Mielenosoitukset mustan miehen kuolemasta poliisin käsissä jatkuvat Minneapolisissa – Pormestari vaatii syytteitä poliisia vastaan

Julkisuuteen tulleella videolla näkyy, kuinka poliisi pitää polveaan maassa olevan miehen kaulalla.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Minneapolisissa 27. toukokuuta. Mustan miehen kuolemasta alkaneet mielenilmaukset jatkuivat tuolloin toista päivää. Kuva: Craig Lassig / EPA

Yhdyvalloissa Minneapolisissa mielenosoitukset mustan miehen kuolemasta poliisien käsissä ovat jatkuneet toista päivää.

Minneapolisin pormestari Jacob Frey kehottaa syyttäjiä nostamaan syytteet valkoista poliisimiestä vastaan mustan miehen kuolemasta.

Sivullisen kuvaamalla videolla poliisimies painaa polveaan käsirautoihin pannun 46-vuotiaan George Floydin kaulalle. Floyd kuoli sittemmin sairaalassa.

Mielenilmaukset alkoivat keskiviikkona rauhanomaisesti, mutta osa mielenosoittajista otti yhteen mellakkavarusteisiin pukeutuneiden poliisien kanssa.

Mielenosoittajat kokoontuivat 3. poliisipiirin aseman luokse Minneapolisissa. Asemalla työskentelivät George Floydin kiinniottoon osallistuneet poliisit. Kuva: Tannen Maury / EPA

Poliisi ampui väkijoukkoon kyynelkaasua ja heitti tainnutuskranaatteja. Mielenosoittajat heittelivät poliiseja muun muassa kivillä ja vesipulloilla.

Paikallisella televisiokanavan kuvissa nähtiin myös ryöstelyä, kun joukko ihmisiä tunkeutui kauppaan ja ryntäsi ulos vaatteita ja muita tavaroita kantaen.

Myös Los Angelesissa on osoitettu mieltä tapauksen takia.

Poliisit erotettiin, FBI tutkii

Tapaus on herättänyt laajaa suuttumusta Yhdysvalloissa.

Poliisin mukaan Floyd otettiin kiinni, koska häntä epäiltiin tuntomerkkien perusteella mieheksi, joka oli maksanut kaupassa väärennetyllä setelillä.

Tilanteesta kuvatulla videolla Floyd makaa kadulla kasvot katua vasten ja poliisi pitää polveaan hänen kaulallaan. Floyd haukkuu henkeä ja vaikeroi. Sivustakatsojat kehottavat poliiseja päästämään hänet ylös. Poliisi pitää polveaan Floydin kaulalla kahdeksan minuutin ajan.

– En voi hengittää, Floyd valittaa videolla ennen kuin hän käy hiljaiseksi ja liikkumattomaksi.

Tilanteessa mukana olleet neljä poliisia on erotettu, ja liittovaltion poliisi FBI on aloittanut tutkinnan tapauksesta.

– Miksi mies, joka tappoi George Floydin ei ole vankilassa? Jos sinä tai minä olisimme tehneet sen, olisimme kaltereiden takana nyt, Minneapolisin pormestari Frey sanoi lehdistötilaisuudessa.

– En nähnyt mitään uhkaa. En nähnyt mitään, mikä osoittaisi, että tuonkaltainen voimankäyttö oli tarpeen, Frey sanoi.

Floydin perhettä edustava asianajaja Benjamin Crump kehotti rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

– Emme voi vajota sortajiemme tasolle emmekä saa vaarantaa muita tämän pandemian aikana, Crump sanoi julkilausumassaan.

Muistumia Eric Garnerin tapauksesta

Tapaus muistuttaa Eric Garnerin kuolemaa New Yorkissa vuonna 2014. Garner kuoli sen jälkeen, kun poliisi oli pitänyt häntä kuristusotteessa.

Myös Garner sanoi tilanteessa, ettei kykene hengittämään.

Sanoista "I can't breathe" tuli yksi iskulause mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastustavassa liikehdinnässä.

Garnerin kuristusotteeseen ottanut poliisi erotettiin mutta häntä vastaan ei nostettu syytteitä.

Garnerin kuolema oli yksi sarjassa mustien miesten kuolemista, jotka nostattivat Black Lives Matter -liikkeen kampanjoimaan mustiin kohdistuvaa väkivaltaa ja systeemistä rasismia vastaan.

Aiheesta aiemmin:

Juttua muokattu 28.5. klo 15.33: korjattu Black Lives Matter -liikkeen kirjoitusasu.