Syyttäjä vaatii maksimirangaistusta United Brotherhood -pomolle – jopa Suomen eturivin talousvaikuttajia joutui rikosten uhreiksi

United Brotherhoodin johtajana pidetty mies otettiin kiinni viime syksynä osana isoa poliisioperaatiota.

United Brotherhood
United Brotherhood oikeudenkäynti Vantaan vankilassa
Syytetyt osallistuivat oikeudenkäyntiin videon välityksellä Vantaan vankilasta.Pekka Tynell / YLE

Rikollisjärjestö United Brotherhoodin oikeudenkäynti on alkanut Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa maanantaina. Syytettynä on järjestön johtajana pidetty Tero Holopainen ja 36 muuta.

Holopaista syytetään useista törkeistä rikoksista kuten törkeistä huumausainerikoksista, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä rahanpesusta ja törkeästä ryöstöstä. Lisäksi häntä syytetään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Väitetyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2010–2019.

Syyttäjä vaatii Holopaiselle ja kahdelle muulle syytetylle maksimirangaistusta eli 13 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Lisäksi 32 muulle syytetylle vaaditaan lievempää vankeusrangaistusta. Kahdelle syytetylle vaaditaan ankaria sakkoja.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin mukaan oikeudenkäynti on päätepiste isolle projektille, jolla viranomaiset pyrkivät lopettamaan United Brotherhoodin toiminnan kokonaan. Käynnissä on samaan aikaan toinen oikeudenkäynti, jossa poliisi ja syyttäjä vaativat United Brotherhoodin ja sen alajärjestön lakkauttamista.

– On saatu johtohenkilöitä kiinni ja kun samaan aikaan on lakkauttamiskanne vireillä, tässä pyritään eliminoimaan koko rikollisryhmä pois kartalta, Ruuth sanoo Ylelle.

Eturivin liikemiehet joutuivat sotketuksi mukaan

Holopaisen syytetään muun muassa käyneen satojen tuhansien eurojen edestä amfetamiinikauppaa. Rikoksilla hankitut rahat hän on kierrättänyt kiinteistökauppojen ja rakennushankkeiden kautta.

Syytteiden mukaan Holopainen muun muassa hankki tontin Porvoosta ja rakennutti sinne kaksi taloa huumerahoilla. Osalle urakoitsijoista ei kuitenkaan maksettu mitään. Erästä urakoitsijaa puolestaan kuristettiin, kunnes tämä suostui myöntämään mittavan alennuksen.

Syyte törkeästä pahoinpitelystä liittyy tapaukseen, jossa United Brotherhoodin jäsen oli arvostellut Holopaisen toimintaa jengin johtajana. Holopainen rankaisi jäsentä syyttäjän mukaan muun muassa viiltelemällä häntä miekalla tai muulla teräaseella järjestön kerhotiloissa Tuusulassa.

Lähes kaikki jutun epäillyistä ovat kiistäneet syytteet. Holopainen myöntää kuuluvansa United Brotherhoodiin, mutta kiistää olevansa sen johtaja ja kiistää järjestön rikolliseen toimintaan liittyvät väitteet. Huumekaupan kanssa hänellä ei kertomansa mukaan ole mitään tekemistä.

Rikosvyyhtiin on joutunut tahtomattaan sotketuksi myös joukko Suomen eturivin talousvaikuttajia. Syytteiden mukaan rikolliset varastivat liikemies Kari Jordanilta 108 000 euron edestä aseita. Törkeästä varkaudesta syytetään kolmea miestä, joista yksikään ei kuulu aiemmin mainittuihin päätekijöihin.

Jordanilta varastetut aseet kätkettiin laittomasti, samoin kuin aiemmin miljardööri Antti Herliniltä ja Metsähallituksen entiseltä toimitusjohtajalta Esa Härmälältä varastetut aseet. Kätkemiseen osallistuivat syyttäjän mukaan myös Holopainen ja muut päätekijät.

Edessä pitkä oikeudenkäynti

Oikeus on varannut jutun käsittelyyn 50 päivää. Ensimmäisenä päivänä luettiin syytteet Holopaiselle ja kahdelle muulle vangittuna olevalle syytetylle.

Kahdesta muusta syytetystä toinen on UB-täysjäsen ja toinen kokelas. Kaksikon syytetään muun muassa osallistuneen yhdessä Holopaisen kanssa väkivaltaiseen velanperintään.

Syyttäjän mukaan rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Se on peruste koventaa mahdollista tuomiota. Rikokset ovat tapahtuneet suurelta osin Uudellamaalla.

Yle seuraa oikeudenkäyntiä ja päivittää tähän juttuun sen käänteet. Lisää tietoa tulee, kun oikeus julkistaa haastehakemukset ensimmäisen käräjäpäivän päätteeksi.

Oikeuskäsittelyn oli tarkoitus alkaa alun perin maaliskuun lopussa, mutta sitä siirrettiin koronaviruksen vuoksi. Nytkin asioiden käsittelyä on porrastettu siten, että paikalla on mahdollisimman vähän ihmisiä kerralla.

Taustalla vuosien operaatio rikollisjärjestöä vastaan

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus Aviapolis Vantaa
Pekka Tynell / YLE

Poliisi pitää United Brotherhoodia vahingollisimpana Suomen rikollisjärjestöistä ja vaatii sen lakkauttamista. Tätä käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä. Tammikuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi UB:n väliaikaiseen toimintakieltoon.

Viime vuonna poliisi otti laajassa operaatiossa kiinni järjestön johtajaksi väitetyn Holopaisen ja 20 muuta henkilöä. Iskua oli valmisteltu yli vuosi.

Maanantaina alkaneen oikeudenkäynnin perusteella poliisi on seurannut UB-johtajaa ja muita syytettyjä hyvin tiiviisti ennen iskua. Poliisi on tarkkaillut esimerkiksi järjestön kokoontumistiloja teknisen katselun ja kuuntelun keinoin. Lisäksi Holopaisen puhelinta on valvottu ja hänen autonsa liikkeitä on seurattu teknisesti.

United Brotherhoodilla ja sen alajärjestö Bad Unionilla on noin sata jäsentä, joista suurin osa suorittaa tällä hetkellä vankeusrangaistusta.

Rikollisjärjestö syntyi vuonna 2010, kun Natural Born Killers (NBK), Me Olemme Rikollisten Eliittiä (M.O.R.E) ja Rogues Gallery yhdistyivät. Syyttäjän mukaan Holopainen oli yksi kuudesta järjestön perustajajäsenestä.

Lue myös: Oikeus päätti siirtää rikollisryhmä United Brotherhoodin oikeudenkäynnin kesäkuun alkuun koronavirusvaaran vuoksi

Juttua päivitetty 4.6. kello 14.10: Lisätty tieto siitä, että Holopainen ja lähes kaikki muut syytetyt kiistävät syytteet.