Eduskunta kiisteli EU:n jättimäisestä elpymisrahastosta, Halla-aho: Rahaa lapioidaan maihin, joiden veroaste Suomea matalampi

Hallitus ja oppositio ottivat eduskunnan kyselytunnilla tiukasti yhteen EU-komission esittämästä elpymisrahastosta.

Eduskunnan kyselytunti
Kuvassa on Katri Kulmuni.
Eduskunnan torstaisella kyselytunnilla on ministereistä paikalla esimerkiksi valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Tämän viikon suurin uutinen on jättimäinen elpymisrahasto, josta rahoitettaisiin koronaepidemiasta kärsineitä EU-maita.

Oppositio tarttui torstaina eduskunnan kyselytunnilla pakettiin ja hyökkäsi hallituksen EU-politiikkaa vastaan.

EU-komissio esittää koronan aiheuttaman talouskriisin hoitoon 750 miljardin euron rahastoa. 500 miljardia euroa jaettaisiin jäsenmaille tukena ja 250 miljardia euroa lainana. Summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission ottamalla velalla.

Opposition mielestä Suomi on vaarassa joutua muiden maiden ongelmien maksumieheksi.

Suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvosteli, että elvytysrahastosta lapioitaisiin rahaa maihin, joiden veroaste on matalampi kuin Suomen. Hän sanoi, että suomalaiset maksavat korkeampia veroja, jotta muiden ei tarvitse.

Perussuomalaisten Villhem Junnila vetosi, että Suomi voi estää paketin toteutumisen.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) korosti vastauksessaan jokaisen maan vastuuta hoitaa oma taloutensa hyvin myös tulevaisuudessa.

Kulmuni sanoi, että EU-komission esitys ei ole sellaisenaan mahdollinen. Hän sanoi, että mailta vaaditaan aina omaa itsenäistä talouspolitiikan hoitoa.

– Ei kannata suhtautua vähäpätöisesti, etteikö se vaikuttaisi Suomeen, jos Eurooppaan tulee investointilama, Kulmuni varoitti.

Kulmuni korosti, että nyt laitetaan liikkeelle elvystysrahaa ja keskeistä on, että maat tekevät uudistuksia.

Myös eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi, että kyse ei ole lahjarahasta, vaan elvytyskokonaisuudesta.

Tuppurainen: Pysyviin blokkeihin ajautuminen olisi onnetonta

Oppositiojohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoi, että kokoomuksen mielestä elpymisrahaston käytölle pitää neuvotella selkeät ehdot. Rahat pitää hänen mukaansa sitoa tiukasti jäsenmaiden talouksien uudistamiseen.

Orpo oli huolissaan, että hallitus on irtautunut tiukan talouden Hansa-ryhmästä. Hän halusi tietää miksi Hansa-ryhmästä on lähdetty ja kenen kanssa Suomi tekee yhteistyötä.

Kulmunin mukaan Suomi tekee yhteistyötä aina niiden maiden kanssa, joilla on samankaltaisia linjauksia. Hän kiisti, ettei Suomi tekisi edelleen yhteistyötä Hansa-ryhmän maiden kanssa.

Tuppuraisen mukaan vahvaan ja yhtenäiseen EU:hun ei kuulu toimintapa, jossa ajaudutaan pysyviin, toisiaan vastaan toimiviin blokkeihin. Hän jatkoi, että hallitus ei kannata etelä–pohjoinen-jakoa.

Kulmuni: Suomi ei velkaannu niin paljon kuin kokoomus esitti

Myös Elina Lepomäki (kok.) arvosteli Suomen jättäneen Hansa-ryhmän. Hän kysyi milloin hallitus laittaa Suomen eurokuntoon.

– Voiko olla, että syy miksi ette tee yhteistyötä Hansa-ryhmän maiden kanssa on, että Suomi on lipumassa heikon talouspolitiikan maaksi, Lepomäki peräsi.

– Suomi velkaantuu koronakriisin takia, mutta ei niin paljon kuin kokoomus on esittänyt, Kulmuni sivalsi.

– Viime vuosikymmenen aikana Suomi ei selvinnyt finanssikriisistä kertaakaan ylijäämäiseksi, ja siihen on kokoomuksella osansa.

Vilhelm Junnila peräsi myös tietoa siitä miten neuvottelut paketista etenivät, jos tarkoitus oli saada lainapainotteinen paketti, joka sisältää ehtoja ja vastikkkellisuutta. Hän kummasteli, että kaksi kolmasosaa on nyt "puhdasta lahjarahaa".

Tuppurainen vastasi, että hallitus hoitaa parhaiten Suomen etua viemällä omia esityksiä eteenpäin "ilman että tyrmäämme niitä neliraajajarrutuksella heti ovella".

– Pidimme esillä, että olisi parempi että elvytyskokonaisuus muodostuisi enemmän lainapainotteiseksi. Tämä on vasta komission esitys, ja nyt neuvottelut alkavat. (Pääministeri Sanna) Marin edustaa Suomea, emme me sinne ehdoitta mene, hän vakuutti.

"Pelottava ajatus"

Kulmuni sanoi jo keskiviikkona Ylen A-studiossa, että hän ei usko mallin menevän sellaisenaan läpi. Myös eurooppaministeri Tuppurainen sanoi Ylelle, ettei komission esitys vastaa täysin Suomen odotuksia.

Eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg puolestaan sanoi A-studiossa pelottavaksi ajatusta, että liittovaltion suuntaan lähdettäisiin velan kautta.

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset moitti jo keskiviikkona, että komissio ajaa EU:ta kohti syvempää liittovaltiota ja "velkaunionia”.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ole vastaamassa opposition kysymyksiin, koska hän on sairauslomalla.

Kyselytunnilla ovat ministereistä Kulmunin ja Tuppuraisen lisäksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan klo 23.

Lue lisää:

Oppositio kurmotti kyselytunnilla hallitusta kasvavista EU-vastuista, ravintolapäätöksen viipymisestä ja suojamaskisuosituksesta

Saako Suomi ilmaista rahaa vai joutuuko se maksajaksi? 8 kysymystä ja vastausta EU-komission uudesta miljardipaketista

Uusimmat tiedot koronaviruksesta