1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatilat

Talitintit aiheuttivat kymmenien tuhansien eurojen menetykset, korvauksia vain runsaat 2 000 euroa – Maatilallinen: "Ei paljoa naamaa naurata"

Talitinttien hyökkäyksen vuoksi osa lehmistä piti lopettaa ja osaa jouduttiin lääkitsemään pitkään.

maatilat
Lehmiä simolaisen maitotilan navetassa
Leinosen tilalla jouduttiin lypsämään tuhansia litroja maitoa viemäriin viime syksynä, koska lehmiä jouduttiin lääkitsemään talitinttien utareiden nokkimisesta aiheutuneiden tulehduksien vuoksi. Antti Ullakko / Yle

Simolaiset maatilayrittäjät ovat pettyneitä saamiinsa talitinttikorvauksiin.

Esimerkiksi Leinosen tilalla talitintit nokkivat syksyllä lehmien utareita niin pahasti, että tilalle syntyi välittömät 25 000 euron kulut. Ympäristöministeriön myöntämä vahinkokorvaus on vajaat kymmenen prosenttia menetyksistä eli runsaat 2 000 euroa.

Maatilayrittäjä Tuomo Leinonen sanoo, että rahalliset menetykset ovat vielä tätäkin suuremmat, koska talitinttien aiheuttamien vahinkojen vuoksi tilan liikevaihto pienenee tänä vuonna liki 50 000 euroa.

Leinonen on pettynyt ympäristöministeriön maksaman korvauksen määrään ja aikoo tehdä oikaisuvaatimuksen rauhoitettujen eläinten tuhojen perusteella tehdystä korvauspäätöksestä.

– Voi sanoa suoraan, että ei paljoa naamaa naurata. Tämä oli odotettavissa, että ympäristöministeriön korvauspuoli ei ole ajan tasalla näissä nautaeläinten arvoissa. Ei siellä paljoa arvosteta tuotantoeläimiä, Leinonen huokaa.

– Tulen jättämään oikaisuvaatimuksen. Jokin kohtuushan pitää olla rauhoitetunkin eläimen toiminnalla, Leinonen jatkaa.

Leinonen sanoo kuitenkin olevansa siihen tyytyväinen, että talitinttien aiheuttamat tuhot päätettiin ylipäänsä korvata.

– Mutta se miten se korvataan, naurattaa ja itkettää samaan aikaan.

Leinosen tilalla jouduttiin lopettamaan seitsemän lehmää ja 18:aa jouduttiin lääkitsemään talitinttien utareiden nokkimisesta aiheutuneiden tulehdusten vuoksi. Tämän vuoksi tilalla jouduttiin lypsämään maitoa viemäriin tuhansia litroja.

Lisää aiheesta:

Outo riesa lypsykarjatiloilla: lehmiä jouduttiin lopettamaan talitinttien nokittua utareet rikki Simossa – "Tällaista ei ole ennen tapahtunut"

Lue seuraavaksi