Koronamobiilisovelluksen mahdollistava lakimuutos etenee lausuntokierrokselle

Sovelluksen käyttöönotto vaatii tartuntatautilakiin muutoksia.

koronavirus
Koronavirusaltistuksia jäljittävä sovellus otetaan käyttöön Vaasan keskussairaalassa – 33 työntekijää mukana pilotissa Sitran rahoittaman pilotin tavoitteena on varmistaa, että sovellus toimii luotettavasti ja tietoturvallisesti.
Testi alkoi Vaasassa viime viikolla.Jarkko Heikkinen / Yle

Koronaviruksen tartuntaketjuja jäljittävä mobiilisovellus pyritään saamaan käyttöön mahdollisimman pian. Sovelluksen käyttöönotto vaatii kuitenkin tartuntatautilakiin muutoksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä on valmisteltu väliaikaisia muutoksia, jotta hallituksen linjaama sovelluksen kehittäminen ja käyttöönotto on mahdollista. Luonnos väliaikaisista muutoksista on edennyt jo lausuntokierrokselle.

Luonnoksessa lakiin säädettäisiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tehtäväksi tarjota mobiilisovellus. Tehtävä olisi tilapäinen ja se olisi voimassa vain koronavirusepidemian ajan.

Laissa säädettäisiin myös muun muassa Kansaneläkelaitoksen ja Kyberturvallisuuskeskuksen tehtävistä sovellukseen liittyen. Laki voisi tulla voimaan elokuussa.

Suomessa ei ole vielä olemassa sovellusta koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on avannut kilpailutuksen sovelluksen ja sen taustajärjestelmän kehittämistä varten.

Tällä hetkellä yhtä sovellusta testataan Vaasan keskussairaalassa.

29.5.2020 kello 05.18 Tarkennettu Vaasan keskussairaalassa käynnissä olevan kokeilun roolia ja kilpailutuksen avaamista.

Lue myös:

Koronavirusaltistuksia jäljittävä sovellus tänään käyttöön Vaasan keskussairaalassa – 33 työntekijää mukana pilotissa

Koronavirustartuntoja jäljittävän sovelluksen testaaminen alkaa Suomessa – samalla yhteiseurooppalaisen ratkaisun löytäminen näyttää yhä vaikeammalta

Katso tästä maakuntien viimeisimmän koronauutiset

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus