1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimain lippujuhlapäivä

Lippujuhlan konsertissa huippuartistit: Laivaston soittokunnan solisteina Pete Parkkonen, Suvi Teräsniska ja Arttu Wiskari – katso tallenne konsertista

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän vaihtoehtoiseen ohjelmaan on kuulunut myös presidentin lipunnosto ja paljon lentotoimintaa.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän konsertti
Puolustusvoimain lippujuhlan päivän konsertti

Puolustusvoimat on viettänyt tänään lippujuhlan päivää poikkeuksellisin menoin. Raaseporiin suunniteltu perinteikäs sotilasparaati jouduttiin perumaan koronaviruksen rajoitusten takia, mutta yleisölle juhlapäivän tapahtumia on välitetty silti monipuolisesti. Myös Ilmavoimat on järjestänyt torstaina runsaasti lentotoimintaa ympäri Suomea.

Yksi kohokohdista oli aamupäivällä järjestetty suora juhlakonsertti, jossa Laivaston soittokunta esiintyi solisteinaan Suomen eturivin artistit Pete Parkkonen, Suvi Teräsniska ja Arttu Wiskari. Voit katsoa tallenteen konsertista Yle Areenassa. Turussa ilman yleisöä järjestetyn konsertin juonsi Riku Rantala.

Viihteellisessä konsertissa kuultiin paitsi artistien omia kappaleita myös suomalaisia kestosuosikkeja. Kapellimestarina konsertissa toiminut musiikkikapteeniluutnantti Tero Haikala kertoi, että poikkeuksellisissa oloissa Puolustusvoimat halusi tarjota uudenlaisen tavan viettää lippujuhlapäivää.

– Konsertin punaisena lankana ja yhdistävänä tekijänä toimii siihen valittujen kappaleiden tekstit ja niihin sisältyvät tarinat. Se on läpileikkaus meistä tavallisista suomalaisista, iloineen ja suruineen. Mutta ennen kaikkea se on kunnianosoitus menestystarinalle nimeltä Suomi, Haikala kuvaili.

– Haluamme tämän konsertin myötä tuoda iloa ja hyvää mieltä jokaiselle suomalaiselle unohtamatta kuitenkaan historiaamme ja Puolustusvoimain lippujuhlan päivän perinteitä, Haikala sanoi.

Laivaston soittokunta. Kuva: Niko Sieppi / Rabbit Visuals

Ylipäällikön lippu salkoon, hävittäjät ylilennoilla ympäri Suomea

Jo ennen konserttia lippujuhlan päivä sai arvokkaan startin jo aamusta, kun Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö suoritti lipunnoston Mäntyniemessä (katso lipunnostosta tallenne Yle Areenassa).

Lippujuhlan päivän perinteiseen ohjelmaan kuului myös seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla Puolustusvoimain komentajan Timo Kivisen johdolla. Seppeleenlaskun yhteydessä Ilmavoimat teki neljän Hawk-suihkuharjoituskoneen ylilennon.

Hawkien taitolento-osasto toteutti tämän jälkeen myös esityslennon Helsingissä (katso taitolentoesityksen tallenne Yle Areenassa). Lentotoimintaa on muutenkin luvassa runsaasti, sillä Ilmavoimat järjestää Hornet-kalustollaan ylilentoja ympäri Suomea kello 9–12.

Kuva: Petteri Bülow / Yle

Kuten muullekin yhteiskunnalle myös Puolustusvoimille vuoden alkupuolisko on ollut poikkeuksellinen. Koronavirus on vaikuttanut mm. varusmiesten palvelusrytmiin. Puolustusvoimat oli esillä myös antaessaan virka-apua Uudenmaan eristyksen yhteydessä.

Ylen haastattelussa Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kuitenkin vakuuttaa, että koronavirus ei ole vaikuttanut puolustusvalmiuteen.

Yle lähettää koostelähetyksen Puolustusvoimain lippujuhlan päivän tapahtumista TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 17.10 alkaen.

Lue myös:

Puolustusvoimain komentaja: Koronavirus ei ole vaikuttanut puolustusvalmiuteen – suuremmat kertausharjoitukset yhä jäissä

Presidentti nosti lipun salkoon Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä – katso video Mäntyniemestä

Taitolento-osasto kaarteli näyttävästi Helsingin taivaalla – katso videot

Katso täältä tasavallan presidentin ylennykset puolustusvoimain lippujuhlan päivänä – tänä vuonna ei ylennyksiä kenraalikunnassa