Nissanille yli kuuden miljardin dollarin tappiot, sulkee 3 000 työntekijän tehtaan Espanjassa

Japanilainen autonvalmistaja aikoo vastaisuudessa keskittyä Japanin, Kiinan ja Pohjois-Amerikan markkinoille.

autoteollisuus
Nissanin tehdas Barcelonassa, Espanjassa.
Tyhjä Nissanin tehdas Barcelonassa, Espanjassa.Alejandro Garcia / EPA

Japanilainen autovalmistaja Nissan kertoo edellisen tilivuotensa päättyneen yli 6,2 miljardia dollaria (5,6 miljardia euroa) tappiolle. Kyseessä on yhtiön ensimmäinen tappiollinen tilivuosi sitten vuoden 2009.

Vuotta aiemmin yhtiön tulos oli lähes kolme miljardia dollaria (2,7 miljardia euroa) voitollinen.

Yhtiön tulosta ovat syöneet heikko kysyntä ja automarkkinoiden yleinen heikko tilanne koronaviruspandemian keskellä. Yhtiö kertoo, että sen tuotanto romahti huhtikuussa peräti 62 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Autoja valmistui huhtikuussa noin 150 000 kappaletta.

Yhtiö on päättänyt sulkea Espanjan Barcelonassa sijaitsevan 3 000 työntekijän tehtaansa maan hallituksen päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta. Nissanin tuotanto Euroopassa keskitetään Britannian Sunderlandin tehtaalle.

Myös Indonesian-tehdas suljetaan ja sen tuotanto siirretään Thaimaahan. Kaikkiaan Nissan vähentää tuotantoaan maailmanlaajuisesti viidenneksen.

Yhteistyötä tekevät Nissan, Renault ja Mitsubishi kertoivat eilen keskiviikkona jakavansa markkinat osaltaan maantieteellisesti. Järjestelyssä Eurooppa jää Renault'n vastuulle.

Ranskan hallitukselta jättituki sähköautoilulle

Nissanin on puolestaan tarkoitus keskittyä Japanin, Kiinan ja Pohjois-Amerikan markkinoille. Yhteistyökumppanit ovat perustelleet uudistusta tehokkuuden ja kilpailukyvyn kohentamisella.

Carlos ja Carole Ghosn
Nissanin entinen pääjohtaja Carlos Ghosn ja vaimonsa Carole Ghosn.Frank Robichon / EPA

Nissan on kärsinyt pahoin myös entisen toimitusjohtajansa Carlos Ghosnin erottamisesta syksyllä 2018 sekä sitä seuranneesta pidätyksestä ja tutkinnasta. Ghosnia epäillään Nissanin varojen väärinkäytöstä ja muista talousrikoksista.

Ghosnin uskotaan pakoilevan syytettä vaimonsa kotimaassa Libanonissa, sillä Libanonin ja Japanin välillä ei ole luovutussopimusta.

Libanoniin paennut Nissanin ex-johtaja Ghosn syytti Japanin viranomaisia kovin sanoin

Lähteet: AP, AFP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus