Maija Lahdensuo innostui oppimisesta vasta aikuisena – 47-vuotias kannustaa opiskelemaan iästä riippumatta "Tiedon lisäksi olen saanut rohkeutta ja itseluottamusta"

Ylioppilastutkinnon suorittaminen aikuisiällä ei ole kovin yleistä. Lahdensuon mielestä tärkeintä on olla aktiivinen ja haastaa itseä kaiken ikää.

ylioppilaat
Maija Lahdensuo hymyilee kuvassa, taustalla peltomaisema
Maija Lahdensuo kannustaa muitakin haastamaan itseään. "Ei ole vain nuorten ihmisten mahdollisuus opiskella uusia asioita."Tarmo Niemi / Yle

Kun Maija Lahdensuo valmistui 90-luvun alussa Lapuan kauppaoppilaitoksesta, hän tiesi mitä haluaa – töihin ja perheen.

Yli 20 vuotta ehti kulua kaupan alalla asiakaspalvelutehtävissä ja perhe kasvaa viidellä lapsella.

Se oli mukavaa aikaa: tavallista lapsiperhe-elämää.

– Vähän liiankin kauan seesteistä. Siinä ehti tulla sellainen vaihe, ettei uudelleen oppimista tapahtunut - ja se on itseasiassa mielestäni paljon pelottavampaa. Kynnys asioiden opetteluun kasvaa, tulee olo, että en enää opi, enkä ehkä enää tarvitsekaan uusia asioita, Maija Lahdensuo pohtii.

Kipinä oppiseen syttyi Maija Lahdensuossa vasta aikuisena.

Ensin uinnin tekniikkakurssi, moottoripyöräkortti ja yrittäjän ammattitutkinto. Niiden myötä hän huomasi, että uutta on mahdollista oppia ja vanhoja taitoja vahvistaa vielä vanhempanakin ja se kannusti lähtemään lukioon aikuislinjalle.

Nyt taskussa ovat myös ylioppilastutkinto ja lukio-opintojen ohessa suoritettu metsästyskortti.

Maija Lahdensuo hymyilee kotiterassilla
"Vähän piti tuloksia keväällä jännittää, etenkin englannin osalta." Maija Lahdensuolla ei ollut tulostavoitetta kirjoituksista. Suurin tavoite oli suorittaa lukio ja ylioppilastutkinto niin, etteivät perhe ja parisuhde kärsisi hänen opiskelulle antamastaan ajasta liikaa.Tarmo Niemi / Yle

"Tavoitteeni oli, ettei tule avioeroa"

Lukio ja ylioppilastutkinto eivät olleet kuuluneet missään vaiheessa Maija Lahdensuon suunnitelmiin nuoruudessa. Mutta kun opiskeluinto oli jo syttynyt ja ystävä sanoi aikovansa suorittaa omat kesken jääneet opintonsa loppuun, Maija alkoi pohtia, että ehkäpä hänkin sitten.

Urakka osoittautui työlääksi, vaikka hänellä oli lastensa opintojen myötä hyvinkin realistinen käsitys siitä, mihin oli ryhtymässä.

Ensin piti ottaa haltuun kaikki uudet järjestelmät – moni asia oli muuttunut kauppiksen ajoista.

Lahdensuo on myös törmännyt ennakkoluuloihin, että lukion suorittaminen aikuisena olisi jotenkin helpompaa, kun ihminen on ehtinyt oppia monet asiat elämänkoulussa.

– En koe, että lukio-opiskelu olisi tällä iällä jotenkin helpompaa, pitää omaksua niin paljon asioita. Mielestäni tämä oli täyttä työtä. Jokainen kurssi piti suorittaa ja saada hyväksytysti läpi, että sai päättötodistuksen.

Maija Lahdensuo painottaa, ettei tutkinto tullut muun elämän sivussa. Hän joutui tinkimään eniten harrastuksista. Ystäviäkin ehti tapaamaan vähemmän. Tavoite kuitenkin piti.

– Opolle sanoin, että tavoitteeni on, ettei tule avioeroa. Ehkä mies joutui kuorimaan perunoita vähän enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta hän sanoikin, että minä olen elänyt niin paljon lasten ehdoilla, että nyt on hänen vuoronsa vähän venyä.

Myös yli 70-vuotiaita ylioppilaita joka vuosi

Ylioppilastutkinnon suorittaminen aikuisena ei ole harvinaista, mutta ei yleistäkään. Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkän mukaan vuonna 2018 tutkinnon valmiiksi saaneista noin 2 prosenttia oli yli 21-vuotiaita.

Kovin yleistä ei tutkinnon suorittaminen aikuisiällä siis ole, mutta joka vuosi myös yli 70-vuotiaita suorittaa tutkinnon.

Tiina Tähkä

– Kovin yleistä ei tutkinnon suorittaminen aikuisiällä siis ole, mutta joka vuosi myös yli 70-vuotiaita suorittaa tutkinnon, Tähkä sanoo.

Myös esimerkiksi Seinäjoen lukion ja Vaasan lyseon lukion aikuislinjoilla opiskelevien määrä on ollut viime vuodet laskusuunnassa. Aikuislinjan opiskelijoiden ikäjakauma painottuu molemmissa nuoriin täysi-ikäisiin.

Ylioppilaslakki
Ylioppilaita valmistuu tänä keväänä noin 25 100.Linda Tammela / Yle

Etävalmistujaiset ja kierrätyslakki

Maija Lahdensuo viettää etävalmistujaisia kotonaan lauantaina ja painaa lakin päähänsä omalla vuorollaan.

Lahdensuon valkolakki on kirpputorilöytö parin vuoden takaa. Sen ohi ei voinut kävellä.

– Vanhalla naisella ei tarvitse olla uutta lakkia. Ajattelin, että minulle kelpaa kovasti kierrätettykin, Maija Lahdensuo nauraa.

Hän juhlistaa päivää hyvän ruuan ja muutaman hyvän ystävän kera. Perheen kanssa juhlitaan myöhemmin kesällä, kun koko perhe saadaan yhteen.

– Olen onnellinen. Tämä ei ollut itsestään selvä asia missään vaiheessa. Olen saanut tästä hirvittävän paljon muutakin irti kaiken sen tiedon lisäksi – rohkeutta ja itseluottamusta esimerkiksi.

Mielestäni tärkeintä olla olla aktiivinen. Itsellenihän minä tässä eväitä annan, koska elämässä ei voi tietää mitä tapahtuu.

Maija Lahdensuo

Lahdensuo kannustaa muitakin ja muistuttaa, ettei ole vain nuorten ihmisten mahdollisuus opiskella uusia asioita. Oppia voi kaksikymppisenä, viisikymppisenä tai seittemänkymppisenä. Se on asennekysymys. Ihmiselle tekee hyvää opiskella läpi elämänsä.

– Kova urakka se on, muttei mitenkään mahdoton. Tätä tekevät vanhemmatkin ihmiset. Mielestäni tärkeintä olla olla aktiivinen. Itsellenihän minä tässä eväitä annan, koska elämässä ei voi tietää mitä tapahtuu.

Katso täältä kevään 2020 uudet ylioppilaat