Saako lapsesi puistoruokaa kesällä? Espoo poikkeaa muista, Vantaalla oma piknik-pussi, Helsinki jatkaa sotavuosina alkanutta perinnettä

Toteutustavat hieman vaihtelevat, mutta taustaidea on sama. Kaupungit tarjoavat ruokaa lapsille ja nuorille.

Ruoka ja juoma
lapsia jonossa leikkipuistoruokailussa
Helsinki on järjestänyt puistoruokailua vuodesta 1942. Muilla uusmaalaisilla kunnilla ei ole yhtä pitkää perinnettä. Arkistokuva.Marja Väänänen / Yle

Kunnissa valmistaudutaan järjestämään koululaisten kesäruokailua kesälomien alusta. Uudellamaalla useat kunnat ilmoittavat järjestävänsä puistoruokailua esimerkiksi leikkipuistojen yhteydessä koronaan aiheuttamista poikkeusoloista huolimatta.

Kesäisen lounastarjoilun lapsille ja nuorille järjestävät Uudeltamaalta ainakin Helsinki, Vantaa, Porvoo ja Kerava. Taustalla on kaupunkien aiempi perinne ja myös kesäkuun alussa kokoontumisrajoituksen keveneminen 50 ihmiseen. Lisäksi toukokuussa alkanut lähiopetus purki myös omalta osaltaan jo koronarajoituksia.

Pääkaupunkiseudun suurista kaupungeista Espoossa ei järjestä puistoruokailua. Espoossa oli 2000-luvun alussa puistoruokailua, mutta siitä on luovuttu jo useita vuosia sitten, eikä ruokailulle ole sen jälkeen varattu rahoitusta.

Helsinki muistuttaa käsihygieniasta

Helsingissä (siirryt toiseen palveluun) lämmintä ruokaa jaetaan 32 leikkipuistossa. Ruoka tarjotaan poikkeuksellisesti korona-aikana kertakäyttölautasilta hygieniasyistä. Ruokailuun ei tarvitse ilmoittautua, mutta ruokailijalla tulee olla mukana oma juomapullo sekä lusikka tai haarukka.

Kaupunki tarjoaa kesäruoan kaikille alle 16-vuotiaille joka arkipäivä kello 12. Ruokaa tarjoillaan kesäkuun alusta elokuun 7. päivään. Kesäruokaa tarjoavat leikkipuistot löydät kartasta (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunki muistuttaa, että vanhempien tulee huolehtia lastensa käsihygieniasta. Helsingin leikkipuistoissa on käsihuuhdetta, mutta lasten kädet kannattaa pestä jo kotona. Myös leikkipuistojen wc:t ovat käytettävissä.

Helsingillä kesäruokailusta on pitkä kokemus. Tulevan kesän ruokailu järjestetään 78. kerran. Ensimmäisen kerran kaupungin kustantama ruokailu aloitettiin leikkipuistoissa vuonna 1942 keskellä toista maailmansotaa, jotta lapsilla olisi mahdollisuus edes yhteen lämpimään ateriaan päivässä.

Vantaa jakaa maksuttomia piknikpusseja alle 18-vuotiaille

Vantaalla pilotoitiin viime kesänä lasten ja nuorten puistoruokailua kahdessa puistossa, Vihertien asukaspuistossa ja Rautkallion puistossa. Tänä kesänä ruokailu laajenee viiteen eri paikkaan. Viime kesän puistojen lisäksi tulevat myös Korson ja Nissaksen asukaspuistot sekä Tikkurilan kirjastopuisto.

Kaupunki jakaa maksuttomia eväspusseja alle 18-vuotiaille vantaalaisille lapsille ja nuorille puistoissa. Pusseja annetaan arkisin viiden viikon ajan kesäkuun 8. päivästä heinäkuun 10. päivään kello 11–12 välillä. Piknik-pusseja jaetaan päivittäin maanantaista perjantaihin sata kappaletta kussakin jakelupisteessä.

– Eväspakettien jakelu tuo puistoihin taas eloa ja tarjoaa lapsille ja nuorille mukavia kohtaamisia myös poikkeusoloissa, sanoo kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun). Viljasen mukaan samalla tuetaan perheiden loma-ajan arkea.

Pussien sisältö vaihtelee, mutta niissä voi olla esimerkiksi hedelmä, riisipiirakka, välipalakeksi ja smoothie. Välipalojen lisäksi pussissa saattaa olla myös puolivalmis, lämmitettävä ateria. Puistoissa ruokaa ei voi lämmittää, mutta sen voi viedä kotiin. Vantaan mukaan erityisruokavalioita ei pystytä huomioimaan.

Jakelupisteiden yhteyteen järjestetään muutamina päivinä myös pienimuotoista ohjattua toimintaa yhteistyössä liikunta-, kulttuuri- ja terveyspalvelujen sekä alueellisten yhdistysten kanssa.

lapsia jonossa leikkipuistoruokailussa
Puistoruokailussa ruokailijoiden tulee tuoda omat astiat ja ruokailuvälineet. Vantaa jakaa ruoan eväspusseina, Helsinki lämpimän ruoan pahvilautasille. Arkistokuva.Marja Väänänen / Yle

Porvoon kesäruokailuun mukaan omat astiat

Porvoossa on maksutonta kesäruokailua koululaisille ja lapsiperheille Gammelbackassa ja Kevätkummussa juhannukseen saakka. Lounaaksi tarjoillaan keittoa tai laatikkoruokaa. Lounasta jaetaan niin kauan kuin sitä riittää. Ruokalista ja tuoteselosteet löytyvät kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Ruokailijoilla tulee olla oma lautanen tai kulho, aterimet sekä muki tai vesipullo. Kaupunki muistuttaa, että jokainen tiskaa ruokailuvälineensä kotonaan.

Porvoo painottaa, että kesäruokailussa huolehditaan hyvästä hygieniasta, kuten käsien pesusta ja turvaväleistä sekä tehostetaan kosketuspintojen puhdistamista. Ruokailijoita neuvotaan ja valvotaan ohjeiden noudattamisessa.

– Kesäruokailu tapahtuu joko oman perheen kanssa tai turvaväliohjeistusta noudattaen. Huoltajat huolehtivat turvaväleistä omien lastensa osalta. Ruokailijat ohjataan porrastetusti sisään, ja on hyvä varautua jonottamaan, sanoo hyvinvointikoordinaattori Sara Tallsten kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kerava tarjoaa lounaan kaikille alle 16-vuotialle

Keravan kaupungin puistoruokailu (siirryt toiseen palveluun) järjestetään kaikille alle 16-vuotiaille neljässä paikassa heinäkuun loppuun saakka. Tarjolla on keitto- tai laatikkolounas.

Lounasta tarjotaan Ahjon, Kalevan ja Savion koulujen pihassa sekä keskustassa kirjaston edessä arkisin klo 12–12.30. Puistoruokailuun ei tarvitse ilmoittautua.

Kaupunki ohjeistaa tuomaan kotoa oman lautasen, lusikan, haluamansa juoman sekä mahdollisesti voileivän. Kerava tiedottaa ruokalistan etukäteen verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Ateria nautitaan pienissä ryhmissä. Kaupunki painottaa hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä ruokajonossa.

Voit keskustella aiheesta 30.5. kello 23:een saakka.