1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hanhet

Elma-koiran emäntä näki hanhien jäljet Kaivopuistossa ja halusi estää saman Kokkolassa – lintuja karkotetaan koirien avulla toista kesää

Tarkoitus on opettaa hanhille, että oleskelualue kannattaa etsiä muualta. Se ei onnistu yhdessä kesässä.

Kuva: Tiina Aspegren

Kokkolan Meripuistossa jatketaan toista kesää hanhien karkottamista koirien avulla. Lintujen jätösten siivoaminen ja hiekkarannan lanaaminen on pahimmillaan ollut parin tunnin urakka päivässä. Valkoposki- ja kanadanhanhia majailee nurmikoilla ja uimarannalla enimmillään parinsadan parvissa.

Kaupunki ottikin vuosi sitten yhteyttä Keski-Pohjanmaan Koirakillan varapuheenjohtajaan Tiina Aspegreniin. Ajatus hanhipartiosta sytytti heti, silllä Aspegren oli nähnyt, millaista jälkeä hanhiparvet olivat saaneet aikaan Helsingin Kaivopuistossa.

– Ajattelin, että jos voin tehdä jotain asian auttamiseksi, niin ilman muuta lähden mukaan. Tämä on tärkeää Kokkolan ja kokkolalaisten virkistyskäytön kannalta.

Koirien apuun on turvauduttu esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Myös Lahti hakee lupaa valkoposkihanhien häätämiseen virkistysalueilta.

Kokkolassa viime kesän kokeilun tulokset olivat hyvät. Vaikka työ aloitettiin vasta heinäkuun loppupuolella, koirat onnistuivat silti pitämään lintumäärät kurissa.

– Todettiin, että pitää aloittaa aiemmin eli ennen kuin hanhet ehtivät asettua alueelle, sanoo kaupunginpuutarhuri Sini Sangi.

Aiempina vuosina linnut ovat tulleet vasta loppukesästä, mutta viime vuonna ne muuttivat käytösmalliaan.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Tänä vuonna koirat aloittivatkin työnsä jo huhtikuun puolella. Tieto hanhien saapumisesta kulkee yhteisessä whatsapp-ryhmässä. Mukana on puolen tusinaa koirakkoa, jotka kulkevat alueella ahkerasti.

Myös Tiina Aspegrenin Elma-koiralle partioinnista on tullut tärkeä tehtävä. Se tunnistaa reitin lopulla olevat hidasteet ja tietää heti, mihin ollaan menossa. Perillä puetaan hanhipartio-liivit ja lähdetään töihin.

Joskus liivi on otettava ensin pois, sillä hanhet ovat oppineet tunnistamaan ne, ja yllätysmomentti on mennyttä.

Aloittaessaan paimenkoirat olivat yllättävä elementti linnuille, jotka ovat tottuneet ihmiseen, koiranlenkkeilyttäjiin, karkottimiin ja pelättimiin. Nyt osa tehosta on mennyt.

– Ahaa, nyt tuli keltaliivi ja nyt tuli koira – leikitäänpäs taas tätä kissa–hiiri-leikkiä... tulkitsee Aspegren hanhien ajatuksia.

VIime kesän lopullakin linnut saattoivat katsella rauhassa, tuleeko koira niin lähelle, että pitäisi lehahtaa lentoon. Elma-koirakin vaikuttaa joskus turhautuneelta.

– Muutama metri ennen hanhia siltä saattaa alkaa usko loppua: eikö ne lähde? Että viitsisittekö väistää, kun pitäis tulla tästä läpi, sanoo Aspegren.

Unkarinpaimenkoiran työmoraali on kuitenkin korkea. Mutta vaikka parvi siivilleen nouseekin, homma ei ole sillä taputeltu. Linnut siirtyvät veteen ja valuvat sieltä hiljalleen takaisin rantaan. Voi viedä kolme tuntia saada ne lähtemään kokonaan.

– Sitten ne ajattelee, että okei, fine – me ei päästä tähän rannalle, lähdetään sitten jonnekin muualle syömään, kuvaa Tiina Aspegren.

Viime kesänä vapaaehtoiset saivat myös kritiikkiä, jonka mukaan koirilla karkottaminen on hanhien rääkkäämistä. Aspegren pitää keinoa inhimillisenä, sillä linnut voivat lähteä lentoon eikä niitä vahingoiteta. Hanhet eivät pesi Meripuistossa, joten lento- ja puolustuskyvyttömiä yksilöitä koirat eivät aja.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Tänä kesänä kanadanhanhia on näkynyt enimmillään parinkymmenen parvissa, kun aiemmin niitä on ollut jopa satoja. Määrä kasvanee kun pesintä on takana ja poikaset ovat lentokykyisiä. Viimeistään syksymmällä luvassa on suurimpia parvia.

Myös Meripuistossa meneillään olevat rakennustyöt saattavat häiritä lintuja ja pitää määrät aiempaa pienempinä.

Muualta saadut kokemukset kertovat, että hanhet oppivat välttelemään aluetta, jolla koirat partioivat ja opettavat sen poikasilleenkin. Hetkessä se ei onnistu, mutta muutaman vuoden intensiivisellä jaksolla ne voi saada suuntautumaan muualle, sanoo Sini Sangi.

– Pitkäjänteistä työtä tässä tehdään, ovat ne sen verran iso haitta.

Aiheesta aiemmin:

Hanhien karkotus koirilla alkoi lupaavasti Kokkolassa – osa linnuista säikkyy jo pelkkää keltaista liiviä

Kokkola kokeilee poikkeuskeinoja hanhien karkottamiseen: lintuja häädetään rannalta koirilla

Hanhet palasivat Meripuistoon - samoin ulosteongelma