1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuritapahtumat

Punkaharjun luolaston remontin hintalappu kohoaa 6 miljoonaan euroon – kesäksi tulossa väliaikainen taide- ja kulttuuripuisto

Kulttuuripuisto pyritään avaamaan heinäkuun alkupuolella.

Taidekeskuksen purkutyöt alkoivat viime talvena. Arkistokuva. Kuva: Sari Ursin / Yle

Savonlinnan Punkaharjulla entisen Retretin taidekeskuksen rakennusten saneeraus on edennyt. Kesällä avataan ensimmäisessä vaiheessa uudistettu ja saneerattu Taideluola yleisökäyttöön. Purettujen rakennusten tilalle tulee väliaikainen taide- ja kulttuuripuisto.

Kaikkiaan remontin kustannusarvio on kuusi miljoonaa euroa.

– Yllätyksiä on remontin aikana tullut. Alunperin remonttiin budjetoitiin puolet tuosta summasta, kertoo Tuunaansaaren Luola oy:n toimitusjohtaja Pekka Nurminen.

Omistajataho on kuitenkin sitoutunut viemään remontin loppuun asti tuon kuuden miljoonan euron osalta.

Nurmisen mukaan ely-keskukselta on saatu suunnitteluvaiheessa pieni tukirahoitus, mutta esimerkiksi kesän kulttuurisisältöjen tuottamiseen ei ole tähän mennessä saatu mitään avustuksia.

– Avustushakemukset on tyrmätty, kertoo Pekka Nurminen. Kesän yleistötavoitteet on asetettu Art up -tapahtuman osalta reiluun 10 000 kävijään.

Tavoitteena on kulttuuripuiston avaaminen 5. heinäkuuta. Koronaepidemia ja haastavat lupa-asiat ovat viivyttäneet saneerausaikataulua. Tämän vuoksi osa luolastoa pidetään vielä suljettuna ja ne saneerataan syksyn ja talven aikana.

Retretti Asema -kiinteistön ja siihen kuuluvan luolaston omistaa nyt Tuunaansaaren Luola oy. Taide- ja kulttuuritoimintaa harjoittaa alueella Art up -kulttuuriyhdistys.

Retretti Asema -niminen kiinteistö on pinta-alaltaan noin kuusi hehtaaria. Talvella 2020 taidekeskus Retretin vanhat näyttelyrakennukset purettiin muutamaa rakennusta lukuun ottamatta. 1980-luvun rakennukset eivät olleet enää käyttökelpoisia eivätkä tarkoituksenmukaisia.

Alueella on ennestään jo muutamia veistoksia, esimerkiksi useita Olavi Lanun suurikokoisia kivimäisiä ja kalliomaisia teoksia, kaksi Stefan Lindforsin kookasta metalliluomusta sekä Kari Juvan veistos Picasson Pegasos.

Alustavasti on keskusteluja käyty myös Savonlinnan museon hallussa olevista Olavi Lanun teosten lainaamisesta alueelle.