Hiivaa, hometta ja bakteereja – Helsingin uimahallien puhtaudessa on toivomisen varaa

Näytteitä otettiin 26 Helsingissä sijaitsevasta uimahallista ja noin kolmasosassa näytteistä kokonaisbakteerimäärät olivat suuria.

uimahallit
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Helsingin ympäristöterveysyksikön selvityksen mukaan kaupungin uimahallien allas- ja märkätilojen pintahygienia ei ole ollut toivotulla tasolla.

Näytteitä otettiin 26 Helsingissä sijaitsevasta uimahallista ja muusta yleisestä uima-allastilasta. Näytteet otettiin siivouksen jälkeen puhdistetuilta ja kuivilta pinnoilta pukutiloista, pesutiloista, saunoista ja allastiloista.

Hygienia oli heikentynyt 59 prosentissa kaikista näytteistä ja sitä heikensivät erityisesti kohonneet mikrobien pitoisuudet. Erityisen huolestuttavaa oli, että noin kolmasosassa näytteistä kokonaisbakteerimäärät olivat suuria. Hiivoja todettiin 21 prosentissa näytteistä ja hometta esiintyi viidessä prosentissa näytteistä.

Esimerkiksi korva-, silmä- ja ihotulehduksia aiheuttavaa Pseudomonas aeruginosa -bakteeria todettiin kolmessa näytteessä kahdessa eri kohteessa. Kriittisimmäksi pisteeksi todettiin pesutilojen lattiakaivojen ympäristöt.

Selvityksessä mukana olleet kohteet ovat jo tehneet tai ovat suunnittelemassa toimenpiteitä pintahygienian parantamiseksi.

Näytteitä tutkittiin yhteensä 226 ja selvitys tehtiin vuosina 2017−2019. Kohteista kymmenen oli uimahalleja, kymmenen kuntoutuslaitosten uima-allastiloja ja kuusi hotellien uima-allastiloja.