Hyppää sisältöön

Suomussalmi vastaanottaa ensi vuonnakin 25 kiintiöpakolaista

Pakolaisohjauksen kustannukset ovat periaatteessa plus miinus nolla.

Kuva: Yle

Suomussalmen kunnanhallitus on päättänyt ehdottaa valtuustolle, että kunta vastaanottaisi ensi vuonna kiintiöpakolaisia.

Määrä on sama kuin viime vuosina. Edellisvuosien tapaan Suomussalmella linjataan, että kunta vastaanottaa ainoastaan lapsiperheitä. Kaupunginhallitus ehdottaa valtuustolle, että aiemmasta kielivaatimuksesta luovutaan. Ensi vuonna vastaanotettavien pakolaisten ei ole enää pakko tulla samalta kielialueelta.

– Maailman tilanne on muuttunut niin merkittävästi, että aiempaa saman kieliryhmän vaatimusta ei pidetä välttämättä enää perusteltuna. Olemme myös kuulleet muualta palautetta siitä, että kotouttaminen on onnistunut hyvin, vaikka samaa kieliryhmää ei olisikaan, Suomussalmen hallintojohtaja Anniina Niemelä sanoo.

Vuoden 2016 jälkeen kunta on vastaanottanut 13 pakolaisperhettä, eli yhteensä 67 pakolaista. Niemelän mukaan pakolaisohjauksen kustannukset ovat lähes olemattomat, kun ottaa huomioon kunnan saamat avustukset, korvaukset ja valtion tuet.

– Kustannukset ovat usein lähellä plus miinus nollaa. Tulot on talousarviossa vuodelle 2020 arvioitu hiukan kuluja suuremmiksi.

Niemelän mukaan pakolaisten vastaanottoon on suhtauduttu hyvin, ja esimerkiksi vapaaehtoistoiminta toimii hyvin. Viimeisen päätöksen pakolaisten vastaanottamisesta tekee kesäkuussa kokoontuva kunnanvaltuusto.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)