Siun soten palvelut palautuvat asteittain normaaleiksi – samalla varaudutaan uuteen virusaaltoon

Potilaita ohjataan jo esimerkiksi vastaanotoille ja hammashoitoon. Varotoimia on silti yhä käytössä, muun muassa vierailurajoitukset ovat voimassa.

Joensuu
Ovet päivystykseen.
Keskussairaalassa arki on palaamassa lähelle normaalia, joskin valmius muutoksiin koronaepidemian pahentuessa on olemassa. Tanja Perkkiö / Yle

Maakunnan terveys- ja sosiaalipalvelut palautuvat kornarajoitteiden jälkeen asteittain normaaliksi.

Yli 70-vuotiaiden ja koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvien kiireettömät vastaanotot alkavat uudelleen.

Terveysasemille täytyy edelleen soittaa ennen paikan päälle saapumista, mutta potilaita ohjataan jo hoitokäynneille.

Etävastaanotot jatkuvat, ja jäävät pysyväksi osaksi Siun soten toimintaa.

Hammashoitoloissa on jo käynnistetty uudelleen lasten ja nuorten kiirettomät hoidot, ja aikuisten osalta toimenpiteitä tehdään ensi viikosta alkaen.

Koronan aiheuttamat varotoimet kuitenkin tuntuvat yhä, ja riskiryhmiin kuuluvien kiireettömiä hammashoidon aikoja voidaan yhä siirtää.

Keskussairaalassa leikkaustoiminta on palannut kokonaan normaaliin. Rajoituksia on kuitenkin voimassa tietyillä erikoisaloilla, esimerkiksi korva- ja nenätautien hoidossa.

Neuvoloissa käynnistetään uudelleen naisten PAPA-joukkotarkastukset.

Kouluterveydenhoito käynnistyi toukokuun aikana.

Siun soten toimipaikoissa noudatetaan edelleen vierailurajoituksia, joiden tarkoituksena on estää viruksen leviäminen asumisyksiköihin ja hoivakoteihin.

Palvelujen palauttamisen ohella Siun sote varautuu koronaepidemian mahdolliseen uuteen aaltoon.

– Ennusteisiin liittyy aina epävarmuutta ja niiden toteutumiseen vaikuttavat valtiovallan ohjeistukset ja se, miten ihmiset niitä noudattavat. Sattumallakin on aina oma roolinsa. Ennusteet ovat meille yhteinen maali, jonka mukaan toimintaa suunnitellaan, kertoo Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen kuntayhtymän tiedotteeessa.

– Olemme kevään aikana ehtineet valmistautua ja varautua hyvin, joten meillä on hyvät valmiudet muuttaa toimintaamme nopeastikin epidemiatilanteen muuttuessa.