asetuksen. Jokainen presidentin asetus kirjataan liittovaltion rekisteriin (siirryt toiseen palveluun). Trump on tähän mennessä antanut 159 presidentin asetusta. Hänen edeltäjistään presidentit Barack Obama antoi 276, George W. Bush 291 ja Bill Clinton 253 presidentin asetusta. Kaikki kolme toimivat presidenttinä kaksi kautta.

Lisätty kello 9.29 Reutersin tietoja asetuksen luonnoksesta.

Lue myös:

Trump uhkaa jopa sulkea sosiaalisen median – Twitter puuttui aiemmin hänen viesteihinsä perättöminä(27.5.)

Professori: Twitterin kauan odotettu päätös puuttua väärän tiedon levittämiseen voi edistää demokratiaa ja julkista keskustelua (26.5.)

Twitter puuttui ensimmäistä kertaa Trumpin tviitteihin – presidentin mukaan yhtiö sekaantuu vaaleihin(27.5.)