1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen 5G-testikeskukset yhdistetään isoksi yhteisverkoksi – etäsovelluksia testataan Oulusta Turkuun ja Helsingistä Sodankylään

Eri oppilaitosten ja tutkimuslaitosten testiverkot on tarkoitus yhdistää vielä tämän vuoden aikana.

5G
Bild av 5G-logo vid teknologimässan  MWC 2019 i Barcelona i februari 2019.
Suomessa on useita 5G-testiverkkoja, joiden yhdistäminen avaa uusia kehitysmahdollisuuksia. Testikeskukset ja -verkot voivat jatkossa toimia edelleen myös itsenäisesti./All Over Press

Suomeen kehitetään uudenlaista valtakunnallista 5G-verkon kehitys- ja tutkimusympäristöä.

Mukana ovat muun muassa Oulun yliopisto, Ylivieskan Centria-ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto ja VTT, joka on mukana muun muassa Sodankylän testiverkossa. Uusi yhteisverkko ulottuu myös Tampereelle ja Turkuun.

Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan professori ja 5G-tutkimusryhmän vetäjä Ari Pouttu kertoo, että eri oppilaitosten ja tutkimuslaitosten testiverkot on tarkoitus yhdistää vielä tämän vuoden aikana. Tavoitteena on muodostaa laaja valtakunnallinen testialusta, jossa pystytään testaamaan pitkien etäisyyksien etäsovelluksia esimerkiksi Oulusta Turkuun tai Helsingistä Sodankylään.

Oulu on Suomen 5- ja 6G-kehityksen keskuspaikkoja.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi